Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΜΑΡΑΣΜΟΣ;

Ανάπτυξη ή μαρασμός. Αυτό είναι το δίλημμα που έθεσε χθες ο υπουργός κ. Παπαληγούρας με δηλώσεις του στο Ξυλόκαστρο, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το λιμάνι της Κορίνθου.
Αυτό το δίλημμα θα μας τεθεί πολλές φορές από δω και πέρα. Με αφορμή την οικονομική κρίση, θα μας βάλουν πολλές φορές μπροστά σε αυτή την ερώτηση.
Τα ίδια μας λένε και για τις ΣΔΙΤ, τα ίδια μας λένε και για τα εργοστάσια, τα ίδια θα μας πουν και για ότι προκύψει στο μέλλον.
Σαν πρώτη απάντηση, θα κάνουμε μια ερώτηση:
- Ανάπτυξη για ποιους συγκεκριμένα; Για τους κατοίκους της Κορίνθου; Για τον Κορινθιακό; Για τους εμπόρους; Για τους αγρότες; Για ποιους;
Θα επανέλθουμε...

6 σχόλια:

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Γι' αυτό πρέπει να γίνει μια εκτενής συζήτηση, στην οποία να αναλυθούν τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης(με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων). Και κατόπιν να γίνει ένα τοπικό δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες το είδος της ανάπτυξης που επιθυμούν.
Αυτά γίνονται στις πολιτισμένες χώρες και δεν είναι δύσκολο να γίνουν κι εδώ.

Armonistas είπε...

Είναι σίγουρο ότι οι "αναπτυξιολάγνοι" θα βρουν πληθώρα "προθύμων" επιστημόνων να υποστηρίξουν οποιαδήποτε θέση. Είναι γνωστά πολλά παραδείγματα ελληνικών ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια που κάνουν το άσπρο μαύρο ...επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Εκεί θέλει δουλειά από τα κινήματα πολιτών. Τα ώριμα κινήματα, που όπως έδειξε και η περίπτωση του λιθάνθρακα, δεν μένουν στα όχι, αλλά παρουσίαζουν το πρόβλημα και απαντούν επιστημονικά στους υποστηρικτές του. Έτσι πείθεται ο κόσμος πια. Τα όχι και τα μη δεν φτάνουν.
Μία νίκη, πολλές νίκες...

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Δεν έχεις άδικο. Μόνο που οι πολίτες αργούν πολύ να αντιληφθούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους και επειδή δεν έχουν ηθικούς ενδοιασμούς (δυστυχώς!), πολεμούν όποιον δεν συντάσσεται με την πεπατημένη.
(Πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία μου από την περιοχή, με έκανε να μη θέλω να ξαναπατήσω για πολύ καιρό.)

Armonistas είπε...

Μη λες τέτοια, γιατί με το ζόρι τον κρατάμε τον ξύλινο. Έτοιμος για μετανάστευση είναι.
Είμαστε που είμαστε λίγοι, μη μείνουμε και μόνοι μας.
Σοβαρά τώρα. Έχουμε αρχίσει σαν κοινωνία και πλησιάζουμε στον πάτο του καζανιού των αξιών. Μερικοί ήδη μπαινοβγαίνουν στη μούργα του πάτου. Το κατακάθι των αξιών που είναι το χρήμα έχει "τρελάνει" πολλούς.
Το κακό είναι ότι τα σημερινά πρότυπα είναι οι φραγκάτοι. Άσχετα με το πώς, αν τα έχεις, είσαι αποδεκτός από τους πολλούς.
Εν τω μεταξύ πολλοί από τους "επιφανείς" πολίτες του Ξυλοκάστρου, είναι βουτηγμένοι στη μούργα μέχρι τα φρύδια.
Και όμως παρ' όλο που πάρα πολλοί τα ξέρουμε, δεν τους πετάμε στη θάλασσα, παρά σκύβουμε και λίγο όταν τους χαιρετάμε. Εκεί έχουμε καταντήσει.
Αν ακούσεις κιόλας τα παιχνίδια που παίζονται με τα μαγαζιά της παραλίας, με αλισβερίσια και μελέτες από το δήμο, με δάνεια και τόκους, αγοραπωλησίες και λοιπές αγαθοεργίες όχι δεν θα ξανακατέβεις, μήπως αλλάξεις και από Πελληναία γίνεις Παλληναία (Πάλι νέα, δεν ακούγεται κι άσχημο αν και δεν ξέρω την ηλικία σου).

Ksipo είπε...

ΜΑΡΑΣΜΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΜΑΡΑΣΜΟ !!!!

Armonistas είπε...

@ksipo

Μαζί σου...