Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ο ΠΕΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ…


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από όλα αυτά που ακούστηκαν, έγιναν και γίνονται τις τελευταίες μέρες στο Ξυλόκαστρο για το θέμα του δάσους και τις ανακοινώσεις της Ανοικτής Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για τον Πευκιά, πιστεύουμε ότι περάσαμε σε νέα φάση στο ζήτημα «Πευκιάς».

Η συνέλευση των πολιτών που έγινε την Κυριακή 17 Μαΐου, αποδεικνύεται ότι ήταν άκρως απαραίτητη, γιατί κινητοποίησε τους Ξυλοκαστρίτες και προέκυψε από αυτήν η Συντονιστική Επιτροπή που, όπως βλέπουμε από τις παρεμβάσεις της, επωμίζεται έναν σπουδαίο ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων του δάσους. Είναι ξεκάθαρη και σταθερή η άποψή μας για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι πολίτες στα ζητήματα που τους απασχολούν και μας προξενεί ιδιαίτερη χαρά η ενεργοποίησή τους.

Προσυπογράφουμε όλες τις προτάσεις τους για τα θέματα Διαχείρισης, φύλαξης, πυροπροστασίας και Κανονισμού λειτουργίας των καταστημάτων του Πευκιά και δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην προσπάθεια υλοποίησής τους. Ως προς τις γενικότερες πολιτικές και κοινωνικές εκτιμήσεις που κάνουν στις ανακοινώσεις τους, έχουμε να συμπληρώσουμε πολλά, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος. 

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης των παρακάτω προτάσεων:

-          Κοπή των χόρτων κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού τώρα!

-          Εφαρμογή σε τμήματα (κατά προτίμηση στο κέντρο του Πευκιά) των λύσεων που πρότεινε ο εντομολόγος κ. Πετράκης για την αντιμετώπιση της βαμβακίασης. Σε ένα τμήμα κλείσιμο και επέμβαση με διάλυμα σαπουνιού και πετρελαίου και σε ένα άλλο κλείσιμο και επέμβαση με αιθέρια έλαια από σκίνο κλπ. Αν έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν ότι με νερό και κόλλες δεν καταπολεμείται η ασθένεια, δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο.

Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να προγραμματιστούν πολύ σύντομα τα ακόλουθα:

-          Η αντικατάσταση του δικτύου πυρόσβεσης, γιατί οι πληροφορίες μας, που είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες, λένε ότι αν το χρειαστούμε δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο επείγον της περίστασης.

-           Δημιουργία μητρώου πολιτών που θέλουν να συμμετέχουν στη φύλαξη, πυροπροστασία και συντήρηση του δάσους.

-          Σύσταση Παρατηρητηρίου Πευκιά που θα παρακολουθεί την πορεία όλων των ζητημάτων που αφορούν στο δάσος μας και θα ενημερώνει άμεσα και έγκυρα τους πολίτες. Προτείνουμε να μετέχουν σε αυτό μέλη όλων των δημοτικών παρατάξεων και της Ανοικτής Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών για τον Πευκιά, καθώς και δασολόγοι του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Κορινθίας (κ.κ. Ντάφος, Καλλίρης κ.ά.). Προτείνουμε ως υπεύθυνο του Παρατηρητηρίου το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Χαράλαμπο Παπαστελλάτο. 

Παραμένει μείζον ζήτημα και για μας, η εφαρμογή της Διαχειριστικής Μελέτης και της διάθεσης των απαραίτητων κονδυλίων για το σκοπό αυτό και δηλώνουμε ότι από εδώ και στο εξής θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της παρέμβασής μας στα κοινά του δήμου.

Ελπίζουμε η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της, αν και μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει και να αλλάξει στάση και τακτική αντιμετώπισης και των προβλημάτων του Πευκιά, αλλά και του ενδιαφέροντος των πολιτών για αυτά. Τα καπρίτσια και το κρυφτούλι είναι επικίνδυνα παιχνίδια στην παρούσα φάση.

Οι πολίτες άνοιξαν νέους δρόμους. Δρόμους συμμετοχής, κοινοτισμού και ευθύνης. Εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να το καταλάβουμε. Έγκαιρα …

Αρμονική Ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: