Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ

Λάβαμε το παρακάτω κείμενο από το Γ. Κριτσιλίγκο. Ένα κείμενο που θίγει ζητήματα, που οι περισσότεροι από εμάς αγνούμε ή προσπερνάμε. Διαβάστε το, αξίζει τον "κόπο"...
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙΑΔΑΣ

Από αρχαιοτάτων χρόνων αναπτύχθηκαν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών , χρόνιων νοσημάτων και ανθρώπων με αναπηρίες. Συγκεκριμένα στην αρχαία κοινωνία της Σπάρτης τα παιδιά που γεννιόντουσαν με σωματικές αναπηρίες , ηλικιωμένοι ανήμποροι και οι βαριά ασθενείς πετάγονταν στον γκρεμό του Καιάδα. Μύθος ή πραγματικότητα το σίγουρο είναι ότι οι βαριά ασθενείς και οι άνθρωποι με αναπηρίες ήσαν στο περιθώριο της τότε εποχής.
Ας έρθουμε στο παρόν, εν έτη 2009 . Μπορεί να υπάρχει σύγχρονος καιάδας και ποιος είναι αυτός; Στην εποχή μας η ιατρική επιστήμη μαζί με την τεχνολογία κάνει τεράστια άλματα με αποκορύφωμα την αποκρυπτογράφηση του DNA.

Προς το παρόν, εκτός από τις ευρέως διαδεδομένες ασθένειες όπως καρκίνος, HIV και αρκετές άλλες, υπάρχουν 8000 σπάνιες ή ορφανές ασθένειες και μη προνομιούχες . Σπάνιες γιατί όπως λέει και η λέξη είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ασθενείς με τέτοιες ασθένειες και ορφανές γιατί είναι μοναδικές και δεν σχετίζονται με άλλες ασθένειες.
Εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε όλο τον κόσμο, επενδύουν στις έρευνες που διεξάγονται ελπίζοντας πως μια μέρα θα βρεθεί και για αυτούς μια αντίστοιχη θεραπεία .
Οι έρευνες γίνονται στο σύνολο τους σε πανεπιστημιακές κλινικές παγκοσμίως και οι χρηματοδοτήσεις προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες . Τα μεγάλα trust φαρμακευτικών εταιρειών δαπανούν κάθε χρόνο τεράστια ποσά σε τέτοιες έρευνες με στόχο να βρεθούν φάρμακα και φυσικά να κάνουν πολλαπλάσια κέρδη.
Ποια είναι τα κριτήρια που θα συμφωνήσει μια φαρμακευτική εταιρεία να επενδύσει σε έρευνα μιας ασθένειας; Πρώτο κριτήριο είναι ότι δεν πρέπει να ανήκει στις σπάνιες ή ορφανές ασθένειες αλλά πρέπει να ανήκει στις ευρέως διαδεδομένες ασθένειες. Όπου οι ασθενείς κατά προτίμηση είναι άνθρωποι ανοιχτόχρωμοι, ηλικίας 30 έως 60 ετών και προέρχονται ή διαμένουν στην βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη. Κίνητρο η οικονομική ευμάρεια και κοινωνική ασφάλιση που επικρατεί σε προνομιούχα μέρη, όπως η βόρεια Αμερική και η δυτική Ευρώπη. Αυτό είναι το επενδυτικό μοντέλο λειτουργίας στην έρευνα που εφαρμόζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Αυτός είναι ο Σύγχρονος Καιάδας, όπου στο πρόσωπο των φαρμακευτικών εταιρειών αποσκοπώντας στο κέρδος διαχωρίζει τις ασθένειες σε μη προνομιούχες, σπάνιες και τις ευρέως διαδεδομένες ως μια καλή επένδυση.
Από την πλευρά των ασθενών με σπάνιες, χρόνιες ασθένειες όντας πάσχοντας ο ίδιος από χρόνια πολυνευροπάθεια (Charcot Marie Tooth), μπορώ να πω ότι βρίσκομαι στο περιθώριο. Κι αυτό γιατί δεν συμπληρώνω τα κριτήρια επιλογής των φαρμακευτικών εταιρειών για να γίνουν οι έρευνες για την ανεύρεση κάποιας θεραπείας.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ιατρικής κοινότητας λόγω της έλλειψης ιατρικής έρευνας δεν υπάρχουν τα απαραίτητα συγγράμματα, εργασίες και βιβλία ώστε να είναι κατάλληλα καταρτισμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί παραπληροφόρηση και μεγάλη εκμετάλλευση, όνειρα και ελπίδες φυσικά με το ανάλογο κόστος.
Συνένοχος στις ανύπαρκτες έρευνες η δημόσια υγεία που ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα δώσει χρήματα, αυτές μένουν ημιτελείς λόγω έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού. Βιώνοντας αυτήν την κατάσταση και το αδιέξοδο της και νιώθοντας την αδυναμία του δημόσιου φορέα να ανταπεξέλθει καλούμαι να πάρω πρωτοβουλίες και να κινηθώ σε μια δική μου άλλη έρευνα. Ο πρώτος στόχος ήταν πριν τρία χρόνια μέσω διαδικτύου να ψάξω και να γνωρίσω και άλλους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.
Η επαφή αυτή με κάνει να νιώθω ότι δεν είμαι μόνος μου. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας συναντιόνται μέσα από δυσκολίες με αίσθημα αισιοδοξίας. Ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας ώστε να έχουμε την ενημέρωση και το ενδιαφέρον που μας αρμόζει και όχι την αδιαφορία και την αντιμετώπιση ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μαζί με την ανάγκη μας να βρεθούνε και άλλοι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες και να αγωνιστούμε στον ίδιο δρόμο για ισοτιμία και ίσες ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα.
Ας προβληματιστούμε όλοι μας λιγάκι κι ας νιώσουμε τον αγώνα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να βγουν από το περιθώριο , μήπως έχουμε όλοι μας ένα μέρος ευθύνης αυτής της κατάστασης;
Μην αδιαφορείτε γιατί έτσι βοηθάτε τους σύγχρονους Καιάδες. Είναι οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες, της διπλανής πόρτας, γνωστοί σας ή άγνωστοι. Τους δώσατε λίγο χώρο από την ζωή σας; Να τους ακούσετε, να τους μιλήσετε, να τους κοιτάξετε στα μάτια ισότιμα. Έχουν να σας πούνε πολλά. Αυτός είναι ο δρόμος για να νικήσουμε τον σύγχρονο Καιάδα της εποχής μας, δύσκολος με πολλά εμπόδια μα και γεμάτος ανθρώπινες στιγμές, αξίες και προσωπικές υπερβάσεις κάνοντας μας λίγο καλύτερους και πιο ανθρώπινους από χτες.

Γιώργος Α. Κριτσιλίγκος

1 σχόλιο:

ξυλινος είπε...

Φύλλο Δευτέρας
16 - 02 - 2009


ΣΤΗΛΕΣ
ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ DEUTSCHE WELLE
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ
ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ


Αναζήτηση
Με ημερομηνία

[Επιλέξτε]Κυ 15/02/2009 Σά 14/02/2009 Πα 13/02/2009 Πέ 12/02/2009 Τε 11/02/2009 Τρ 10/02/2009 Δε 09/02/2009
ή


Τεύχη Βιβλιοθήκης
Φάκελοι Σαββάτου



Ταυτότητα
Εκδόσεις
Αρχείο
Διάφορα
Επικοινωνία



Η Glaxo για τους φτωχούς


Κάνοντας μια θεαματική, αν γίνει πράξη, κίνηση που σηματοδοτεί και μια αλλαγή στρατηγικής, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο, η GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε ότι θα παρέχει φθηνά φάρμακα σε εκατομμύρια ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οπως δήλωσε ο νέος επικεφαλής της εταιρείας, Αντριου Γουίτι, στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», θα περικόψει δραστικά τις τιμές σε όλα τα φάρμακα προς τις φτωχότερες χώρες, θα αφήσει στην άκρη το κέρδος προκειμένου τα φάρμακα να φθάσουν σε νοσοκομεία και κλινικές και κυρίως θα δώσει στοιχεία για την παρασκευή φαρμάκων που σήμερα προστατεύονται από πατέντες αποκλειστικότητας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντριου Γουίτι, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν υποχρέωση να βοηθούν τους φτωχούς να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες. Η κίνησή του μάλιστα συνιστά πρόκληση και για τους άλλους γίγαντες του τομέα, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της GlaxoSmithKline. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει διογκωθεί η άσκηση πιέσεων στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών, κυρίως λόγω των διαστάσεων που έχει λάβει η μάστιγα του AIDS. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δέχονται επικρίσεις επειδή δεν καταφέρνουν να ρίξουν την τιμή των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στην Αφρική και την Ασία. Ακτιβιστές προωθούν εκστρατείες που βάζουν στο στόχαστρο τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες με τις πατέντες τους κρατούν ψηλά τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό με τα γενερικά φάρμακα που κυκλοφορούν ρίχνοντας κατακόρυφα τις τιμές, σε χώρες όπου δεν ισχύουν τα αποκλειστικά δικαιώματα. Η ταινία του Τζον λε Καρέ «Ο επίμονος κηπουρός» είχε δώσει μια γερή γροθιά στο σύστημα, φέρνοντας μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών μια φρικτή πραγματικότητα, με φόντο τον διεφθαρμένο και αδιάφορο ρόλο των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών.



Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή:« Guardian»)



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/02/2009


Mια και είναι σχετικό....