Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ "ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΥΚΙΑ"...

Λάβαμε τα παρακάτω (2) δελτία τύπου από την Επιτροπή πολτών για τη σωτηρία του Πευκιά και τα παραθέτουμε:
«ΟΛΟΙ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΕΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΝΟΗ»

Η Ανοικτή Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για τον Πευκιά, αποτελείται από προέδρους των οικολογικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας, πλαισιωμένους από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, από νέους και από ανθρώπους με ενεργή δράση στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων του Δήμου μας. Δεν είναι Επιτροπή δασολόγων, είναι όμως σε διαρκή συνεργασία με τους εξαιρετικούς δασολόγους του Δήμου, του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου και της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, αλλά και με επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, του Τμήματος Δασολογίας του Α.Π.Θ. και εκπροσώπους Δήμων της Αττικής, ώστε να διερευνήσει σφαιρικά τα προβλήματα του δασικού οικοσυστήματος και να προτείνει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές λύσεις.
Αν και έχει συγκροτηθεί μόλις εδώ και μια εβδομάδα, έχει ήδη εργαστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των πολιτικών αντεγκλήσεων και της δημιουργίας κλίματος συνεργασίας όλων για την επίλυση των προβλημάτων του Πευκιά παράλληλα με την επισήμανση της ευθύνης πρωτίστως της Δημοτικής Αρχής και των εκλεγμένων δημοτικών αρχόντων μας για το δάσος.
Κατ΄ απαίτηση των πολιτών του Ξυλοκάστρου, που εξαιτίας της αγωνίας τους ανεβάζουν τους τόνους και δείχνουν πρωτοφανή συμμετοχή σε συγκεντρώσεις για τον Πευκιά, ο φάκελος του Πευκιά τώρα ανοίγει. Χρειάζεται αντιμετώπιση των ασθενειών των πεύκων, άμεση έναρξη της συστηματικής εφαρμογής της διαχειριστικής μελέτης, η οποία αν και εκπονημένη το 2004 δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία της, έναρξη ενός προγράμματος αναγέννησης του γερασμένου δάσους μας με αναπαραγωγή της ενδημικής «χαλεπίου πεύκης Πευκιά» και κυρίως συστηματική δουλειά στην πυροπροστασία και έλεγχος των αυθαιρεσιών των καταστημάτων εντός του Πευκιά, τα οποία με συγκεκριμένες ενέργειες, έμμεσης υποστήριξης και οφθαλμοφανών παραλείψεων, της Δημοτικής Αρχής λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια παραβαίνοντας τον Κανονισμό του Αισθητικού Δάσους και τους όρους της Προκήρυξής τους.
Οι στόχοι μας είναι καταρχήν να ενημερώσουμε αντικειμενικά και τεκμηριωμένα τους συμπολίτες μας για τα προβλήματα του Πευκιά. Να προχωρήσουμε πέρα από τη διαπίστωση των προβλημάτων στην εξεύρεση λύσεων.
Προτείνουμε συγκεκριμένες ενέργειες, δηλώνουμε βοηθοί της Δημοτικής Αρχής και της έχουμε δημόσια γνωρίσει ότι προσφέρουμε την επιστημονική διερεύνηση, την εθελοντική εργασία, ακόμα και χρήματα εάν χρειάζεται, για να ανοίξει επιτέλους το ζήτημα της συστηματικής φροντίδας του δημοτικού κήπου μας.
Η ηπιότητα, η μεθοδικότητα, η διαφάνεια και η αποφασιστικότητα είναι οι αρχές μας. Δημόσια θα επαινέσουμε τη Δημοτική Αρχή για τις θετικές ενέργειες. Παράλληλα δηλώνουμε ότι έχοντας μάθει από την πολύτιμη και εξαιρετικά επιτυχημένη εμπειρία των κινητοποιήσεων των πολιτών για την εφαρμογή του κανονισμού του Πευκιά από τη Δημοτική Αρχή το 1995, γνωρίζουμε καλά το πλαίσιο των ευθυνών της για τον Πευκιά, καθώς και όλες τις νομικές και επικοινωνιακές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, ώστε να γίνει ο Πευκιάς πραγματικά Αισθητικό Δάσος. Μετατρέποντας την αγωνία μας σε αποφασιστικότητα και κέφι θα δουλέψουμε για το δάσος μας.

«ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΜΑΣ: ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ»

Οι δημότες του Ξυλοκάστρου διακρίνονταν πάντοτε για την εθελοντική προσφορά τους και για τη δυναμική προστασία των δασών τους. Αυτή τη στιγμή ο εθελοντισμός στο Ξυλόκαστρο λειτουργεί σε επίπεδο ατομικής προσφοράς πολιτών στο έργο του Δήμου, σε επίπεδο συλλογικής προσφοράς ιδιαίτερα των γυναικών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει η αντιδήμαρχος και σε επίπεδο συλλόγων. Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών της πόλης είναι από τους ισχυρότερους στην Ελλάδα και οι πολίτες μέσα από το σύλλογο «Κυλλήνιος Άδωνις» πρωτοστατούν στην πυροπροστασία των δασών της Ζήρειας. Ενεργοποιούνται 130 άτομα, από τα οποία 80 Ξυλοκαστρίτες.
Θεωρούμε επομένως ότι οι δηλώσεις απογοήτευσης του Δημάρχου, ότι οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν όταν στην ημερίδα για τον Πευκιά τους ανέφερε ότι πρέπει να δηλώσουν για ομάδες εθελοντικής προστασίας, δείχνουν έλλειψη σεβασμού και προσβάλλουν τους αποδεδειγμένα ενεργούς Ξυλοκαστρίτες. Δικαιολογούνται ίσως από την απειρία του στην οργάνωση εθελοντικών ομάδων.
Είναι γεγονός ότι ο Δήμαρχος παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε, όπου παιδάκια μάζεψαν σκουπίδια από την παραλία του Πευκιά, αυτό όμως δεν αρκεί. Πέραν του ζητήματος, εάν νομιμοποιούμαστε να βάζουμε παιδιά να μαζεύουν τα επικίνδυνα κάποτε σκουπίδια (υπάρχουν σύριγγες κ.ά.), ειδικά στον αφύλαχτο στην ουσία Πευκιά (με ένα μόνο φύλακα), η πυροπροστασία χρειάζεται συστηματικό προγραμματισμό.
¨ Να προσληφθεί και να εκπαιδευθεί ικανός αριθμός φυλάκων.
¨ Άμεσα να κοπούν τα χόρτα κατά μήκος της Παλαιάς Εθνικής οδού, που έχουν φτάσει στο 1,50 μ.
¨ Να ελεγχθεί το σύστημα πυροπροστασίας του Πευκιά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της λειτουργίας του. Πολλά μεταλλικά στοιχεία έχουν κλαπεί, τα λάστιχα έχουν φθαρεί και είναι ερώτημα πόσες αναμονές λειτουργούν σωστά.
¨ Να γίνει άσκηση ετοιμότητας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της θητείας της Δημοτικής Αρχής. Αποτελεί ερώτημα πώς και σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσει το σύστημα, εάν όγκος νερού της πόλης διοχετευθεί στον Πευκιά, σε περίπτωση πυρκαγιάς.
¨ Να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι που γειτνιάζουν με τον Πευκιά από το Δήμο, ώστε να μπορούν άμεσα να επέμβουν για να σώσουν τον Πευκιά και τα σπίτια τους.
¨ Το σχέδιο ετοιμότητας, που ελπίζουμε να υπάρχει, να κοινοποιηθεί στους δημότες.
¨ Να ενημερώνεται η Δ.Α. για τις ημέρες κίτρινης και κόκκινης επικινδυνότητας από την Πολιτική Προστασία και να λαμβάνει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.
Τότε θα δικαιούται ο δήμαρχος να μιλήσει για εθελοντισμό. Για να πείσει ένας ηγέτης πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ο ίδιος ευαισθητοποιημένος, κάνοντας πρώτος τις στοιχειώδεις ενέργειες ευθύνης του για την προστασία του Πευκιά. Ως προεξάρχων του πολιτικού του σχηματισμού να ενεργοποιήσει την άρτια οργανωμένη, πολυάριθμη και αποτελεσματική παράταξή του, με την ίδια ευλάβεια που το κάνει σε περιπτώσεις εκλογών. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες πολιτικές παρατάξεις του Δήμου. Τότε θα είναι πειστικός και δε θα κρύβεται πίσω από πολυφορεμένα και περασμένης δεκαετίας λεκτικά παιχνίδια που τον αποκαλύπτουν.
Γνωρίζουμε καλά ότι είναι υπόθεση ενός τετάρτου το να καεί ο Πευκιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: