Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΚΟΥΛΟΥΜΑ made in Xylokastro

Τα Κούλουμα στο Ξυλόκαστρο, προπολεμικά, μάζευαν πάρα πολύ κόσμο. Γινόντουσαν μέσα στον Πευκιά και ήταν πόλος έλξης επισκεπτών, όχι μόνο από την Κορινθία, αλλά από όλους τους γύρω νομούς. Σταμάταγε, επίσης, πολύς κόσμος επιστρέφοντας από το καρναβάλι της Πάτρας και οι μαρτυρίες των παλαιότερων, μάς μιλούν για πολλές χιλιάδες κόσμου που υποδεχόντουσαν τη Σαρακοστή στην πόλη μας. Νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορός, πέταγμα χαρταετού στην παραλία του Πευκιά και οι περαντζάδες των κοριτσιών είναι κάποιες από τις αναμνήσεις τους που μας διηγούνται.
Η σημερινή δημοτική αρχή (μπράβο της), επανέφερε τον εορτασμό και τα τελευταία χρόνια γιορτάζονταν τα Κούλουμα στην πλατεία Αγ. Βλασίου. Φέτος, για πρώτη φορά, διοργάνωσε τα Κούλουμα στην είσοδο του Πευκιά.
Με αφορμή τη "μετατόπιση" της γιορτής, θέλουμε να εκφράσουμε την ελπίδα ότι σύντομα θα φτάσει και στο σωστό σημείο, στον προορισμό της, που είναι ο Πευκιάς. Η αναβίωση της γιορτής στον Πευκιά, με την κατάλληλη προετοιμασία, οργάνωση και προβολή, μπορεί να γίνει πάλι θεσμός, μετά από τόσες δεκαετίες. Προτείνουμε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, να ανοίξει έγκαιρα το θέμα και να οργανωθεί του χρόνου μια λαμπρή γιορτή, μέσα στον Πευκιά.
ΥΓ1: Με τον εορτασμό φέτος, να γίνεται από την είσοδο του Πευκιά μέχρι το Ειρηνοδικείο, φάνηκε πόσο σωστή είναι και η πρότασή μας για την πεζοδρόμηση αυτού του τμήματος. Το Ξυλόκαστρο πρέπει κάποτε, να αποκτήσει τον πρώτο του πεζόδρομο και αυτό το κομμάτι είναι ιδανικό. Θα γίνει "αναίμακτα" και θα ανοίξει το δρόμο για να φτιάξουμε ένα δίκτυο πεζοδρόμων στην πόλη μας, που τόσο της λείπουν.
ΥΓ2: Θα μου πείτε τώρα, είπαμε ένα μπράβο στη δημοτική αρχή και δύο διορθωτικές προτάσεις ήρθαν η μία μετά την άλλη. Τι να κάνουμε όμως; Έτσι είμαστε! Πάντα θέλουμε περισσότερα....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ σαν μεγαλύτερος, τα πρόλαβα όλα αυτά. Η χαρά των παιδιών και των μεγάλων να μαζευτούν εκεί ήταν απερίγραπτη. Θα πουν μερικοί ότι τώρα υπάρχουν τα μέσα να πάνε και αλλού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια για "αναβίωση". Πέρασα από εκεί τη Καθαρά Δευτέρα, λίγος κόσμος στην είσοδο, αλλά γεμάτη η παραλία! Όσο για τις πεζοδρομήσεις, (γενικά) δεν περιμένω να δώ κάτι για να πώ την αλήθεια. Θα μπορούσε να πεζοδρομηθεί και ο κάθετος δρόμος. Η πεζοδρόμηση θα μπορούσε να γίνει μέχρι τη πλατεία, ανατολικά και δυτικά αυτής. Δεν υπάρχει η θέληση.