Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Στιγμές από το 2ο πολιτιστικό διήμερο...

Ιστορία. Εθνική και τοπική ιστορία, ήταν το θέμα του 2ου διήμερου που διοργάνωσε η +τοπία, η ομάδα πολιτισμού της Συμπολιτείας Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης.

"Η γενοκτονία της μνήμης", το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Παπαδόπουλου που προβλήθηκε το Σάββατο 2/4/2011 στο Intro Art Cafe, μας ...έδεσε κόμπο το στομάχι με το λιμό της Αθήνας του 1941-42 και τα ιστορικά ντοκουμέντα που παρουσίασε. Μια ταινία για τη μνήμη, "γιατί πρέπει να θυμόμαστε" όπως τόνισε ο δημιουργός του. Τον ευχαριστούμε πολύ, όπως ευχαριστούμε και το Χρίστο Σαντατζόγλου αλλά και το πάντα φιλόξενο Intro Art Cafe.

Αρχαία Σικυώνα. Η ιστορία του τόπου μας, ήταν το θέμα της δεύτερης μέρας και της ξενάγησης που έγινε στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας. Μικροί και μεγάλοι μάθαμε, είδαμε, αισθανθήκαμε και γενικά χαρήκαμε μια θαυμάσια παρουσίαση από την ξεναγό κ. Κούλα Καραγιάννη, που ευχαριστούμε θερμά.
Το αρχαίο Θέατρο, το Γυμνάσιο και τα εκθέματα του μουσείου από την ευρύτερη περιοχή (Σικυώνα, Πελλήνη, Σπήλαιο Πιτσών) αποτελούν μια καταπληκτική ευκαιρία για ντόπιους και μη, να κάνουν μια βουτιά στο παρελθόν του τόπου.

Γίναμε πιο πλούσιοι λοιπόν και περιμένουμε την επόμενη διοργάνωση από τα μέλη της +τοπίας, που τους αξίζουν πολλά μπράβο για άλλη μία φορά. Εις το επανιδείν...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ: Ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, με ρώτησε κάποια στιγμή μετά το τέλος της προβολής, όταν τον "ενοχλούσα" για το τι μπορούμε να κάνουμε στο Ξυλόκαστρο από όλα αυτά: "Είναι κάποιος από το δήμο σας εδώ; Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος των πολιτιστικών ή κάποιος από το Πνευματικό Κέντρο να μιλήσουμε;". Του απάντησα αρνητικά και δεν μπόρεσα (δεν θέλησα...) να απαντήσω την επόμενη ερώτησή του: "Γιατί;".








επιτύμβια στήλη από την αρχαία Πελλήνη






2 σχόλια:

ξύλινος είπε...

Πολι-τισμός
Πολί-της
Πόλη
Πολι-τεία
όλα με κέντρο τον άνθρωπο και φτιαγμένα για αυτόν.
Τι κρίμα που μόνο αυτό δεν συμβαίνει πλέον.
Άλλα κυριαρχούν.
Πλουτισμός
Οίηση.
Ακαλαισθησία.
Διαφθορά
Παραγοντισμος
Αμοραλισμός. Κλπ κλπ.

Στροφή τώρα, στον πολιτισμό, στην σωτηρία του περιβάλλοντος, στη αλληλεγγύη, την υπεράσπιση των αδύνατων πλασμάτων, ζώων και ανθρώπων.
Στροφή τώρα στο πνεύμα, στο ωραίο, στον άνθρωπο και όχι στους αριθμούς των τεχνικών της εξουσίας.
Για να υπάρξει μέλλον.

Η αρχαία Σικυών υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα μέρη, όπου καλλιεργήθηκαν η ζωγραφική, η γλυπτική και οι τέχνες γενικότερα, στην Αρχαία Ελλάδα.

Πρέπει να βρούμε την άκρη του χαμένου νήματος!
Και μαζί με την καλλιέργεια μιας ευλογημένης Κορινθιακής γης να πάμε μπροστά.
Μπορούμε

Ανώνυμος είπε...

Λαθος του δημου που εστω καποιος απο τον επισημο φορεα πολιτισμου δεν ηταν παρων.φαινεται οτι το προβλημα ηταν οτι την εκδηλωση την οργανωσε και την εκτελεσε η συμπολιτεια.ΛΑΘΟΣ.Τι να πω.Στην πραγματικοτητα δεν ξερω τι να πω.λεγομαι ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΟΤΩΝΗΣ και στις τελευταιες εκλογες ημουν με την κινηση πολιτων.