Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ "ΣΧΕΔΙΟ" ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ. ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ...

Μια καλοκαιρινή βραδιά, την Τετάρτη 23/7/2008, κλειστήκαμε στο θέατρο "Άγγελος Σικελιανός" για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε (λέμε τώρα) το ΓΠΣ του δήμου μας. Το air condition πάγωνε την αίθουσα, πολύ πριν παγώσουμε τελείως με αυτά που ακούστηκαν εκεί μέσα.
Οι μελετητές πήραν το λόγο λοιπόν και παρουσίασαν την πρόταση που τους παρήγγειλε η δημοτική αρχή. Η παρουσίαση τεχνικά ήταν φριχτή και γρήγορα τα αίματα άναψαν καθώς ο κόσμος δεν καταλάβαινε τίποτα από αυτά που έλεγε η κ. Πατεράκη και δεν έβλεπε τίποτα στις διαφάνειες. Εδώ που τα λέμε, τους περισσότερους δεν τους ενδιέφερε τίποτα άλλο, παρά μονάχα αν το "εκτός οικισμού" οικόπεδό τους θα έμπαινε εντός...
Επί της ουσίας και εν συντομία, η πρόταση είχε επεκτάσεις στο Μελίσσι, Θαλερό, Κάτω Λουτρό, Καμάρι , Τρικαλοχώρια και Ξυλόκαστρο, δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου κοντά στο βιολογικό, περιοχή κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, ΠΕΡΠΟ στην Αύρα (?) κλπ κλπ. Πριν καν τελειώσει η μελετήτρια την ομιλία της είχαν αρχίσει και τη σιγοβρίζανε οι κάτοικοι των χωριών που δεν ..επεκτάθηκαν. Μόλις τελείωσε ... τότε άρχισε το πραγματικό πανηγύρι.
Οι κάτοικοι των Πιτσών, με τη βοήθεια της μειοψηφίας του ΔΣ, επιτέθηκαν στην κυρία μελετήτρια και οι φωνές τους έκαναν το πρόεδρο του ΔΣ κ. Λογοθέτη να ουρλιάζει για να ησυχάσουν. Δημοτικό συμβούλιο ένα πράμα... Οι ασαφείς και ανακριβείς απαντήσεις των μελετητών εξόργιζαν ακόμα περισσότερο τον κόσμο, που ήθελε καλά και σώνει επέκταση στο δικό του το μέρος. Μπάχαλο. Αποκορύφωμα όλων ο πρόεδρος του Δ.Δ. Πελλήνης που ζήτησε ..."έστω και μια μικρή επεκτασούλα , 10, 15 στρέμματα!!!".
Εκεί κατάλαβα ότι η κατάσταση δεν παλεύεται. Αν οι κάτοικοι της Πελλήνης δεν επαναστατούν για την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου τους, που θα εκτοξεύσει οικονομικά το ξεχασμένο χωριό τους και το μόνο που τους νοιάζει είναι μια μικρή επεκτασούλα... τότε χέστα Χαράλαμπε!
Ας μη συζητήσουμε για τους άρχοντες του τόπου και ειδικά τον κ. δήμαρχο που μέσα στη πρεμούρα του να καθησυχάσει τον κόσμο είπε απίστευτα πράγματα... Για άλλη μια φορά είδαμε ότι το όραμά του για το δήμο είναι ένα ..... μη όραμα. Καταχνιά και ομίχλη. Ο Θεός να μας φυλάει αδέλφια.
Τώρα, από την άλλη, υπήρχαν και κάτι αποσβολωμένοι τύποι σπαρμένοι στην αίθουσα που έτρεμαν από αυτά που άκουγαν.
  • Τρόμαζαν που άκουγαν τη μελετήτρια να επαναλαμβάνει ότι στο Βιοτεχνικό πάρκο θα φιλοξενούνται δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης. (Θυμηθείτε ότι μέσης όχλησης είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως 300MW με αέριο καύσιμο και έως 200MW με υγρό, η αποθήκευση πετρελαίου και υγρών καυσίμων, πετροχημικών και χημικών έως 300 τόνους, τοξικών και επικίνδυνων ουσιών έως 500 τόνους, στερεών καυσίμων έως 2.000 τόνους, η παραγωγή εκρηκτικών υλών και πυροτεχνικών, χημικών για φωτογραφική χρήση, βιομηχανικών και ιατρικών αερίων, η κατεργασία και βαφή δερμάτων έως 20 τόνους/ημέρα, η παραγωγή χρωμίου, μαγγανίου νικελίου, μολύβδου, ψευδάργυρου, κασσίτερου και ειδών από αμιαντοτσιμέντο έως 5.500 τόνους και πολλές ακόμη).
  • Τρόμαζαν που σκέφτονταν ότι η γη λιγοστεύει, το τσιμέντο κάνει μετάσταση και οι επιπτώσεις στο μικροκλίμα και στην ποιότητα ζωής θα είναι άμεσες.
  • Τρόμαζαν που κανένας από τους άρχοντες δεν κατάφερε να ψελλίσει ότι θα χρειαστούμε και κανά μέτρο γης άχτιστο γύρω μας.
  • Τρόμαζαν που η ανάπτυξη για τους άρχοντές μας δεν στηρίζεται στον τόπο, τα προϊόντα, την Ιστορία και το τοπίο του.
  • Τρόμαζαν και κρύωναν.

"Σταματήστε τη γη να κατέβω" που έλεγε κι ένας τοίχος στην Αθήνα πριν καμιά 25αριά χρόνια. Αν είχε κουμπί για στάση, θα το πάταγα...

7 σχόλια:

P.V είπε...

Το κειμενο τα λεει ολλα. ΜΠΡΑΒΟΟΟ... Ας ελπισουμε οτι καποιοι θα ξυπνισουν εστω και την ιστατη στιγμη

p.v

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Χάρηκα πολύ που είδα το blog σας. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν ποιό είναι το πραγματικό τους συμφέρον. Τους ενδιαφέρει μόνο να πουλήσουν οικόπεδα. Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ανάπτυξη. Χαίρομαι που επισημαίνετε το θέμα του αρχαιολογικού χώρου της Πελλήνης. Σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας δεν έχουν ξεπουλήσει με τόσο αισχρό τρόπο τον τόπο τους, όσο στην Ζούγρα. Δείτε γιά παράδειγμα τι γίνεται στην Σικυώνα. Σκεφτείτε ότι η Πελλήνη είχε την ίδια δύναμη και γι' αυτό οι δύο πόλεις ήταν αντίπαλες. Οι παλαιότεροι ονόμαζαν την Ζούγρα "Παλάτια". Κι όμως είναι τέτοια η αχρηστία τους, που τα γκρέμισαν... Η αρχαιοκαπηλεία οργιάζει... Ντροπή.. Ούτε οι Τούρκοι δεν τα κάνουν αυτά... και το λέω όχ γιατί είμαι ρατσίστρια ή εθνικίστρια, αλλά γιατί οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί δεν έχουν ιστορία και την "κατασκευάζουν" και οι τιμημένοι Πελοποννήσιοι ξεπουλάνε τον τα "άγια χώματά" τους, όπως λένε για να πάρουν διαμερίσματα στην Αθήνα.

Armonistas είπε...

Θυμήθηκα με το σχόλιο της Πελληναίας (καλώς την)τότε που έψαχνε για σήμα ο δήμος Ξυλοκάστρου. Έβαλαν για σήμα ένα πεύκο που μοιάζει με κέδρο, αναμιγμένο με κύμα, ελληνική σημαία και λοιπές συνθέσεις. Τους είχαμε πει τότε να βάλουν το μυκηναϊκό πλοίο των Αριστοναυτών και τους είχε φανεί τόσο ... μπανάλ!!! Άσε παλιότερα που λέγαμε ότι πρέπει να ονομαστεί ο δήμος Πελλήνης ή Πελληναίων. Έλεγαν σίγουρα μέσα τους: "Αχ, τα καημένα. Δεν είναι με τα καλά τους"...

ξυλινος είπε...

Αγαπητή πελληναία με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο ξεπούλησαν το Ξυλόκαστρο και συνεχείζουν, όπως επίσης και τα Τρίκαλα που ακολουθούν...
Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη περι ανάπτυξης- αρπαχτής, που συνδαβλίζεται απο όλους και κύρια της Δημοτικές αρχές, πρώην και νύν.
Μας αξίζει αυτό ακριβώς που έχουμε!
Πολικατικοίες, αυτοκίνητα και σκουπίδια παντού......

Armonistas είπε...

Το μεγαλύτερο κακό είναι το τσιμέντο στο μυαλό μας....

ξυλινος είπε...

Το τσιμέντο αυτό αγαπητέ, μας χορηγείται με ενέσεις σιγά- σιγά, μέσα από όλη την διαδικασία χριστιανορθόδοξης διαπαιδαγώγησης και όλοι βάζουν το λιθαράκι τους. Γονείς, δάσκαλοι, στρατός, περιοδικά μόδας –καταναλώνω άρα υπάρχω, ΜΜΕ, εκκλησία και κύρια οι κυρίαρχες κατευθύνσεις του γενικά αρπάζουμε ότι μπορούμε από όπου μπορούμε, φτάνει εμείς να το γλεντάμε….Έτσι δεν μένει τίποτε όρθιο, φύση, ιδεολογίες, ηθική, κ.λ.π.
Ο κάθε ένας από εμάς λοιπόν έχει καθήκον να καταπιεί ένα κομπρεσέρ και να σπάει διαρκώς το τσιμέντο που όλο και δημιουργείτε από τον κοινωνικό περίγυρο και το συναγελάζεστε.
Το πώς; ο καθείς και το εργαλείο του και όσο αντέχουμε να ψάχνουμε για ανταλλακτικά του μηχανήματος….
Τις πολυκατοικίες, τις δημοτικο – πλουτιστικές αρχές και τον όχλο, μόνο τα καλά και εγγυημένα κομπρεσέρ τις πολεμάνε!!
Πόσοι έχουν , έχουμε;

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αυτό τον καιρό την έχουν πάρει αμπάριζα οι εργολάβοι και οι εργολαβίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα καταστρέφουν λόφο με αρχαία, στην Πελλήνη επικρατεί η γνωστή "μπέστε σκύλοι κι αλλέστε" κατάσταση, στο Παναρίτι κρύβουν μυκηναϊκά κτίσματα για να μη το μάθει η αρχαιολογική υπηρεσία (η οποία, βέβαια, αδιαφορεί και σκασίλα της) και γενικά γίνεται ένας χαμός. Το κερασάκι στην τούρτα είναι το Fun Park που ετοιμάζεται κοντά στο Καμάρι. Στο χώρο αυτό υπήρχαν, κατά την αρχαιότητα, εγκαταστάσεις επεξεργασίας πορφύρας και κατασκευής πολυτελών ενδυμάτων, που λέγονταν "πορφύρες". Το βεβαιώνουν τα όστρακα πορφύρας που βρίσκει κανείς στο χώμα, κάτω από τις ελιές. Άλλωστε το αρχαίο λιμάνι ήταν κοντά στα Σαρανταπηχιώτικα και όχι εκεί που έχουν βάλει την πινακίδα. Φοβάμαι ότι θα εξαφανίσουν όποια στοιχεία βρουν για να κάνουν γκλαμουριές. Έτσι εννoούν την ανάπτυξη. Να εξαφανίζουμε το πολιτισμό μας για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε Disneyland.