Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009

Η ΚΕΔΚΕ ΚΑΙ Η ΕΝΑΕ ΨΗΦΙΣΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ TO ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ!!!

Από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, πλήθος επιστημόνων και το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων, αναλύουν τα μύρια κακά και λίγα καλά του ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Δείτε παλαιότερα δημοσιεύματα εδώ και εδώ και εδώ και εδώ...
Ερχόμαστε τώρα, μετά από τόσους μήνες και την περασμένη Τετάρτη, συζητείται το Πλαίσιο στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Εκεί καταψηφίστηκε με ψήφους 9-7 και στους 7 μέσα ήταν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ. Τα κεντρικά όργανα Δήμων και Νομαρχιών τελικά ψήφισαν υπέρ του τσιμεντοσχεδίου, παρά τις δήθεν αντιρρήσεις που προέβαλαν!
Συνηγόρησαν δηλαδή στο κτίσιμο σε περιοχές Natura 2000, στις ακτές, σε βραχονησίδες και όπου αλλού μπορεί να "αναπτυχθεί" τουρισμός. Βέβαια, το χωροταξικό είναι καλυμμένο από δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ήπιες αναπτύξεις και διατήρηση φυσιογνωμιών. Λίγο πιο μέσα όμως, αυτά ξεπερνιούνται αν συντρέχουν λόγοι ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!!!
Παραθέτουμε το δελτίου τύπου του από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και θα επανέλθουμε:
9 φορείς ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ, ΣΕΒ και ο Αρκτούρος εκ μέρους των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF) καταψήφισαν το Χωροταξικό του Τουρισμού. Υπό άγνωστες ακόμη συνθήκες δεν ήρθε στην ψηφοφορία το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Παρ’ όλα αυτά υπέρ ψήφισαν μόλις 7 μέλη: 4 Φορείς: Σύλλογος Ελλήνων Περιφερειολόγων, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ (οι δύο τελευταίοι παρά τις πολλές ενστάσεις τους) και 3 διορισμένα από τον Υπουργό μέλη: Πρόεδρος: Απόστολος Παρπαϊρης, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Γεώργιος Κορρές, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 2 άλλα μέλη προτίμησαν την διαφοροποίησή τους: ΕΚΒΥ, Inten Synergy που δήλωσαν ότι το αποδέχονται με την προϋπόθεση της αποδοχής όλων των παρατηρήσεών τους.
Το Χωροταξικό του Τουρισμού προωθεί την αλλεπάλληλη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών χωριών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά και στις ακτές με επιδότηση έως και 50% και υπέρ-πολλαπλάσια δόμηση από ότι επιτρεπόταν έως σήμερα.Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να ασκεί μεγάλες πιέσεις και μπορεί να θεσμοθετήσει το Χωροταξικό παρά την αρνητική ψήφο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.
Στα μέσα πίεσης συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα και προπηλακισμοί. Όπως γράφουν και οι σημερινές εφημερίδες ο Γ. Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ κύριος Μπαλτάς προπηλάκισε την εκπρόσωπο του ΤΕΕ κυρία Ράνια Κλουτσινιωτη, προκειμένου να πάρει από τα χέρια της την αρνητική γνωμοδότηση, την οποία έσκισε.
Πες ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις για την τσιμεντοποίηση των ακτών και των νησιών.
Υπόγραψε για την απόσυρση του Χωροταξικού: http://www.diktioaigaiou.gr/contents/chorotaxiko.php?lang=1
Μάθε περισσότερες πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: