Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

“Και «βαριά κουλτούρα» τώρα;” του Λουκά Ψαράκη


(καταπληκτική και χωρίς επεξεργασία φωτο: Σπύρος Δρόσος)

Να λοιπόν που έχουμε και ένα νέο «προσωνύμιο»-χαρακτηριστικό, τη «βαριά κουλτούρα». Μας έχουν κατηγορήσει για ουτοπισμό, ρομαντισμό, μας έχουν πει ονειροπαρμένους και άλλα συναφή… ΠΟΤΕ κανείς δεν τόλμησε να μας κατηγορήσει για δύο πράγματα: Για ιδιοτέλεια και ότι διατυπώνουμε και παλεύουμε για την υλοποίηση λάθος προτάσεων! Πώς θα μπορούσαν άλλωστε;

Όλοι εμείς που απαρτίζουμε την κίνηση των Αρμονίστας τρία πράγματα έχουμε προτάξει, συνοπτικά και υπό το πρίσμα αυτών τοποθετούμεθα, δρούμε, κριτικάρουμε, σχολιάζουμε και αν θέλετε, ενοχλούμε!

  • Τη Δημοκρατία
  • Το Περιβάλλον
  • Τον Πολιτισμό.

Εδώ και πολλά χρόνια φωνάζουμε ότι αρμενίζουμε στραβά! Λέξεις όπως περιβάλλον, τσιμεντοποίηση, τέχνες, τοπική παραγωγή, τοπική ιστορία, σεβασμός του δημότη, διαβούλευση σε ανοικτές συγκεντρώσεις κ.λ.π., ακούγονται χρόνια από τα χείλη μας.

Τώρα, ανακάλυψαν ότι το Ξυλόκαστρο καταστράφηκε ουσιαστικά από την πορεία που οι δύο τελευταίες δημοτικές αρχές ακολούθησαν, πάνω στις κατευθύνσεις που οι ίδιοι χάραξαν. Την εξής μία, την ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ.

Αυτοί λοιπόν, που με περισσή υποκρισία ψευτοδακρύζουν που και που για την τσιμεντωμένη και ουσιαστικά απαξιωμένη σαν τουριστικό προϊόν, αφού είναι άσχημη ως εκ τούτου μη ελκυστική- πλην Σαββατοκύριακου, πόλη,

ΠΟΤΕ δεν φρόντισαν να δείξουν στους πολίτες ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ευημερήσει μια περιοχή. Ότι δεν είναι ανάγκη να χτίσουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την περιουσία μας, γιατί κατ’ουσίαν μειώνοντας το πράσινο, τους ελεύθερους χώρους, δίνοντας τις πλατείες και τα πεζοδρόμια στα αυτοκίνητα, αγνοώντας σχεδόν πλήρως τις υποδομές για τον πολιτισμό και αυξάνοντας αλματωδώς, αναισχύντως και ανερυθρίαστα το ύψος των κτιρίων, το μόνο που κάνεις είναι να απαξιώνεις και να υποβιβάζεις την οικονομική αξία των περιουσιών ΟΛΩΝ, μακροπρόθεσμα.

Κάποιοι λίγοι «κολλητοί» μεγαλοκατασκευαστές και όχι, ευνοήθηκαν. Ήλθαν και πάρα πολλοί οικονομικοί μετανάστες να «βγάλουν ψωμί». Κάποιοι έδωσαν και αντιπαροχή τη γη τους και «ξένοιασαν»…. Η ποιότητα ζωής όμως πέφτει διαρκώς. Η πόλη γέμισε ακαλαίσθητα κτίρια που κατοικούνται ένα–δύο μήνες το χρόνο.

Το ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ επίπεδο της πόλης κατακρημνίσθηκε! Γεμίσαμε αυτοκίνητα, σκουπίδια, ηχορύπανση. Δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από ναρκωτικά κλπ.

Τα παιδιά για να παίξουν πρέπει να μαντρωθούν κάπου ή να κινδυνεύουν στον δρόμο από τα διερχόμενα οχήματα.

Ακόμα και τώρα ΚΑΜΙΑ κίνηση δεν γίνεται, για να δεσμευτούν ελεύθεροι χώροι!

Έχουμε και το αυξανόμενο πρόβλημα ποσότητας και ποιότητας- το καλοκαίρι- νερού.

Στα Τρίκαλα επικρατεί χάος….. «αναρχο-οικοδομικό». Οι αγρότες μαραζώνουν, απογοητευμένοι και από τη διαφθορά που κάποιοι τους έδειξαν, σαν ΤΟ δρόμο της προσωπικής αύξησης της περιουσίας. Εδώ και χρόνια βέβαια τους έπεισαν, ότι είναι καλή επένδυση να αγοράσουν διαμέρισμα στο «ανερχόμενο» Ξυλόκαστρο, ώστε να συντηρηθεί το αδηφάγο τέρας του τσιμέντου, αποσπώντας τους τις όποιες οικονομίες.

Και άλλα πολλά που όσοι ζουν εδώ και σκέπτονται, τα αντιλαμβάνονται.

Οι συνδημότες βέβαια επέλεξαν δια της ψήφου. Αυτό έχει δύο αναγνώσεις. Δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν προς τα πού πάει η πόλη… Τώρα ίσως το αντιληφθούν, αλλά δεν είναι σίγουρο για το αν θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από το «δώς υμίν σήμερον»… Δύσκολο…

Έτσι λοιπόν, μη έχοντας κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο να μας καταλογίσουν, αφού όλος πλέον ο πολιτισμένος κόσμος επενδύει στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, ενώ εδώ ξεπουλιούνται τα πάντα στο όνομα της ΑΠΑΤΗΣ που ονομάζεται ΑΝΑΠΤΥΞΗ, γι’ αυτό και σύντομα θα απαλειφθεί ο όρος από το όνομα μας, αερολογούν, με γενικόλογους αφορισμούς.

Τους προτρέπουμε εντόνως να ανεβούν σε ένα λόφο πάνω από την πόλη και να δουν πως την ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ !

Όραμα, όνειρο, κουλτούρα, πράσινο, αγρός, γη, τέχνες, νερό, χώμα, λουλούδια, δένδρα, ποίηση κλπ είναι τιμή για κάποιον να τις εκστομίζει… Ας μας ονοματίζουν όπως θέλουν. Έχουμε ΗΔΗ δικαιωθεί -δυστυχώς- από την εξέλιξη του δήμου…

Λουκάς Ψαράκης

1 σχόλιο:

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Κρίνοντας από την εγκατάλειψη του νομού, μπορώ να κατανοήσω γιατί οι προτάσεις της αρμονικής τους φαίνονται "βαριά κουλτούρα'. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τίποτα! Πολιτιστικός αναλφαβητισμός...