Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ...

Ο Γιάννης Μαντζίκος, πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Ξυλοκάστρου, έστειλε την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύεται στη σημερινή ΣΦΗΚΑ:

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Στο προεκλογικό φυλλάδιο της Κίνησης Πολιτών τον Οκτώβριο του 2006, η νυν Δημοτική Αρχή εξήγγειλε την πρόθεση της για θέσπιση «Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας» όπως το αποκαλούσε. Τον Μάρτιο του 2008 όποτε και έγιναν οι εκλογές για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ξυλοκάστρου, υπήρξαν δηλώσεις περί «κομματικών στρατών» και θεσμών που έχουν σκοπό «να διαιρέσουν τους νέους».

Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης και επιθυμώντας να γνωρίζουν οι δημότες και ιδιαίτερα οι νεότεροι δημότες τα γεγονότα ως έχουν, θέτουμε μια σειρά «προβληματισμών» προς την Δημοτική Αρχή.

- Ένας θεσμός ψηφισμένος από την βουλή των Ελλήνων, όπως είναι τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, εξ ορισμού, δεν μπορεί να είναι κομματικός και να έχει σκοπό να διαιρέσει σε τοπικό επίπεδο τους νέους. Με τον ίδιο συλλογισμό τότε, ένα αντίστοιχο «Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας», θα ήταν ένα προπαγανδιστικό όργανο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

- 12 μήνες μετά την εκλογή μας, παρά τις υποσχέσεις για παραχώρηση γραφείου και παροχή διευκολύνσεων, παραμένουμε «νομάδες».

- Σε σειρά εκδηλώσεων καλοκαιρινών και μη, δεν λάβαμε καμία πρόσκληση συμμετοχής.

- Προσκλήσεις από Πολιτική Νεολαία του Δήμου Ξυλοκάστρου για διεξαγωγή εκδήλωσης χρειάστηκαν 50 ημερολογιακές ημέρες για να μας παραδοθούν.

- Η Δημοτική Αρχή προβάλει μέσα από την εφημερίδα της Κίνησης Πολιτών του Δήμου Ξυλοκάστρου, την ύπαρξη Γραφείου Ενημέρωσης Νέων στο ΚΕΠ.

- Ο Δήμος Ξυλοκάστρου έχει το «προνόμιο» να διαθέτει την μοναδική ιστοσελίδα στην Ελλάδα, όπου δεν αναφέρει την ύπαρξη του ΤΟΣΥΝ, ενώ αναφέρονται «δραστηριότητες» του.

- «Εκπρόσωποι» του ΤΟΣΥΝ ταξιδεύουν στην Σλοβακία για ενημερωτικό σεμινάριο.

Ας δώσουμε μερικές απαντήσεις:

-Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ξυλοκάστρου είναι εκλεγμένο με δημοκρατικές διαδικασίες και οι εκλεγμένοι του αντιπρόσωποι δεν είναι προσωπική επιλογή κανενός Δημάρχου είτε άλλου αξιωματούχου.

-Παρά τις αρχικές δηλώσεις για πολιτική «ανοικτών θυρών», η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε στην εξεύρεση έστω ενός ελαχίστου χώρου για την στέγαση μας. Υπάρχει βέβαια το ελαφρυντικό της ανυπαρξίας πόρων για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και το γεγονός ότι ο θεσμός δεν χρηματοδοτήθηκε αναλόγως. Θα υπήρχε όμως η ίδια δυσκολία για το «Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας»…?

Αναφορικά με τον βαθμό κομματικής ταύτισης του θεσμού και του υπογράφοντος, εμπράκτως έχουμε αποδείξει και τονίσει, ότι συνεργαζόμαστε κυριολεκτικά με όλους.

-Η σχεδόν πραξικοπηματική παράκαμψη του ΤΟΣΥΝ και η προβολή του Γραφείου Ενημέρωσης Νέων (το οποίο ασφαλώς δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά) έχει ίσως στόχο να απαξιωθεί η δράση μας. Θεωρούμε δε, πως η παράλληλη δράση και συνεργασία του ΤΟΣΥΝ με το Γραφείο Πληροφόρησης Νέων θα είχε σημαντικά αποτελέσματα και θα συνέβαλε ουσιαστικά, εφόσον όμως υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας. Από την στιγμή όμως που κύριο ρόλο στην ενημέρωση των Νέων αναλαμβάνει το Γραφείο Πληροφόρησης και το ΤΟΣΥΝ απενεργοποιείται, προκύπτει θέμα. Εξηγούμεθα, πρόκειται για παθογένεια του τοπικού πολιτικού συστήματος, όταν δύο όργανα-εργαλεία πολιτικής για τους νέους, δεν συνεργάζονται.

Σημειώνουμε δε, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2008, έχουμε προτείνει την δημιουργία Γραφείου Εργασίας, το οποίο άλλωστε προβλέπεται από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα. Οπότε τυχούσα επιχειρηματολογία ότι αντιδρούμε μηχανιστικά και βλέπουμε ανταγωνιστικά οτιδήποτε, εμπίπτει στην σφαίρα του φαντασιακού.

Σεβόμαστε τους θεσμούς και για αυτό άλλωστε τιμούμε με την παρουσία μας (θεωρούμε) το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχώς. Οτιδήποτε αφορά την νεολαία έχουμε την αίσθηση ότι γίνεται για το «κοινό καλό» των νέων του Δήμου μας και σαφώς θα έπρεπε να λειτουργεί υπό κλίμα συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης, επ’ ουδενί με τακτικές bypass και δουρείων ίππων.

Με το μέχρι τώρα έργο μας, ταπεινά και διακριτικά προχωράμε, προσπαθούμε να ωθήσουμε τον Δήμο μας και τη νεολαία του στην αναζήτηση ενός καλύτερου τοπικού μέλλοντος. Δεν εκλεχθήκαμε για να κάνουμε φιέστες και γιορτές, είμαστε εδώ για προωθούμε με συνέπεια, διακριτικότητα και απαλλαγμένοι από συμπλέγματα του παρελθόντος, τα συμφέροντα των νέων συνδημοτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: