Με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση, αλλά και τη γενικότερη συζήτηση της εποχής περί δεματοποιητών, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κλπ, παίρνει σειρά η 19η αντισαρακοστιανή πρόταση με θέμα τους ΧΑΔΑ...
Ακούμε πολύ τελευταία για ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και για τις ευθύνες που έχουν, συνήθως οι άλλοι, για το θέμα των σκουπιδιών. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. "Αλφαβητικά", εντός και εκτός εισαγωγικών. ΧΑΔΑ πρώτα. Ανεξέλεγκτες διαθέσεις.
Οι ΧΑΔΑ είναι δεκάδες στην ορεινή Κορινθία και θα είναι και στο μέλλον. Και ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και ...ΧΥΨΥ να γίνουν στα πεδινά, οι ελληνικοί ΧΑΔΑ, μικροί και μεγάλοι, δύσκολα θα σβήσουν.
Μπήκαν σε πρόγραμμα αποκατάστασης 6 ΧΑΔΑ του δήμου, αλλά υπάρχουν ...36. Και θα υπάρχουν. Είναι γραμμένο στο DNA μας. Αν συνυπολογίσουμε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, τότε τι κάνουμε; Πώς θα πείσουμε τους δημότες να μην πετάνε στις ρεματιές τα απόβλητά τους, κάτι που έκαναν οι πατεράδες τους, οι παππούδες και οι προπαππούδες τους;
Παλιότερα, βέβαια, τα απόβλητα δεν ήταν τόσο επικίνδυνα. Αφήστε που ουσιαστικά, δεν υπήρχαν σκουπίδια, πριν 50 χρόνια στα χωριά. Λίγα πράγματα "περίσσευαν". Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Οι ρεματιές αναστενάζουν και μαζί τους κι ο Κορινθιακός.
Το πρώτο που θα ερχόταν στο μυαλό κάποιου που θα ήθελε να λύσει το πρόβλημα είναι η εκπαίδευση των δημοτών. Η προπαγάνδα, οι ομιλίες στα καφενεία και στα σχολεία και γενικά η προσπάθεια να πειστούν ότι κάνουν κάτι που μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει στο περιβάλλον και στην ποιότητα των εδαφών, των νερών, των προϊόντων τους, της θάλασσας κλπ κλπ.
Σωστή σκέψη και ειδικά όπου υπάρχει σχολείο πρέπει να "κεντρωθούν" οι μαθητές , για να σπάσει η παράδοση και η κληρονομικότητα. Όμως είναι βασικό, να συνδυαστεί η προπαγάνδα με εναλλακτική λύση διάθεσης. Ελεγχόμενης Διάθεσης.
Κάδοι για μπάζα σε κάθε χωριό. Κάδοι για ογκώδη απορρίμματα, που θα αδειάζουν τακτικά. Για έκτακτες περιπτώσεις, ακόμα και χώροι ελεγχόμενης διάθεσης μπορούν να οριστούν, που θα καθαρίζονται στη συνέχεια. Κίνητρα για τη χρησιμοποίησή τους και πολλές ακόμα λύσεις που τις βλέπουμε να εφαρμόζονται αλλού και δεν χρειάζεται να τις βγάζουμε απ' το μυαλό μας. (Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συλλογής των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που αποτελούσε την 5η πρότασή μας, στηρίζεται στην παροχή οικονομικών κινήτρων στους συμμετέχοντες, για παράδειγμα). Υπάρχουν πολλές δοκιμασμένες λύσεις, αρκεί να γίνει θέμα πρώτης προτεραιότητας του δήμου μας, που έχει μεγάλο πρόβλημα, μιας και έχει 25 χωριά και 1000 ρεματιές.
Αν τυχόν εφαρμοστεί ποτέ, το πρόστιμο 34.000 ευρώ/ημέρα/ΧΑΔΑ, τότε ζήτω που καήκαμε. Ας μην περιμένουμε όμως, τη λύση να έρθει από πάνω και από μόνη της. Δεν θα έρθει γρήγορα και μήπως δεν έρθει και ποτέ. Μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και μόνοι μας, αρκεί να ασχοληθούμε.
Η 19η πρότασή μας λοιπόν, είναι να γίνει η αρχή με μια ανοικτή λαϊκή συνέλευση σε ένα χωριό του δήμου, παρουσία όλων των τοπικών συμβουλίων με θέμα "Ελεγχόμενη διάθεση απορριμμάτων". Εκεί να τεθούν οι παράμετροι του προβλήματος και να αποφασιστούν οι καλύτεροι τρόποι εκπαίδευσης των δημοτών, αλλά και οι καλύτερες λύσεις "καταπολέμησης" των ανεξέλεγκτων διαθέσεων. Στη συνέχεια, αφού έχουμε εξασφαλίσει τα σημεία ελεγχόμενης διάθεσης, περνάμε στα σχολεία του δήμου, στα καφενεία κλπ κλπ.
Δεν αρκεί το πρόγραμμα που μπήκαν οι 3 ορεινοί δήμοι και θα αποκαταστήσουν μερικούς ΧΑΔΑ. Θέλει δουλειά πολύ και δυστυχώς, δεν μιλάει κανείς, ούτε γι' αυτό το θέμα.
Στο Ξυλόκαστρο είμαστε πιστοί στην πολιτική νηστεία. Σαρακοστή μόνιμη. Δεν μιλάμε, δεν λαλάμε. Τα έχουμε αφήσει όλα στους "ειδικούς"... Γι' αυτό και όλα πάνε ρολόι!!!
ΥΓ: Για ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και λοιπές υγειονομικές μεθόδους θα μιλήσουμε άλλη φορά.
1 σχόλιο:
Ο Συνασπισμός Ξυλοκάστρου που στηρίζει και την δημοτική αρχή με νύχια και δόντια την ευαισθησία του, περί τα περιβαλλοντικά τι την έκανε; Γαργάρα;
Στο φαρμακείο του δημάρχου θα βρει καταλληλότερα προϊόντα….για τον λαιμό….
Δημοσίευση σχολίου