Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ο Δρ Τζέκιλ ξαναχτυπά!

Έχουμε μιλήσει πολύ τελευταία για τις ΣΔΙΤ, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε γιατί το θέμα πέρα από επικίνδυνο, εξελίσσεται πολύ περίεργα.
Να τα βάλουμε πρώτα λίγο σε σειρά και μετά να δούμε το νέο χτύπημα του δημάρχου Ξυλοκάστρου κ. Αντώνη Κλαδούχου.
  • Το δημοτικό συμβούλιο είχε εντάξει τον Ιούνιο 2008 στον Επιχειρησιακό του Σχεδιασμό 2007-2010, 9 έργα για να ενταχθούν στον Κατάλογο Προτεινόμενων Συμπράξεων για ΣΔΙΤ.
  • Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, του Νοεμβρίου 2008, πέρασαν στη Β' Φάση τους, τέσσερα από αυτά και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, για να συνεχίσουν. Αυτά είναι: το αθλητικό κέντρο στη Ζήρεια, η μαρίνα Ξυλοκάστρου, το οικόπεδο του Κέντρου Νεότητας και το παλιό γήπεδο.
  • Την 1η Δεκεμβρίου στη γενική συνέλευση του συλλόγου δασοπροστασίας, όταν εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας στο δήμαρχο για το θέμα της Ζήρειας και της "ΣΔΙΤ" εκμετάλλευσής της, μας είπε (μπροστά σε 60 άτομα) ότι μπορεί να έχει όφελος ο δήμος από τον ιδιώτη αν τον υποχρεώσουμε να πάρει προσωπικό από το δήμο και του παίρνουμε κάποιο ποσοστό από τις εισπράξεις.
  • Στη συνέχεια βγάλαμε μια σχετική ανακοίνωση σαν Αρμονική Ανάπτυξη και χθες έβγαλε και ο Κυλλήνιος Άδωνις. Εναντιωθήκαμε, εμείς συνολικά στις ΣΔΙΤ και ο σύλλογος εξειδίκευσε στη Ζήρεια.

Σήμερα λοιπόν, ο δήμαρχος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Prismavirus 938 και ρωτήθηκε από το Γιώργο Αντωνίνη για το θέμα. Τα λεγόμενά του έχουν αποδοθεί ακριβώς, μα ακριβώς όπως τα είπε. Τα έντονα μόνο είναι δικά μας και δείχνουν τα ψέμματα που είπε. Διαβάστε και ...γελάστε, κλάψτε, σπάστε, χτυπήστε το κεφάλι σας στον τοίχο ή ότι άλλο σας έρθει.

"Δημοσιογράφος: Είδαμε μια επιστολή που σας έστειλε ο σύλλογος δασοπροστασίας ο Κυλλήνιος Άδωνις, που ζητάει να μην μπει στη μελέτη των ΣΔΙΤ το αθλητικό κέντρο της Ζήρειας. Είναι κατηγορηματικά αντίθετοι απ’ ότι διαβάσαμε.
Δήμαρχος:
Ναι, αυτό, το είπα κι εγώ στη συνέλευση που έκαναν στον Κυλλήνιο Άδωνι, γιατί κι εγώ είμαι μέλος στον Κυλλήνιο Άδωνι. Ε, ναι αυτό το, ήδη το ‘χουμε, το ‘πα κι εκεί στη συνέλευση του συλλόγου, ότι αυτό δεν είναι στα σχέδιά μας να γίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε δεν μπορεί να γίνει ακόμα κι αν κάποιοι ήθελαν. Όταν κάναμε την εξέταση για τα ΣΔΙΤ είχαμε βάλει έναν κατάλογο έργων προς διερεύνηση, έτσι. Αυτό όμως σας λέω ότι δεν.
Δημοσιογράφος:
Δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Το ίδιο είχα σκεφτεί και εγώ. Απ’ ότι θυμάμαι μπορεί να το διαχειριστεί μόνο η ΖΗΡΕΙΑ ΑΕ.
Δήμαρχος: Δεν μπορεί, ναι δεν μπορεί, δεν μπορεί, αυτό είναι αληθές. Γιατί τότε σας λέω που στο δημοτικό συμβούλιο βάλαμε 8, 9 έργα αν θυμάμαι καλά, κάναμε προτάσεις όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, το δημοτικό συμβούλιο, η πλειοψηφία, η μειοψηφία επί διαφόρων έτσι, δεδομένων ή έργων που ήταν δυνατόν να διερευνήσει η μελέτη. Αλλά αυτό σας λέω ακόμα κι αν ήθελε κάποιος δεν μπορεί να γίνει, έτσι;
Δημοσιογράφος: Η μελέτη όμως γιατί γίνεται, δεν είναι λίγο περίεργο;
Δήμαρχος: Στο συγκεκριμένο θέμα δεν συνεχίζει η μελέτη, δεν μπορεί να γίνει.
Δημοσιογράφος: Α, δε συνεχίζει. Μάλιστα.
Δήμαρχος: Τι να συνεχίσει, αφού δεν μπορεί να γίνει. Τότε γράψαμε κάποιους τίτλους έργων… Έργων; Ήταν κάποιους τίτλους για κάποιες διαδικασίες για συγκεκριμένα έργα που ίσως, ήθελαν διερεύνηση αν μπορούσαν να γίνουν. Γιατί πέρα απ’ αυτό μπορεί και κάποιο άλλο να μην μπορεί να γίνει, έτσι;
Δημοσιογράφος: Μάλιστα
Δήμαρχος: Ήδη τώρα ξεκινάει αυτή η φάση να διερευνηθεί ποια μπορεί να γίνουν και ποια δεν μπορούν και κάποια δεν μπορούν να γίνουν εκ των πραγμάτων διότι έχουν νομικό κώλυμα.
Δημοσιογράφος:
Κατά συνέπεια μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι οι φίλοι του Συλλόγου.
Δήμαρχος: Ακούστε, έχουμε κι εμείς τις δικές μας ευαισθησίες και όπως καταλαβαίνετε, ε, δεν, ότι και να προκύψει μ’ αυτή την υπόθεση των ΣΔΙΤ θα έρθει προς, θα γίνει διεξοδική διερεύνηση, εξονυχιστικός έλεγχος, θα τεθούν επί τάπητος , όπως λέμε, θα ελεγχθούν και μετά θα αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουμε εκεί να..
Δημοσιογράφος:
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο όμως, δε ψηφίστηκε στη μελέτη, ή ήταν εκ παραδρομής;
Δήμαρχος: Ακούστε. Ναι, ναι, ναι. Όχι, όχι δεν υπάρχει παραδρομή. Ακόμα δεν έχει αρχίσει κάτι κύριε Αντωνίνη. Απλώς ξεκινάει. Δίνεται η εντολή, ας ‘ούμε, στη μελέτη να ξεκινήσει και να διερευνήσει αυτά τα θέματα. Εντολή δίνεται να ξεκινήσει. Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί αυτή η διερεύνηση κι όταν με βάση, γιατί έχει κι άλλες διαδικασίες, τον έλεγχο μιας επιτροπής του Υπουργείου, το οποίο θα κρίνει αν κάποια απ’ αυτά είναι βιώσιμα ή δεν είναι και λοιπά, στέκουν οικονομοτεχνικά και διάφορα άλλα ζητήματα που δεν είναι της ώρας τότε, τότε θα δούμε τι μέλλει γενέστε.
Δημοσιογράφος: Μάλιστααααα.
Δήμαρχος: Καταλάβατε; "

Εμείς πάντως σ' έχουμε καταλάβει απόλυτα. Ότι ψέμα σου έρθει το λες και δεν κολώνεις πουθενά. Μη νομίζεις όμως ότι θα μπορείς για πάντα να κάνεις τέτοια. Περίμενε λίγο και θα τα βρεις, όλα αυτά, μπροστά σου. Όπως είπες κι εσύ σήμερα ... "Ακόμα δεν έχει αρχίσει κάτι. Απλώς ξεκινάει."

4 σχόλια:

ρομαντικη αλεπου είπε...

Ημουν στη δουλειά και δεν άκουσα την απάντηση του Δημάρχου. Ενημερώθηκα τώρα και είναι σαν να τον ακούω να τα λέει.
Αν πράγματι συμφωνεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει θέση στη Ζήρεια και ότι το έργο προτάθηκε μέσα στο σωρό, χωρίς σκέψη και ιδιαίτερο προβληματισμό, τώρα που συνηδειτοποιούμε όλοι τον κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει το θησαυρό του ορεινού όγκου της Ζήρειας, άς φροντίσουμε να αποσυρθεί η ανάθεση της μελέτης για το συγκεκριμένο έργο στα ΣΔΙΤ.
Ο Δήμαρχος, σαν ευισθητοποιημένος πολίτης αλλά και σαν τοπικός άρχοντας, ας προβάλλει το όραμα που έχει για το βουνό και την αξιοποίησή του,που δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κερδοφορία κάποιων ιδιωτών.
Μην ξεχνάμε ότι η έκταση αυτή των 40 στρεμ.παραχωρήθηκε στον Δήμο από το Δασαρχείο και την Περιφέρεια για πολύ συγκεκριμένη
χρήση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
Η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΛΟΓΟ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ
ΔΑΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.
ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΘΕΙ Η ΕΚΜΙΣΘΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ.
Οταν λοιπόν όλα αυτά είναι γνωστά ή οφείλουν να τα γνωρίζουν όλοι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, ποιά μπορεί να είναι η ανάπτυξη, που επιχειρείται μέσω ΣΔΙΤ για τη ΖΗΡΕΙΑ;
Πως να μην ανησυχούμε και να μην αγωνιούμε για την τύχη του αγαπημένου βουνού,την τύχη όλων μας;
Ας ενεργοποιηθούμε επιτέλους όλοι μαζί
δημ.σύμβουλοι,δημ.παρατάξεις, σύλλογοι,σχολεία,κοινωνικοί φορείς,ενεργοί πολίτες, για ένα τόσο σημαντικό σκοπό και ας μη μένουμε μόνο θεατές.
Τώρα που η μελέτη NATURA για τη ΖΗΡΕΙΑ βρίσκεται σε εξέλιξη,ας προσπαθήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να θεσπιστεί το υψόμετρο των 1300 μ.,εκτός
οικισμού,ως απαγορευτικό για οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση. Χορτάσαμε τσιμέντο.
Χρειαζόμαστε τις ανάσες του βουνού για να μην πνιγεί η ανάσα η δική μας και των παιδιών μας.

Armonistas είπε...

Ήσουν μπροστά στη συνέλευση του Άδωνι και θυμάσαι ότι υπερασπίστηκε την προοπτική εκμετάλλευσης της Ζήρειας μέσω ΣΔΙΤ, αν συμφέρει το δήμο.
Τι να πιστέψουμε; Εκείνα τότε; Αυτά που είπε σήμερα αρχίζοντας τη συνέντευξη; Αυτά που είπε στο τέλος, ότι δηλαδή τώρα αρχίζει η αξιολόγηση; Αυτά που είχε πει τον Ιούνιο στο ΔΣ με τον πιχειρησιακό Σχεδιασμό;
Τι σκατά να πιστέψεις;
Αυτό που προέχει όμως είναι αυτό που λες. Να βγει τώρα από τα ΣΔΙΤ και να πιεστεί να το κάνει άμεσα. Να μη φάμε το "θα δούμε τότε αν μας συμφέρει" γιατί μπορεί τότε να είναι αργά.
Όπως αργά είναι και τώρα. Καληνύχτα.

ρομαντικη αλεπου είπε...

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!

Μεγαλώνοντας έμαθα να κρίνω τους ανθρώπους από τα έργα και τις ημέρες τους.
Ομως επιμένω να πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούμε να αλλάξουμε μέσα από ήττες, τόσο συλλογικές όσο και ΚΥΡΙΩΣ ατομικές.

Καλό ξημέρωμα.

Armonistas είπε...

ΟΚ. Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε. Αλλά μέχρι τότε κρίνουμε και κρινόμαστε από τις πράξεις, την πορεία μέχρι εκείνη τη στιγμή και πρέπει να είμαστε αυστηροί.
Έχει γεμίσει ο τόπος με αριβίστες, συμφεροντολόγους, δήθεν και παρτάκηδες.
Αν αλλάξουν κάποτε και καταλάβουν τα λάθη τους θα το καταλάβουν και οι υπόλοιποι, πάλι από τις πράξεις τους και την αυτοκριτική τους. Μέχρι τότε... στο ψαχνό!!!