Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Νέα Εθνική Οδός και Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή. Οι αποικιοκράτες και οι ιθαγενείς…

Νέα Εθνική Οδός και Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή. 
Οι αποικιοκράτες και οι ιθαγενείς…

26/6/2015

Τα έργα που γίνονται στην περιοχή μας για τη Νέα Εθνική Οδό και τη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή, πέρα από τη δεδομένη χρησιμότητά τους και την προσωρινή οικονομική ανάσα που δίνουν σε μερικούς συμπολίτες μας, δημιουργούν και τεράστια προβλήματα. Στην ανακοίνωση της Συμπολιτείας τον περασμένο Μάρτιο με τίτλο «Μεγάλα έργα, μεγάλα προβλήματα» περιγράφαμε πολλά. Από τότε παλεύουμε με παρεμβάσεις σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Αρχαιολογίες, Δικαιοσύνη και όπου αλλού χρειάζεται, να περιορίσουμε τις αυθαιρεσίες των εταιρειών.

Δυστυχώς όμως, το παιχνίδι είναι στημένο. Οι εταιρείες και τα μεγάλα συμφέροντα είναι υπεράνω όλων. Παρ’ ότι και στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια και σε όλες τις υπηρεσίες που απευθυνόμαστε, υπάρχουν έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους  και προσπαθούν να μας βοηθήσουν, δεν γίνεται τίποτα! Όχι ότι ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, αλλά είναι άλλο να το λες θεωρητικά και άλλο να το επιβεβαιώνεις και πρακτικά. Κάνουν ότι θέλουν και όπως το θέλουν με μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους κατασκευής και δεν τους νοιάζουν ούτε οι ζημιές που κάνουν, ούτε οι ζημιές που θα γίνουν στο μέλλον από τις παρεμβάσεις τους. Αγνοούν τις περιβαλλοντικές μελέτες, αγνοούν τους νόμους (εκ του ασφαλούς βέβαια γιατί ξέρουν ότι είναι υπεράνω!!!) και προχωράνε.

Οι αυθαιρεσίες των εταιρειών και των τοπικών συνεργατών τους δημιουργούν, εδώ και πολλούς μήνες, μεγάλα προβλήματα και στην τοπική κοινότητα Πιτσών. Το τοπικό συμβούλιο και οι κάτοικοι με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Νικολακόπουλο, αγωνίζεται μεθοδικά και θαρραλέα καταφεύγοντας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το χωριό από την επέλαση των εταιρειών. Τελευταία «παράπλευρη απώλεια» για το χωριό, ο δρόμος για το Άνω Πιτσά (φωτο) που υποχώρησε στο βάρος των φορτηγών που κουβαλούν υλικά από τα νταμάρια που βρίσκονται εκεί.
Ο πρόεδρος των Πιτσών, μαχητικός και ανυποχώρητος στα θέματα που αφορούν στο χωριό του, παράβλεψε τις προειδοποιήσεις που του έρχονταν από πολλές μεριές, ότι θα έχει προβλήματα με τη δουλειά του αν συνεχίσει να «ενοχλεί». Δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια στην κοινοπραξία που φτιάχνει το δρόμο βλέπετε!!! Συνέχιζε και υπερασπιζόταν τον τόπο του απτόητος. Αποτέλεσμα της στάσης του ήταν να απολυθεί χθες από τη δουλειά του και να μείνει άνεργος.  

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κόλαφο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν πρέπει να περάσει έτσι. Πρέπει να καταλάβουν οι αποικιοκράτες των εταιρειών και οι ντόπιοι συνεργάτες τους ότι δεν είμαστε όλοι "ιθαγενείς"  και δεν γινόμαστε όλοι καλά με καθρεφτάκια και χαντρούλες. Είπαμε να γίνουν τα έργα, αλλά ...ώπα!!! Όλα έχουν κι ένα όριο!

Επιβάλλεται να συγκληθεί άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για το απαράδεκτο αυτό συμβάν, αλλά και για όλα τα προβλήματα που δημιουργούν τα μεγάλα έργα. Να πάρουν θέση όλοι και να σταματήσουν να κάνουν την πάπια, παρ’ ότι εδώ και μήνες κρούουμε τον κώδωνα, και να δούμε ποιο είναι τελικά το κόστος που θα πληρώσουμε σαν περιοχή για να φτιαχτούν ο δρόμος και η γραμμή. Το ποτήρι ξεχείλισε…

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: