Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ


Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε χθες 30/3/2008 στον Αλμυρό, η συνάντηση με θέμα το λιθάνθρακα και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα. Αλμυρός, Λάρισα, Βόλος, Αντίκυρα, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Θεσσαλονίκη, Ξυλόκαστρο, Μαντούδι, Αλιβέρι, Λουτράκι, Καβάλα, Αθήνα ήταν οι περιοχές απ' όπου ξεκίνησαν οι συμμετέχοντες (φωτο). Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη συνέχεια. Η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός συνεχίζονται, απέναντι σε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Η Αρμονική Ανάπτυξη ήταν εκεί ως εκπρόσωπος της "Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Κορινθιακού" και σας μεταφέρουμε το σχετικό κείμενο που προέκυψε χθες. Τα καλύτερα έρχονται!
Με νέα πνοή και σε νέα μέτωπα θα συνεχιστεί ο αγώνας κατά του λιθάνθρακα
Πανελλαδική συνάντηση κινήσεων πολιτών, στον Αλμυρό Μαγνησίας


Την Κυριακή 30 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνάντηση κινήσεων πολιτών, στον Αλμυρό Μαγνησίας. Εκτός από τις κινήσεις πολιτών από την Αιτωλοακαρνανία (Αστακός), τη Βοιωτία (Αντίκυρα), την Εύβοια (Μαντούδι και Αλιβέρι), τη Μαγνησία (Αλμυρός) και την Καβάλα, στη συνάντηση πήραν μέρος πολίτες και κινήσεις από την Κορινθία, τη Λάρισα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και εκπρόσωπος του Πανελληνίου δικτύου οικολογικών οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.). Παραβρέθηκαν, επίσης, οι κ. Πρ. Ενωτιάδης και Ε. Χατζηκυριάκος, δήμαρχοι των δήμων Κηρέως (Μαντουδίου) και Αλμυρού, αντίστοιχα, που συμμετέχουν στη “συμμαχία των δήμων ενάντια στο λιθάνθρακα”.
Συζητήθηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει συνέχεια στις πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών και να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του λιθάνθρακα και έξω από τα όρια των περιοχών που προορίζονται για εγκατάσταση των μονάδων λιθάνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

1. Να συνεχιστούν οι ενημερωτικές δραστηριότητες, στις περιοχές εγκατάστασης, ώστε να κατοχυρωθούν και να διευρυνθούν, ακόμη περισσότερο, οι πλατιές συσπειρώσεις που έχουν δημιουργηθεί.
2. Να υπάρξουν πρωτοβουλίες διεύρυνσης του μετώπου κατά του λιθάνθρακα, σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με μεμονωμένες περιβαλλοντικές και άλλες κινήσεις ή δίκτυα κινήσεων πολιτών.
3. Να διοργανωθεί, μέσα στο Μάιο, σε συνεργασία με τη “συμμαχία των δήμων”, πανελλαδική εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα, με μια ποικιλομορφία παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων σε όλες τις περιοχές.
4. Να αναληφθεί εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών, κατά του λιθάνθρακα, που θα κορυφωθεί και θα ολοκληρωθεί την 5η Ιουνίου, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος.
5. Να εξεταστεί η δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων.
6. Να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής, επιστημονικά τεκμηριωμένης, εναλλακτικής πρότασης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, που θα έχει στη βάση του:

· γενναίες πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη συγκράτηση των ρυθμών αύξησης των μελλοντικών ενεργειακών απαιτήσεων
· κατηγορηματική απόρριψη της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και, φυσικά, καμία συζήτηση για εγκατάσταση πυρηνικών μονάδων
· σταδιακή απεξάρτηση από τα στερεά ορυκτά καύσιμα και το μαζούτενίσχυση της χρήσης του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αποφυγή δημιουργίας νέων περιβαλλοντικών πληγών.

1 σχόλιο:

ξυλινος είπε...

Eυχαρίστουμε για την εκπροσώπηση. Πάντα τέτοια. Δυναμικά και συμμετοχικά και όλο και κάτι θε να βγεί...έστω και το φίδι απο την τρύπα του. Ωστέ να το .....