Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Παρα-παραχωρήσεις...

Αφορμή για το άρθρο στάθηκε ένα άλλο άρθρο στην εφημερίδα «Δρόμος» που αναφέρεται στο θέμα των αποζημιώσεων που ζήτησαν και πήραν οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες που εκτελούν τα έργα των οδικών αξόνων της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι Παραχωρησιούχοι (έτσι λέγονται οι εργολάβοι αυτοί) πέτυχαν αποζημιώσεις αξίας 280 εκ. € για να ξεκινήσουν τα έργα που εδώ και δυο χρόνια οι ίδιοι έχουν σταματήσει.
Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα την εικόνα στο δρόμο που έχουμε κοντά μας, την Ολυμπία οδό. Θυμίζω ότι η Ολυμπία οδός (Ελευσίνα – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) κατασκευάζεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης από μια κοινοπραξία αποτελούμενη από Vinci Concessions SA  (με 36%, πρόκειται για γαλλική πολυεθνική) Hochtief PPP Solutions (με 25%, πρόκειται για γερμανική πολυεθνική), ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. (με 18%, συμφερόντων Μπόμπολα), J&P  Άβαξ ΑΕ (με 18%, συμφερόντων Ιωάννου-Παρασκευαΐδη), και ΑΘΗΝΑ ΑΕ (2%), και έχει προϋπολογισμένο κόστος κατασκευής σε 1,8 δισ € χωρίς ΦΠΑ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της  ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και τα οποία θα προέρθουν: 550 εκ € (29%) από επιδότηση του Ελληνικού δημοσίου, 200 εκ € (11%) από συμμετοχή των μετόχων, 204 εκ € (11%) από τραπεζικά δάνεια και 936 εκ € (το 50%) από  τα έσοδα από τα διόδια. Τα παραπάνω στοιχεία έχουν παρθεί από το επίσημο σαιτ της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΣ. Η σύμβαση κυρώθηκε με νόμο τον Νοέμβριο του 2007 από τη βουλή και τα πρώτα προβλήματα ξεκίνησαν από τότε με την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ να μην ξεκινά το έργο παρά μόνο αφού πήρε επιπλέον 90 εκ € με το πρόσχημα ότι το έργο έτσι όπως είχε δημοπρατηθεί δεν ήταν δυνατόν από τεχνικής πλευράς να κατασκευαστεί.
Σήμερα ο Παραχωρησιούχος και αφού για πάνω από 2 χρόνια δεν έχει εκτελέσει έργο πέτυχε αποζημίωση την οποία συμφώνησε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και η οποία είναι 130 εκ €.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο Παραχωρησιούχος έχει μέχρι σήμερα πληρωθεί 642 εκ € από τα διόδια και τη συνεισφορά του Δημοσίου. Το εκτελεσμένο έργο του όμως ανέρχεται σε 617 εκ € (εφημερίδα Δρόμος). Άρα υπάρχουν 25 εκ € που έχει εισπράξει ο Παραχωρησιούχος χωρίς να τα έχει δουλέψει.
Συνεχίζοντας θα πρέπει να υπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο Παραχωρησιούχος έπρεπε να είχε συνεισφέρει 11% από ίδιους πόρους και άλλο 11% από τραπεζικά δάνεια στο έργο. Δηλαδή 22% * 617 εκ € το οποίο μας κάνει περίπου 136 εκ € τα οποία και δεν έχει συνεισφέρει.
Δεν τελειώσαμε όμως. Σύμφωνα με την σύμβαση, η αθέτηση εκ μέρους του εργολάβου συμβατικών απαιτήσεων εγείρει από την μεριά του κράτους ποινικές ρήτρες οι οποίες στην περίπτωση μας είναι 100 εκ €. Το σταμάτημα των εργασιών είναι μια τέτοια συμβατική απαίτηση η οποία αθετήθηκε.
Δηλαδή έχουμε συνολικά
130 εκ € από την αποζημίωση
25 εκ € από την παραπάνω είσπραξη
136 εκ € που έχει γλιτώσει από την ίδια συμμετοχή
90 εκ € που πήρε παραπάνω από την αρχή της σύμβασης
100 εκ € από ποινικές ρήτρες που δεν απαιτήθηκαν.
Μας κάνουν 481 εκ €. Καθόλου άσχημα τα πράγματα για τον Παραχωρησιούχο. Τώρα όμως οι υπουργοί που «έτρεξαν» το έργο θα πρέπει να μας πουν για ποιον λόγο θα πρέπει ο Παραχωρησιούχος να έχει και την εκμετάλλευση των διοδίων για  30 χρόνια χωρίς να έχει βάλει φράγκο στο έργο. Και τι σόι σύμβαση Παραχώρησης είναι αυτή που επιτρέπει στον εργολάβο να σταματάει τα έργα για 2 χρόνια και να πληρώνεται τα διόδια; Και γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι ποινικές ρήτρες αφού έχουμε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων; Και για ποιον λόγο ακριβώς το Δημόσιο δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει με την διαδικασία του Διαγωνισμού ένα τέτοιο μεγάλο έργο και χρειαζόμασταν σύμβαση παραχώρησης;
* Το Σάββατο 20/4 η εφημερίδα «Δρόμος» ξανά, υπολόγιζε ότι για τους τρεις άξονες (Ιόνια οδός, Ολυμπία οδός & Μαλιακός - Κλειδί) που κατασκευάζονται με Σύμβαση Παραχώρησης το χάρισμα ως τώρα στους εργολάβους είναι 1,2 δις €.

Θ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: