Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Αυτό είναι Αυτό-διοίκηση...



Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 5η Πανελλαδική συνάντηση της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων (ΠΑΝΑΚ) με σύνθημα «Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση», στα Γιάννενα στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2008. Οι κινήσεις-μέλη της ΠΑΝΑΚ από όλη την Ελλάδα συζήτησαν το κορυφαίο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση αλλά και σχεδίασαν δράσεις για το προσεχές διάστημα.
Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από την κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων, ότι είναι αναγκαία μια διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Μια μεταρρύθμιση όμως, που δε θα ξεκινά και θα τελειώνει στα χρηματοοικονομικά μεγέθη και στις συνενώσεις, αλλά θα έχει στόχο της την επαναφορά του πραγματικού χαρακτήρα της αυτό-διοίκησης, με συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στον προγραμματισμό.
Μέσα από μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία παράθεσης επιχειρημάτων και σύνθεσης ιδεών, η ΠΑΝΑΚ διαμόρφωσε τις προτάσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση και θα τις παρουσιάσει αναλυτικά στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, το συντονιστικό όργανο της Πρωτοβουλίας, σχεδίασε τις δράσεις του επόμενου διαστήματος, με στόχο τη διεύρυνση και το μεγαλύτερο άνοιγμά της στην κοινωνία.
Η τοπική αυτοδιοίκηση που εμείς επιθυμούμε, είναι μια συμμετοχική διαδικασία απαλλαγμένη από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων, χωρίς αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα και συγκεντρωτικούς, αδιαφανείς τρόπους άσκησης της εξουσίας. Είναι κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα μας, για να μπορέσει να έχει δήμους ισχυρούς και ικανούς να αποτρέψουν την ερημοποίηση της περιφέρειας και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και να δώσουν προοπτικές μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων σε αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνει τις δράσεις της, με ιδιαίτερη δυναμική, που της δίνουν η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός της γνήσιας αυτοδιοικητικής ενέργειας όλων των μελών του δικτύου. Τα καλύτερα έρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: