Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Το ΔΣ συνεδρίασε (Μέρος 1ο)...


Μια ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις, συνεδρίαση είχε την Τρίτη 4/10 το ΔΣ Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Σημαντικά θέματα θίχτηκαν και θα σας αναφέρω μερικά από αυτά:

- Στην προ ημερησίας διάταξης παρέμβαση, αναφέρθηκα σε 3 θέματα.

Το πρώτο ήταν τα χαράτσια της κυβέρνησης και η στάση του δημοτικού συμβουλίου. Καυτηριάσαμε την απαθή στάση της δημοτικής αρχής και την άρνησή της να συζητήσει ψηφίσματα της πλατείας και φέραμε παραδείγματα από άλλους δήμους όπου τα ΔΣ κινητοποιούνται, συμπαραστέκονται και αρκετά πρωτοστατούν στις αντιδράσεις και στην οργάνωση των πολιτών απέναντι στη "θανατηφόρο" πολιτική των τροϊκανών. Προτείναμε τη λήψη ανακουφιστικών μέτρων για όσους έχουν ανάγκη (μείωση τελών κλπ) και ζητήσαμε να πάρουν θέση όλοι για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Άλλωστε οι δήμοι εμπλέκονται άμεσα με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και σύντομα θα κληθούν να εφαρμόσουν εφεδρείες, απολύσεις και φορολογίες. Η απάντηση που πήραμε από το δήμαρχο μπορεί εν συντομία να περιγραφεί ως "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε".

Το δεύτερο θέμα ήταν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου που θα ψηφιστεί το επόμενο δίμηνο και θα περιέχει το τι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα 3 περίπου χρόνια. Μια προσπάθεια αποτύπωσης και παρακολούθησης του οράματος και του έργου κάθε δήμου, που -ανεξάρτητα από τους σκοπούς του νομοθέτη- αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για να ανοίξει επιτέλους μια συζήτηση για τον τόπο, τα προβλήματά του και την προοπτική που μπορούμε να του δώσουμε.
Προτείναμε τη διενέργεια ενός συνεδρίου για να συζητήσουμε το θέμα (πρόταση που έγινε δεκτή από όλους) και μοιράσαμε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και τους τοπικούς προέδρους ένα CD (εμπρός στο δρόμο που χάραξε το Υπ. Παιδείας!!!) που περιέχει εγκυκλίους, νόμους και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί ένας αιρετός για να ενημερωθεί. Το διήμερο συνέδριο κανονίζεται για τις αρχές Νοέμβρη.

Το τρίτο θέμα που θέσαμε για πολλοστή φορά είναι το άνοιγμα του ΔΣ στους πολίτες. Για άλλη μία φορά χθες αιτήματα πολιτών, που έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες, δεν μπήκαν για συζήτηση ("έλεος", κυρία πρόεδρε!!!). Παρατηρήσαμε επίσης ότι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που αποτελείται από 50 πολίτες δεν συνεδρίασε ως όφειλε το περασμένο τρίμηνο. Πρέπει κάποτε τα ωραία λόγια περί συμμετοχής και δημοκρατίας να γίνουν πράξη και η διαβούλευση να μη μένει στα χαρτιά και μιας και μιλούσαμε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ευκαιρία να το εφαρμόσουμε άμεσα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

Σημαντικότατα θέματα συζητήθηκαν και στην ημερήσια διάταξη, όπως η κατάσταση του Κορινθιακού Κόλπου, η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου μέχρι το Δερβένι που μπαίνει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και πολλά ακόμα για τα οποία θα επανέλθω...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: