Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η ανάγκη της διάχυσης του κοινωνικού φαινομένου των «αγανακτισμένων πολιτών» σε τοπικό επίπεδο και η ανάληψη δράσεων, του Ιωάννη Γιάνναρου

ΘΕΜΑ : Η ανάγκη της διάχυσης του κοινωνικού φαινομένου των «αγανακτισμένων πολιτών» σε τοπικό επίπεδο και η ανάληψη δράσεων

Εδώ και μέρες η κοινωνία της χώρας μας ζει έντονα το φαινόμενο των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας «αγανακτισμένων πολιτών», τάση που καθημερινά δυναμώνει και αναζητείται η οργάνωση και η έκφραση της. Η αρχή έγινε στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα και χαρακτηρίσθηκε από μαζικότητα, απουσία «κομματικών καπελωμάτων» και έκφραση της «ειρηνικής οργής» του απλού πολίτη. Ο λόγος αυτής της «κοινωνικής εξέγερσης» οφείλεται στις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και αδυναμία συνολικά του συστήματος να χαράξει ένα ρεαλιστικό και κυρίως εφαρμόσιμο σχέδιο αναδιάταξης της χώρας. Οι συνεχείς παλινωδίες σε κυβερνητικό επίπεδο και η «άγρια κερδοσκοπική» αντιμετώπιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, δημιουργούν πλέον ένα «τεράστιο» κοινωνικό χάσμα με το λαό και ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά επιβίωσης των κατοίκων τα οποία γιγαντώνονται και οδηγούν βαθμιαία σε μια δυναμική εξέγερση του ευρωπαϊκού νότου, δεδομένο που απειλεί το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα στην ΕΕ και όχι μόνο.
 


Με απλά ελληνικά και για να είναι κατανοητό από τους πάντες, θα πρέπει να τονιστούν τα εξής:
·                    Κανένας λογικός Έλληνας δεν θέλει να βγει η χώρα από το ευρώ, ούτε «αισθάνεται καλά» να ακούει σενάρια χρεοκοπίας ή να αισθάνεται ότι θα υποθηκευτεί η ζωή η δική του και των παιδιών του. Απαιτεί όμως να υπάρξει ένα νέο πολιτικό σύστημα το οποίο θα εφαρμόσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με κοινωνική δικαιοσύνη και στη βάση της συνολικής συμβολής καθενός με βάση τις δυνάμεις του.
·                    Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι παράγει συνεχώς έλλειμμα, δεδομένο το οποίο διευρύνει το χρέος και ή όλη αυτή κατάσταση δημιουργεί αδιέξοδο σε όλους μας. Άρα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αναγκαιότητα της μείωσης του ελλείμματος σε μόνιμη βάση και σταδιακά τη δημιουργία πλεονάσματος. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες που διογκώνουν το έλλειμμα και να ελαχιστοποιηθούν οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.
·                    Απαιτείται η άμεση απόσυρση του συνόλου του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, το οποίο πλέον είναι χρεοκοπημένο, διεφθαρμένο πέρα για πέρα και κυρίως ανίκανο να συλλάβει τις εξελίξεις που συντελούνται σε επίπεδο κοινωνίας. Άρα οι κινητοποιήσεις συμβάλλουν σε αυτό αφού αυξάνουν την πίεση στο σύστημα και με τις δημοσκοπήσεις (όσο αξιόπιστες είναι αυτές) είναι ορατή η άμεση κατάρρευση τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών και στελεχών της Τρόικα, οι δεύτεροι χαρακτήρισαν ανοησίες (bullshits) τα φορολογικά μέτρα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα τους να δημιουργήσουν έσοδα και πιέζουν σε μείωση δαπανών. Δηλαδή μέσα στο «θέατρο του παραλόγου» που παίζεται, ακόμα και οι υπάλληλοι των δανειστών μας «καυτηριάζουν» την ανικανότητα των πολιτικών μας να δώσουν απλές λύσεις.
·                    Είναι προφανές ότι στην Βουλή των 300, υπάρχουν και υγιείς πολιτικοί που και πατριωτικά συναισθήματα έχουν και τεχνική επάρκεια να δώσουν λύσεις. Ωστόσο καθυστερούν να δρομολογήσουν εξελίξεις και να συμβάλλουν στην πτώση αυτού του άρρωστου οικοδομήματος, δεδομένο το οποίο δυστυχώς του καθιστά συμμέτοχους και συνυπεύθυνους εφόσον δεν δράσουν στις επόμενες ημέρες όπου η πίεση θα αυξάνεται. Απαιτείται ο σχεδιασμός ενός νέου σχηματισμού και ήδη έχουν αρχίσει και αναφέρονται και οι βασικές συστατικές του συνισταμένες, ορισμένες εκ των οποίων τις παραθέτω εδώ συνοπτικά : 1. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΑΣΥΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΛΠ), 2. ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ, 3. ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΟΣΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΛΙΓΑ Η ΠΟΛΛΑ, 3. ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, 4. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΗΡΕΣΙΑ, 5. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ - ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ, 6. ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ, ΚΛΠ.
Σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή στην ελληνική περιφέρεια, πολλά από τα προαναφερόμενα δεν είναι γνωστά στους πολλούς και η κινητοποίηση των «αγανακτισμένων πολιτών» έχει ποιο αργούς ρυθμούς και τάσεις που τώρα αρχίζουν και σχηματοποιούνται. Για παράδειγμα στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης ήδη υπάρχουν blogs κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων τα μέλη αυξάνονται ραγδαία, όπως ραγδαία αυξάνεται και η επικοινωνία είτε μέσω facebook, είτε και μέσω αμεσότερων επαφών και συζητήσεων. Για παράδειγμα η σελίδα του facebook : Πολύ ησυχία έπεσε……………ξυπνήστε Έλληνες!!!!!!!!!!!!!!!!!!, μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασε τα 500 άτομα σε μέλη και συνεχώς διευρύνεται με σκέψεις, απόψεις, οργή, αγανάκτηση και τάση αντίδρασης. Βασική φιλοσοφία να βγούνε μπροστά οι πολίτες να επικοινωνήσουν, να απομονώσουν του πολιτικούς είτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, είτε και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και να ανατρέψουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό.
Ακούστε τώρα ορισμένα εξαιρετικά κρίσιμα δεδομένα, όπως προκύπτουν από τις συζητήσεις και τα οποία εύλογα θα ειπωθούν γενικά και όχι ειδικά :
·                    Πόσοι γνωρίζουν ότι 250 νοικοκυριά στο Ξυλόκαστρο δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα στη ΔΕΗ και σύντομα θα βρεθούν χωρίς τα στοιχειώδη. Φανταστείτε οικογένειες τετραμελείς, άνεργες και χωρίς ρεύμα.
·                    Πόσοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι και άνεργες, κυρίως νέοι και νέες, πολλοί εξ αυτών με υποχρεώσεις και οι οποίοι δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους επειδή ντρέπονται σε ένα τόσο μικρό μέρος να σχολιάζονται ή να τους λυπούνται για την ανέχεια τους. Που είναι οι υποσχέσεις των πολιτικών για διορισμούς και οι «φρούδες» ελπίδες που τους πούλαγαν προ των εκλογών, είτε εθνικά, είτε τοπικά.
·                    Πόσοι έχασαν την δουλειά τους από τις εταιρείες που κατασκεύαζαν τους αυτοκινητόδρομους και με το που σταμάτησε το έργο, έχουν βρεθεί στον δρόμο και αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν λάβει ούτε τα δεδουλευμένα.
·                    Οι αγρότες και γενικά όλα τα επαγγέλματα που θεωρούνται όμορα, αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης επιβίωσης και ακούστε το πλέον ευτράπελο : ο ΕΛΓΑ με πρόσφατη ανακοίνωση τους ζητά να προκαταβάλουν χρηματικά ποσά ανά στρέμμα, για να καλύψει τα ελλείμματα του και την αγροτική παραγωγή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
·                    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βλέπουν τον τζίρο τους καθημερινά να μειώνεται, έχουν τώρα και την αύξηση του ΦΠΑ, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, κλπ. Ακόμα και το νερό του δήμου μας είναι ίσως ένα από τα ακριβότερα σε πανελλήνιο επίπεδο και εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει πόσοι συμπολίτες μας δεν το έχουν πληρώσει εδώ και καιρό και δεν αναμένεται να το πληρώσουν και στο μέλλον.
·                    Ο Δήμος με μηδενικά σχεδόν έσοδα, αφού ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί και τα δημοτικά καταστήματα το ένα μετά το άλλο κλείνουν και ερημώνουν, και με όλο το βάρος για την υλοποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δείχνει να αδυνατεί να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή.
Άρα η συγκέντρωση της προσεχούς Τετάρτης στην Πλατεία Ξυλοκάστρου, θα δείξει την συνειδητοποίηση του απλού πολίτη από την προσέλευση που θα έχει. Εκεί θα καταγραφούν όλα αυτά που αναφέρθηκαν και με γενική συνέλευση θα μπουν οι βασικές αρχές, αφενός να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή και αλληλεγγύη και αφετέρου να δούμε από κοινού πως θα βοηθήσουμε στο να ανακάμψει ο τόπος μας και η Ελλάδα απαλλασσόμενοι από τους πολιτικούς όπου και αν ανήκουν αυτοί. Μην διστάσετε να είστε όλοι εκεί, μόνο αν είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι έχουμε ελπίδα να περάσουμε αυτό το σκόπελο, μαζί με τους συμπολίτες μας στην Αθήνα και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίο έχουν κοινό σκοπό και στόχο ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ιωάννης Γιάνναρος
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: