Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο κύριος μανωλάκης...

Ερώτηση στη Βουλή έκανε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας κ. Άγγελος Μανωλάκης, σχετικά με το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας. Διαβάστε την και θα επανέλθουμε.

Προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού κυρίους Σκανδαλίδη και Γερουλάνο

Κύριοι Υπουργοί,
στον ευρύτερο ορεινό όγκο της Ζήρειας και ειδικότερα στα Τρίκαλα Κορινθίας έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια αξιόλογες τουριστικές υποδομές, ενώ σε ένα από τα οροπέδια της περιοχής έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ορεινό καταφύγιο και εκπαιδευτικό αθλητικό κέντρο ως δημοτική επιχείρηση του διευρυμένου πλέον καλλικρατικού Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.
Για να αξιοποιηθούν ακόμα καλύτερα οι δυνατότητες του ορεινού όγκου θα χρειαστεί να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις συμβατές πάντα με το φυσικό κάλος του τοπίου. Θα πρέπει για παράδειγμα να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός μεγαλύτερου αναβατήρα που θα οδηγεί σε υψηλότερο οροπέδιο με φυσικές πίστες χιονιού αλλά και να αποκτήσει το εν λόγω κέντρο άδεια χιονοδρομικού κέντρου από τον ΕΟΤ.
Προκειμένου λοιπόν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο προπονητικό αθλητικό και χιονοδρομικό κέντρο που θα είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα και θα μπορούν να το επισκέπτονται επαγγελματικές ομάδες και απλοί πολίτες χρειάζεται τόσο η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών σας όπως το Δασαρχείο και ο ΕΟΤ, όσο και η απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης του συγκεκριμένου κέντρου της Ζήρειας. Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Πως προτίθενται να συμβάλουν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών τους και προτάσεων ένταξης σε χρηματοδότηση του αθλητικού κέντρου της Ζήρειας ώστε αυτό να καταστεί ένα σύγχρονο προπονητικό αθλητικό και χιονοδρομικό κέντρο.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Τουλάχιστον, να μας αναφέρετε επιγραμματικά τους λόγους της μη ανάπτυξης του κέντρου. Ένας λάτρης της φύσης, οπαδός του σκί.

Ανώνυμος είπε...

mpravo paidia sygharitiria.....me ta myala pou kouvalate tha paei poly mprosta o topos mas......xaxaxaxaxa

George Stamatopoulos

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να πω και εγώ δύο λόγια σε εσάς που δεν γνωρίζετε την ιστορία του όρους Ζήρειας.

Η ιστορία της ελληνικής χιονοδρομίας είναι γραμμένη στο βιβλίο του Γεώργιου Α. Μαρτζούκο - Βασίλης Σ. Παπαχρηστόπουλος (Χιονοδρομία στην Έλλαδα).
Σας παραθέτω ένα απόσπασμα της εισήγησης του Όττο Σίμιτσεκ (μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων), άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΣ Αθηνών του 1970 με τίτλο η Χιονοδρομία στην Ελλάδα, που ήταν της γνώμης οτι η Ζήρεια έπρεπε να επιλεγεί ώς το μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο έναντι του Παρνασσού, για αυτό κάνει την πρόταση που ακολουθεί.

"Θεωρώ προταρχικήν προυπόθεση την δημιουργία του χιονοδρομικού Κέντρου
Ζήρειας. Πρέπει το ταχύτερον και με συντονισμένη προσπάθεια να προβάλετε και πάλι το θέμα της Ζήρειας εφόσον είναι γνωστόν οτι το βουνό αυτό λόγω θέσεως ύψους και προσανατολισμού των κλιτύων του συγκεντρώνει όλες τις προυποθέσεις κατα τον ευνοικότερων δυνατών τόπων που πρέπει να έχει ένα Χιονοδρομικό Κέντρο. Θα ήταν το Εθνικόν Χειμερινόν Κέντρον, και ειδικότερον των Αθηναίων και της Νοτίου Ελλάδος... Υπάρχει στη Ζήρεια κάθε δυνατότητα δια την διοργάνωσην Πανελληνίων, Διεθνών και Βαλκανικων αγώνων."

Αυτά για όσους θεωρούν μή αναγκαία την ανάπτυξη του Αθλητικού Κέντρου Ζήρειας.

Ένα "θήραμα" της Ζήρειας.