Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ. ΜΙΑ ΝΙΚΗ, ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ... ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!!


Επισημοποιήθηκε σήμερα η πληροφορία που κυκλοφορούσε από την περασμένη Παρασκευή. Η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης είπε ότι δεν θα εισάγει το λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Μετά από ενάμιση χρόνο αγώνα, οι "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΟΤΑ, πολιτικοί και απλοί πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια βλέπουν ότι οι κόποι τους έπιασαν τόπο. Δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ομιλίες, συνελεύσεις, ακτιβισμοί έστειλαν το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι παρούσα. Αλμυρός, Καβάλα, Μαντούδι, Αλιβέρι, Αστακός, Λάρυμνα, Αντίκυρα, Λιβαδειά, Κόρινθος, Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Δερβένι, Θεσσαλονίκη είναι τα μέρη που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό. Χιλιόμετρα, ομιλίες, πανελλαδικός συντονισμός και επιτέλους ...αποτέλεσμα. Ξέραμε ότι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε το κάρβουνο ήταν η κινητοποίηση, η ενημέρωση και η επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιπαράθεση και αντιπρόταση. Και το κίνημα αυτό είχε ανθρώπους που κατέρριψαν ένα ένα τα επιχειρήματα όλων αυτών που πρότειναν το λιθάνθρακα, με στοιχεία, αριθμούς και παραδείγματα. Τα κινήματα ωριμάζουν. Οι πολίτες καταλαβαίνουν σιγά σιγά τη δύναμή τους. Τα καλύτερα έρχονται...

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη (διαβάστε την όλη εδώ) και θα επανέλθουμε... (όχι ότι τον πιστεύουμε σε όσα λέει, αλλά έχει σημασία ότι τα λέει. Άλλωστε το ενεργειακό ζήτημα θα χρειαστεί πολλούς αγώνες ακόμα και σίγουρα όχι ευκολότερους). Διαβάστε εδώ το δελτίου τύπου του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα" και εδώ το δελτίο τύπου των Ενεργών Πολιτών Εύβοιας.

"...ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαι επενδυτής και έχω τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο στη μετοχή της ΔΕΗ και στη μετοχή του Μυτιληναίου, επειδή έχουν εξαγγελθεί προγράμματα κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα. Μάλιστα, έχουν ληφθεί και άδειες παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είμαι, επίσης επενδυτής ξένου οίκου, ο οποίος έχει καταστρώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, έχει δαπανήσει χρήματα για μελέτες, έχει δαπανήσει χρήματα για αγορά εκτάσεων, γιατί προσδοκά να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία που λέγεται clean cοal technologies. Έρχεται η Πολιτεία, η οποία μέχρι τώρα το είχε επιτρέψει αυτό, έστω και σιωπηρή αδεία διότι δεν είχαμε ουδέποτε επίσημες διατυπώσεις από όσο θυμάμαι τουλάχιστον από την Ηγεσία του Υπουργείου και λέει «λιθάνθρακας στοπ». Πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, στο οποίο νομίζω δεν διαφωνεί κανείς, τι απάντηση μπορώ να πάρω εγώ ως επενδυτής και τι σήμα παίρνω ως επενδυτής από την Ελλάδα; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο θέμα αυτό πρέπει κανείς να συνυπολογίσει πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Είναι οι παράμετροι στις οποίες εσείς αναφερθήκατε, είναι οι εναλλακτικοί δρόμοι με τους οποίους μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το θέμα, είναι το πώς τοποθετείται η κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι σε κάθε δημοκρατική κοινωνία πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του για τέτοιου είδους ενέργειες και την τοποθέτηση της κοινής γνώμης.

Η Κυβέρνηση τοποθετείται με τον τρόπο με τον οποίον τοποθετείται, δεν παραγνωρίζουμε αυτά τα οποία λέτε και τα οποία έχουν προφανώς την αξία τους, ωστόσο πρέπει να έχουμε μπροστά μας τη συνολική εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει θέμα ενεργειακής επάρκειας, ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει με τροποποιημένο ίσως το ενεργειακό της σχέδιο κι ότι άμεσα θα δούμε το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας με το ΣΕΕΣ, με τα κόμματα και με τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε καμιά περίπτωση προφανέστατα, ούτε εμείς ούτε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση ήταν στη θέση μας, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν επιτρέπετε, πάνω σε αυτό που λέτε. Επειδή έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη έκπληξη και από χθες η τοποθέτηση αυτή του Υπουργού περί της ανατροπής της ενεργειακής πολιτικής. Αν δεν κάνω λάθος, το σχέδιο του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής είχε παρουσιαστεί και είχε εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή. Η ίδια Κυβερνητική Επιτροπή θα εγκρίνει τώρα ένα άλλο σχέδιο; Τότε έγινε λάθος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το οποίο σας είπα είναι η θέση της Κυβέρνησης. Οι πολιτικές εξελίξεις ξέρετε δεν διαμορφώνονται εν κενώ. Υπάρχει διάδραση με την κοινωνία, διάδραση με τα κόμματα, διάδραση με την ίδια τη ζωή. Αλίμονο σε αυτούς που είναι δογματικοί και αγνοούν τις όποιες τοποθετήσεις υπάρχουν από φορείς, τοπικές κοινωνίες, κόμματα. Όλα αυτά θέλουμε να τα συνυπολογίσουμε και πιστεύουμε ότι και σε αυτή τη χώρα ψύχραιμα μπορούμε, χωρίς τις συνήθεις οξύτητες, να κάτσουμε και να σχεδιάσουμε ένα νέο μίγμα πολιτικής το οποίο και το περιβάλλον να προστατεύει αλλά και ασφαλώς να οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Είναι θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Πάντως για να μην κινδυνολογούμε, δεν υπάρχει ζήτημα ενεργειακής επάρκειας για τη χώρα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: