Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

Σήμερα Κυριακή 29-5-2011 κάτι καινούργιο μοιάζει να γεννιέται στο Ξυλόκαστρο.
Στο ανοιχτό θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης, μαζευτήκαμε 25 άνθρωποι ύστερα από την πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (μιας μικρής ομάδας συμπολιτών μας οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να πουν, όχι  "Δεν πάει άλλο"  στην οικονομική εξαθλίωση του μνημονίου).
Συζητήσαμε πάνω στο ζήτημα του τι κάνουμε ως πολίτες στο οικονομικό και πολιτικό σκηνικό εξαθλίωσης που μας επιβάλουν  η κυβέρνηση και το οικονομικό σύστημα που αυτή υπηρετεί.
Το καινούργιο συνίσταται στο ότι πολίτες με διαφορετικές κομματικές επιλογές και αντιλήψεις, συμφωνούν και υποστηρίζουν  ότι το συγκεκριμένο πολιτικό μας σύστημα έχει ξοφλήσει. Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στις θεμελιώδεις αρχές  λειτουργίας της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής .
Αξιοπρέπεια, δημοκρατία και αλληλεγγύη είναι οι έννοιες που συζητήθηκαν ως αναγκαίες να προταχθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική του μνημονίου, την Τετάρτη 1-6-2011 στην κεντρική πλατεία Ξυλοκάστρου.
Συζητήσαμε  την  ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κεφάλαιο και το κέρδος των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Συζητήσαμε για την ανάγκη να γνωριστούμε, να δημιουργήσουμε  ένα νέο πλέγμα ανθρώπινων σχέσεων ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν ένας υφίσταται  την αδικία της εξουσίας, όλοι να νοιώθουν ότι αδικούνται, όταν ένας πονάει από την βία και αυθαιρεσία της κρατικής καταστολής, όλοι να νοιώθουν τον ίδιο πόνο. Μία νέα κοινωνία με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση  δημιουργίας του αναγκαίου πολιτικού μετώπου διεξόδου της χώρας από την κρίση χρέους.
Συζητήσαμε για την ανάγκη να προχωρήσουμε πάρα πέρα από τη διαμαρτυρία. Για να μπορέσει το κίνημα που γεννιέται, να φέρει αποτέλεσμα και να μη καταλήξει φούσκα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, χρειάζεται να αγκαλιαστεί από μεγάλη μερίδα πολιτών. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη δική μας κινητοποίηση και με  το όπλο της γνώσης. Πρέπει να  μάθουμε την γενική λειτουργία της οικονομίας της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς  και  να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειές της στην ζωή μας.
Να γνωρίσουμε  ότι υπάρχουν εναλλακτικές οικονομικές πολιτικές προς όφελος των πολλών πέρα από τον μονόδρομο του μνημονίου.
Να κατανοήσουμε ποια πολιτική   εξυπηρετεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και βυθίζει την χώρα στην εξαθλίωση και ποια πολιτική μπορεί να αποτελέσει την προοπτική εξόδου από την κρίση για τον λαό.
Ήταν μια πρωτόγνωρη πολιτική συνάντηση και πιστεύουμε ότι θα έχει και συνέχεια. Ξεκινάμε έναν μακρύ δρόμο. Χρειάζεται υπομονή, αποφασιστικότητα, οργάνωση και συμμετοχή, για να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα καθοδηγητές  σ’ αυτήν την πορεία, δεν υπάρχουν παντογνώστες. Ο συνδετικός μας  κρίκος είναι ο αλληλοσεβασμός, ο καθαρός νους, η γνώση  και η εμπιστοσύνη μεταξύ μας.
Το κίνημα των Indignados των νέων της Ισπανίας, που απλώνεται  σ’ όλη την Ευρώπη, μπορεί να γίνει η αφετηρία της δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, τον σεβασμό, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και μπορεί να ανατρέψει ένα σάπιο πολιτικο-οικονομικό σύστημα  που θέλει  τον άνθρωπο παθητικό θεατή και καταναλωτή. Η  δημιουργία ενός νέου ελπιδοφόρου κόσμου χαράς και δημιουργίας είναι εφικτή, η δημοκρατία μπορεί να γεννηθεί ξανά στον τόπο που πρωτοεμφανίστηκε.
                                                                                   
Παν. Παπανικολάου

Υ.Σ. Επειδή το κίνημα που γεννιέται δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη δομή και εκπροσώπηση, είναι ανάγκη να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για ένα τέτοιο πρωτόγνωρο πολιτικό γεγονός που γίνεται στη πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: