Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: "ΑΜΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΒΟΙΩΤΙΑ!"

Οι δήμοι της Κορινθίας, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, εκπονούν αυτό τον καιρό το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό τους. Θεωρητικώς, θα μπορούσε να είναι ευχή για κάθε δήμο. Πρακτικώς όμως, βλέπουμε να γίνονται άλλα.
Άναρχες επεκτάσεις με πελατειακά κριτήρια και σύμφωνες πάντα με τους κανόνες της αγοράς κυριαρχούν παντού, δίνοντας το σύνθημα της ανάπτυξης που πρεσβεύουν οι αυτοδιοικητικοί μας. Το πράσινο και το χώμα περνάνε σε δεύτερη μοίρα και το μέλλον προμηνύεται ...γκρίζο.
Με αφορμή τη συζήτηση στο δικό μας δήμο, εντοπίσαμε ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, που αφορά όλο το νομό. Το θέμα των "Χώρων υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων", των περιοχών δηλαδή που θα φιλοξενήσουν βιοτεχνίες, βιομηχανίες και λοιπές οχλούσες δραστηριότητες.
Ο δήμος μας είχε βάλει στον Επιχειρησιακό του Σχεδιασμό και στην Α΄Φάση του ΓΠΣ την επιθυμία να χωροθετήσει τέτοια περιοχή (480 στρεμμάτων) και να φιλοξενεί όπως έλεγε "...κάθε βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα χαμηλής και μέσης όχλησης". Μετά από παρεμβάσεις μας, συμφώνησε να συζητήσουμε ποιες από τις "μέσης όχλησης" θα δεχτούμε και τώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση αυτή.
Ψάχνοντας λίγο βαθύτερα το ζήτημα αυτό και έχοντας μεγάλη αγωνία για την εξέλιξή του, μελετήσαμε το "Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία", που ψηφίστηκε τον Απρίλη του 2009. Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται όλα αυτά που είχαμε καιρό επισημάνει και προορίζουν την Κορινθία για δεύτερη πίσω αυλή της Αττικής, μετά τη Βοιωτία. Συνάμα, μας δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά για το σχεδιασμό των περισσοτέρων δήμων της Κορινθίας και για το αν συνειδητοποιούν τις κερκόπορτες που ανοίγουν για τον τόπο.

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία αναλυτικότερα. Η κατεύθυνση που δίνει το "Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία" για την Κορινθία είναι σαφής. Αντιγράφουμε ακριβώς κομμάτια του:
-------

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Ανάγκη απόλυτης στρεμματικής αύξησης υποδοχέων: Υψηλή

Χωροταξικό πρότυπο της βιομηχανίας: Στο ισχυρό στοιχείο της χωρικής ανάπτυξης της βιομηχανίας, τη ζώνη Κορίνθου-ηπειρωτικό τμήμα Ν. Κορίνθου (περιοχή ποιοτικής αναδιάρθρωσης και εντατικοποίησης), που εντάσσεται λειτουργικά στη Μητροπολιτική Περιοχή Αθηνών, η δυνατότητα αυξημένου ρόλου στο πλαίσιο μιας ενδομητροπολιτικής αποκέντρωσης είναι υπαρκτές και πρέπει να στηριχθούν.
...Η κατάσταση και οι προοπτικές χαρακτηρίζονται από πολύ έντονο δυϊσμό: το ηπειρωτικό, κυρίως, τμήμα του Νομού Κορινθίας είναι λειτουργικά ενσωματωμένο στη Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας και συγκεντρώνει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες μητροπολιτικής χωροθέτησης, ενώ στο υπόλοιπο(κατά πολύ μεγαλύτερο(τμήμα της Περιφέρειας η βιομηχανία παραμένει σε σαφώς χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Οι προοπτικές του πρώτου τμήματος συνδέονται με αυτές της Μ.Π.Α., ενώ στην υπόλοιπη περιφέρεια η βιομηχανία θα εξακολουθήσει να παίζει γενικά δευτερεύοντα ρόλο. Η διαφοροποίηση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τον αναπτυξιακό νόμο με αντίστοιχη γεωγραφική προσαρμογή.

Νομός Κορινθίας
Γενική προτεραιότητα άσκησης χωρικής πολιτικής για τη μεταποίηση: Πολύ υψηλή (3).

"... υπάρχει δυνατότητα προσέλκυσης και μονάδων του «μητροπολιτικού» Συμπλέγματος 2. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος ενισχύει αυτή τη δυνατότητα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κλαδικές προτεραιότητες (όπως και η χωρική οργάνωση του βορείου τμήματος του νομού) πρέπει να αποτελέσουν συνιστώσα ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού της Μ.Π.Α. "
Ειδικά ζητήματα. Άλλα ειδικά ζητήματα: Είναι αναγκαίος ο συντονισμός του σχεδιασμού της χωρικής ανάπτυξης της βιομηχανίας του Νομού Κορινθίας με αυτή της Περιφέρειας Αττικής.
------
Ένα σημείο που μας προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι η ποσότητα των υποδοχέων που ετοιμάζουμε στην Κορινθία. Το "Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία" ζητάει σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου:
------

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ενδεικτικό συνολικό μέγεθος υποδοχέων (στρ.) 2.500

Ενδεικτική κατανομή ανά μέγεθος υποδοχέα:
Μικροί (περ. 100 στρ.) 3-5
Μεσαίοι (περί τα 300 στρ.) 1-2
Μεγάλοι (1.000 και άνω στρ.) 1-2
------
Το Ξυλόκαστρο ετοιμάζει ένα υποδοχέα 480 στρέμματα και το Κιάτο άλλο έναν κοντά στα 400. Δηλαδή, καλύψαμε τη ζήτηση για μεσαίους υποδοχείς όλης της Περιφέρειας! Αν προσθέσουμε και όλους τους άλλους που γίνονται στο νομό, καταλαβαίνετε τι ετοιμάζουμε! Αυτό δείχνει με ποια προχειρότητα "σχεδιάζεται" το μέλλον του νομού και πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι χωροθετήσεις.

Αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι το Ειδικό Χωροταξικό θα καπελώσει τους μικρότερους σχεδιασμούς και τους όποιους περιορισμούς θέσουν, καταλαβαίνουμε ότι πάμε ολοταχώς για ... Βοιωτία. Εμείς και η Εύβοια, λόγω γειτνίασης με τη "Μητρόπολη", είμαστε οι προτεινόμενοι για ... φούντο και πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την πορεία αυτή.
Θα ερευνούμε το θέμα και θα ενημερώνουμε για ότι αξιόλογο εντοπίζουμε. Το ίδιο θα θέλαμε και από όποιον άλλον ανακαλύπτει κάτι. Μπλέξαμε καλοκαιριάτικα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: