Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ο πλάτανος της Ντούσας 2...

Χαμός έχει γίνει με το θέμα του πλάτανου της Ντούσας. Δεκάδες σχόλια γίνονται στην ανάρτηση της ΣΦΕΝΤΟΝΑΣ http://www.sfedona.gr/2010/01/27/ο-πλατανοσ-πρεπει-να-ζησει/ και δύσκολα καταλαβαίνει κάποιος τι πραγματικά συμβαίνει.
Σήμερα επικοινώνησε μαζί μου ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά η ιδιοκτήτης του ξενώνα που ενοχλεί μία κλάρα, τελικά, του πλάτανου, η κ. Μίνα Παπαμήτρου. Την άποψή της παραθέτουμε παρακάτω.
Με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους δεν έχουμε επαφή για να έχουμε σφαιρική άποψη, πάντως δεν σας κρύβω ότι ησύχασα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Παπαμήτρου και τη διαβεβαίωσή της ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει τεθεί θέμα κοπής του πλάτανου. Το πρόβλημα είναι με ένα κλαρί που βρίσκεται πάνω από τον ξενώνα της και μόνο για αυτό έχει ξεκινήσει διαδικασίες κοπής του, με αίτημά της στην Εκκλησιαστική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη, για λόγους ασφαλείας του κτηρίου και των πελατών της.
Διαβάστε την επιστολή και αν έχω κάτι νεότερο θα επανέλθω.

Μετά την ηλεκτρονική δημοσίευση της επιστολής διαμαρτυρίας των κατοίκων του Κεφαλαρίου Κορινθίας και για την αποκατάσταση της αλήθειας θέτουμε υπόψη σας τα κάτωθι :


1- Δεν ζητήσαμε ποτέ από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ( Εκκλησιαστική επιτροπή , Δασαρχείο ,Δήμο Στυμφαλίας ,Τοπικό συμβούλιο) να κοπεί ο αιωνόβιος πλάτανος που δεσπόζει στην γραφική πλατεία του χωριού μας και αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί μια σπάνια ομορφιά του χωριού και πηγή ξεκούρασης κατά τους θερινούς μήνες με την δροσιά του.


2- Για την καλή του φυσική κατάσταση όμως απαιτείται φροντίδα ήτοι κατάλληλο κλάδεμα, ράντισμα δεδομένου ότι πλάτανος γενικά προσβάλλεται από πολλές ασθένειες όπως ο περονόσπορος και οι προνύμφες των λεπιδοπτέρων λόγω του κρύου ή του υγρού ανοιξιάτικου καιρού με αποτέλεσμα να δημιουργείται σαθρότητα στις κλάρες του και να εγκυμονούν κινδύνους από το ξαφνικό πέσιμο τους τέτοιο γεγονός είχε συμβεί στην πλατεία της Χίου πριν λίγα χρόνια με τον τραυματισμό ατόμων.


3- Στην περίπτωση μας δεν έχει υπάρξει η αρμόζουσα φροντίδα για την καλή φυσική κατάσταση του πλάτανου από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους του Χωριού ενώ είναι εμφανής η εγκατάλειψη του από το γεγονός ότι κάποιες κλάρες που έχουν δεθεί με συρματόσχοινο έχουν τραυματιστεί επειδή κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να αλλάξει το συρματόσχοινο. Πέρσι τον χειμώνα έσπασε μια μεγάλη κλάρα που υποβαστάζεται από σιδερένιο πάσσαλο . Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν πέρσι και φέτος τον χειμώνα έσπασαν αρκετές κλάρες που έπεσαν στην πλατεία , στο δρόμο ,στην αυλή του ξενώνα καθώς και στην σκεπή του όπου προκλήθηκαν υλικές ζημίες και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.


4- Μετά τα ανωτέρω δεδομένου ότι δίπλα από τον πλάτανο λειτουργώ εδώ και μια πενταετία ένα ξενώνα σε κτήριο του 1880 που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό από τον ΕΟΤ δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος από μια κλάρα του πλάτανου που βρίσκεται πάνω από την στέγη του κτηρίου και μόνο για αυτό το μέρος της κλάρας ζήτησα από τις προαναφερόμενες Αρχές την κοπή του για την ασφάλεια των επισκεπτών του ξενώνα και όχι για να δημιουργήσω οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα όπως καταγγέλθηκε. Άλλωστε είναι αδύνατον να δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα από ένα μικρό μέρος της κλάρας δεδομένου ότι και κατά το παρελθόν ιδιοκτήτες σπιτιών γύρω από τον πλάτανο έχουν κόψει κλάρες που απλώνονταν πάνω από τα σπίτια τους χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον πλάτανο.


5- Επιπρόσθετα σας γνωρίζω ότι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων υπέστη οικονομικό κόστος διότι κατά την εκδήλωση των εντόνων καιρικών φαινομένων αναγκάστηκα μετά από διαμαρτυρίες πελατών μου να εκκενώσω τον όροφο του ξενώνα να τους εξασφαλίσω διαμονή σε άλλο ξενοδοχείο και να υποστώ οικονομικό κόστος και την ανάλογη δυσφήμιση.


6- Τέλος είμαι στην διάθεση σας να επισκεφθείτε τον ξενώνα και να σχηματίσετε ιδία εικόνα για τα καταγγελλόμενα τα οποία μόνο από εμπάθεια και κακία θα μπορούσαν να εξηγηθούν.

Μίνα Παπαμήτρου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΧΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΥΧΑΙΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΛΑΔΙ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΘΥΜΑΤΑ.
ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ) ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΨΝ ΑΠΛΩΝ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ.
ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Armonistas είπε...

ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Πάντως η χώρα δεν καταστρέφεται ούτε από τους "ψευτοοικολόγους" ούτε από τους αληθινούς. Από άλλους καταστρέφεται...

Όσο για την ουσία του θέματος, πιστεύω ότι μπορεί όλη αυτή η αναμπουμπούλα να βγει σε καλό του πλάτανου και του χωριού. Αρκεί το κοινό καλό όλων, που είναι η διατήρηση του πλάτανου (όπως πρέπει), να υπερισχύσει άλλων εσωτερικών προβλημάτων και αντιπαραθέσεων. Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά διαβάζοντας όλα τα σχετικά σχόλια, εδώ και σε άλλα sites έχω πλέον πεισθεί ότι έγινε πολύς θόρυβος, είτε λόγω άγνοιας είτε από κακή πρόθεση…
Ναι μεν εκδήλωσα και δηλώνω τη συμπαράστασή μου στην προστασία του δένδρου, αλλά νομίζω πως οι ανακρίβειες που εκφράστηκαν, όπως π.χ. για υπερυψωμένες σοφίτες είναι κακοήθεις συκοφαντίες…
Η Μίνα είναι γέννημα θρέμμα Ντουσιαΐτισα και αναπαλαίωσε το κτίριο με πολύ μεράκι και σεβασμό στην αρχική εξωτερική μορφή του, όπως τη θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, χωρίς καμία προσθήκη σοφίτας! Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα ήθελε να κοπεί το συγκεκριμένο δένδρο το οποίο είναι ο πόλος έλξης για την επιχείρησή της…
Δεν έχω επισκεφθεί τον ξενώνα της, αλλά από τα σχόλια επισκεπτών μαθαίνω ότι και εσωτερικά έγινε υπέροχη δουλειά. Έστησε ένα ξενώνα πρότυπο που έκανε γνωστό το χωριό μας πανελλαδικά!.
Χαρακτηρισμοί του τύπου “αδίστακτη” επιχειρηματίας φανερώνουν πως η επιτυχία της επιχείρησης προκαλεί φθόνο… Το ‘χουν αυτό οι Ντουσιαΐτες μεταξύ τους… Το ξέρω καλά, εκεί μεγάλωσα…
Όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιό μου, μετά τη διευκρινιστική επιστολή του “ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ” πρέπει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Δήμος Στυμφαλίας να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ασφάλεια και φυσικά με κάθε φροντίδα για τη διατήρηση του δένδρου να κλαδέψουν την επικίνδυνη κλάρα. Με το κλάδεμα της επικίνδυνης κλάρας ο πλάτανος και βέβαια θα ζήσει… Και το λέω αυτό όχι σαν συγγενής της ιδιοκτήτριας, αλλά υπεύθυνα σαν Τεχνολόγος Γεωπονίας, προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος,(και φυσικά της Υπηρεσίας Πρασίνου), του Δήμου Σικυωνίων.
Ο Δήμος Στυμφαλίας οφείλει να κηρύξει το δένδρο διατηρητέο και να αναλάβει την διατήρηση και προστασία του, με ανάλογη φροντίδα.
Θοδωρής Ασημακόπουλος