Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΝΤΕΜΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΥΚΙΑ...

ΠΡΟΣ
το Δήμαρχο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δασάρχη Ξυλοκάστρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Διευθυντής Δασών Κορίνθου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Αντιπολίτευση
Σύλλογοι του Δήμου: Οικολογικοί -  Περιβαλλοντικοί, Εμπορικός, Ξενοδόχων, Αιμοδοτών.

Αξιότιμε κύριοι/κυρίες,

με δεδομένη την οικονομική κρίση, αισθητή στην πόλη μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό κεφάλαιό μας. Οι παρακάτω δράσεις έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε κόστος και εργασία.
Απαιτούν κυρίως αλλαγή νοοτροπίας.
1. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΙΑ
  • Να οριοθετηθεί με κτιστό τοιχίο το δυτικό όριο του Πευκιά προς τα δυο ξενοδοχεία. Στην πλευρά του «Περίανδρου» έχουν αυθαίρετα φυτευτεί τροπικά φυτά ανθόκηπου και στην πλευρά του «Αρίωνα» παραμένει περιφραγμένος με συρματόπλεγμα χώρος του δάσους.
  • Να  ξεριζωθούν τα τροπικά φυτά μπροστά από τον «Περίανδρο» και στη θέση τους να φυτευτούν είδη της χλωρίδας του Πευκιά.
  • Να αντικατασταθούν τα 4 κομμένα πεύκα εντός της παράνομης τσιμεντόστρωσης του Τουριστικού με μικρά δενδρύλλια, διότι η έκταση είναι δασική και η μη αντικατάστασή τους δημιουργεί κακό προηγούμενο.
2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ
  • Να περιφραχθούν οι χώροι, όπου η ασθένεια της βαμβακίασης επηρεάζει περισσότερο τα πεύκα. Προτείνω άμεσα το χώρο ανατολικά του Τουριστικού και μέχρι το πρώτο ξέφωτο με το μεγάλο πεύκο και όποιον άλλο χώρο κρίνουν οι ειδικοί δασολόγοι μας.
  • Να εφαρμοστεί σωστά ο τρόπος αντιμετώπισης της βαμβακίασης που έχει επιλεγεί: να προηγηθεί κοπή των ξερών κλαδιών και προσεκτική έκπλυση των κορμών πριν τοποθετηθούν οι κολλητικές ταινίες. Στο Δήμο Αμαρουσίου, όπου εφαρμόστηκε αυτή η τεχνική σωστά το πρόβλημα έχει ήδη εξαλειφθεί.
3. ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας, που αφορούν υποδομές και προσωπικό.
4. ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΕΥΚΙΑ
  • Να επισκευαστούν οι ξύλινες κατασκευές του δάσους. (Δεν είναι περισσότερο από δύο-τρία μεροκάματα μαραγκού).
  • Να καθαρίζεται συστηματικά το δάσος από τα σκουπίδια.
5. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΠΕΥΚΙΑ
Να εφαρμοστεί ο κανονισμός του Αισθητικού Δάσους Πευκιά στη λειτουργία των καταστημάτων του δάσους.

Δεσμεύομαι ως πολίτης να συμβάλλω σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάδειξης των αξιών του Δήμου μας. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο καλούνται οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Δήμου και οι ενδιαφερόμενοι φορείς να αναλάβουν δράση, ώστε εντός μηνός να υλοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν από διετίας. Η ευθύνη βεβαίως βαρύνει το Δήμαρχο και σε ορισμένους τομείς το Δασάρχη Ξυλοκάστρου.  

Με τιμή,
Δήμητρα Καμαρινού

Δεν υπάρχουν σχόλια: