Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

6η και 7η ΠΡΟΤΑΣΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" ΚΑΙ ΤΗΝ "ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ"...

Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα πρόγραμμα που αφορά σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει έξι άξονες, που είναι:
  1. οι παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια*
  2. οι παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους*
  3. οι δημοτικές μεταφορές
  4. οι λοιπές τεχνικές υποδομές (αντλιοστάσια, βιολογικοί)
  5. η ενημέρωση - δημοσιότητα*
  6. η τεχνική υποστήριξη

Από αυτούς τους άξονες, για τους ΟΤΑ που έχουν πληθυσμό από 10 έως 45.000 κατοίκους υποχρεωτικοί είναι τρεις(*): ο πρώτος, ο δεύτερος και ο πέμπτος. Υπάρχει μια δυνατότητα λοιπόν, σε δήμους σαν το δικό μας, να επισκευαστούν δημοτικά κτήρια, σχολεία κλπ, να φτιάξουν πλατείες, πεζοδρόμια, πάρκα και δημόσιους χώρους από μη ενεργοβόρα υλικά και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, με χρηματοδότηση 70%.

Μέχρι το Μάιο του 2009 διαρκεί η προθεσμία υποβολής προτάσεων και το Σεπτέμβριο του 2009 ξεκινάει το πρόγραμμα. Η 6η αντισαρακοστιανή πρότασή μας έγινε σαφής, ή να την αναλύσουμε περισσότερο;

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ τώρα. Όπως διαβάζουμε στα έντυπα των διοργανωτών "...στις 8:30μμ, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, πόλεις και χωριά σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης – στέλνοντας ένα δυνατό παγκόσμιο μήνυμα, ότι όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε σε μία πόλη, σε μία χώρα το 2007, όταν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Σίδνεϋ έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου 2007.
Μόλις ένα χρόνο μετά, η Ώρα της Γης 2008 άγγιξε 370 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες και η εκστρατεία εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα βιωσιμότητας. Υπολογίζεται πως μεταξύ 50 και 100 εκατομμύρια άνθρωποι έσβησαν τα φώτα τους για την Ώρα της Γης το 2008. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate, το Κολοσσαίο, ο φωτεινός πίνακας της Coca Cola στην Πλατεία Times της Νέας Υόρκης, σκοτείνιασαν για μία ώρα.
Η Ώρα της Γης 2009 θα αποτελέσει ένα μείζον κάλεσμα σε δράση, ώστε κάθε πολίτης, κυβέρνηση και επιχείρηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παίξουν το δικό τους ρόλο στην εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου μέλλοντος. Πασίγνωστα κτίρια και μνημεία σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αμερική και την Ωκεανία θα σκοτεινιάσουν."

Θα πείτε, και τι έγινε τώρα; Μεγάλη δουλειά. Θα σκοτεινιάσουν οι Coca-Coles, άντε και ο Ακροκόρινθος για μια ώρα και λύσαμε το πρόβλημα; Δεν θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα τώρα, γιατί η 7η αντισαρακοστιανή πρόταση δεν αφορά τη σκοπιμότητα της δράσης, αλλά γίνεται με αφορμή τη δήλωση του δήμου Ξυλοκάστρου, ότι θα συμμετάσχει στην Ώρα της γης.

Ο δήμος μας, όπως και όλοι οι δήμοι στη χώρα, έλαβαν την παρακάτω επιστολή από τη WWF και πάρα πολλοί την υπέγραψαν. Λέει η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Βελλίδη,

Επικοινωνώ μαζί σας για να επιβεβαιώσω επίσημα τη συμμετοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου στην πρωτοβουλία «η Ώρα της Γης» που διοργανώνει το WWF Ελλάς.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, ο Δήμος μας δεσμεύεται να συσκοτίσει κτίρια και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης των οποίων η διαχείριση αποτελεί αρμοδιότητά του για μια ώρα στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009. Επίσης δεσμεύεται να ενημερώσει και να παροτρύνει τους δημότες του να συμμετέχουν και αυτοί ενεργά στην Ώρα της Γης 2009.

Αρμόδιος/α συνεργάτης μας, με τον/ την οποίο/α μπορείτε να επικοινωνείτε για θέματα της ΩτΓ ορίζεται ... κλπ κλπ.

Μέχρι σήμερα 11 Μαρτίου, καμία ανακοίνωση δεν κυκλοφόρησε, κανένα ενημερωτικό έντυπο και ραδιοφωνικό σποτ δεν προωθήθηκε από το δήμο, παρ' όλο που τους τα είχαν όλα έτοιμα. Δεν υπάρχουν πόροι, δεν υπάρχει προσωπικό, τι δεν υπήρξε πάλι και το κρατάμε κρυφό; Και τότε γιατί δηλώσαμε; Εμείς το μάθαμε από τη σελίδα των διοργανωτών πάντως, όχι από το δήμο!

Η 7η πρότασή μας λοιπόν, είναι η εξής: Επειδή το ενεργειακό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της εποχής μας, πρέπει ο δήμος να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα, κάθε έργο του να περιλαμβάνει και ενεργειακό σχεδιασμό. Με την πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού (προκήρυξη θέσεων, ειδικούς συνεργάτες κλπ) να στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της ενέργειας. Θεωρώντας δεδομένη την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ από το δήμο Ξυλοκάστρου και την καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, πρέπει ο δήμος από εδώ και πέρα, να δίνει το καλό παράδειγμα στους δημότες, να υλοποιεί έργα φιλικά προς το περιβάλλον και τα κτήρια και οι δραστηριότητές του, να μην είναι ενεργοβόρες. Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου επίσης, πρέπει να ασχολείται διαρκώς με το ζήτημα και την παίδευση των δημοτών, σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρέπει να το εντάξει μόνιμα στην ατζέντα του. (αν ήταν κυρίως σχολείο...ε;)

Και μην ακούσουμε πάλι "δεν έχουμε λεφτά". Όλα τα παραπάνω ή επιδοτούνται ή προβλέπονται ή δεν κοστίζουν. Θέμα προτεραιοτήτων είναι.

ΥΓ: Δείτε παλαιότερη ανάρτησή μας εδώ, για να μην ξαναγράφουμε τις ενεργειακές επιδόσεις του δήμου μας και συγχυζόμαστε. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ μάς μάρανε!!!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσείς τουλάχιστον είστε στη λίστα ...

Armonistas είπε...

Είμαστε στη λίστα, αλλά δεν το ξέρει κανείς Ξυλοκαστρίτης ακόμα...