Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΘΕΣ, ΗΤΑΝ ...ΣΧΕΔΟΝ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ.

Συζητήθηκε ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου. Μοναδικό θέμα, που η συζήτησή του κράτησε κοντά τέσσερις ώρες.
Χθες, υπήρχε η δυνατότητα να μιλήσει κάθε δημότης και να πει τις προτάσεις του, να καταγραφούν και έτσι έγινε. Μίλησαν πολλοί, ακούστηκαν διάφορα και ο μελετητής κ. Μυλωνάς απαντούσε και ενημέρωνε συμβούλιο και δημότες. Δεν συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Η χθεσινή συζήτηση είχε στοιχεία που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το δημοτικό μας συμβούλιο.
Θα αναφέρω επιγραμματικά δυο σημεία, που έκαναν ξεχωριστή τη χθεσινή συνεδρίαση και θα αναλύσουμε άλλη στιγμή τα υπόλοιπα.
Το πρώτο αφορά στο Βιοτεχνικό Πάρκο (χώρος υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων). Η πρόταση της δημοτικής αρχής, μέχρι πρότινος, ήταν να φιλοξενήσουμε εκεί, κάθε δραστηριότητα χαμηλής και μέσης όχλησης (θυμηθείτε εδώ και εδώ τις προτάσεις μας για το ΓΠΣ). Εμείς επιμέναμε ότι οι "μέσης όχλησης" είναι καταστροφικές για τον τόπο. Χθες η δημοτική αρχή είχε κάνει ένα βήμα πίσω και είπε ότι θα αφαιρέσει μερικές δραστηριότητες μέσης όχλησης (ανέφερε μερικές ο δήμαρχος, που αποτελούν όμως ...σταγόνα στον ωκεανό). Εμείς αντιπροτείναμε να γίνει Επιτροπή και να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θέλουμε και ταιριάζουν στις δραστηριότητες της περιοχής, γιατί αν αφήσουμε περιθώρια θα γίνουμε ...Οινόφυτα, πριν το καταλάβουμε. Η είδηση είναι ότι ο δήμαρχος, στο τέλος του συμβουλίου, δέχτηκε την πρότασή μας και συμφώνησε να συσταθεί Επιτροπή, που θα μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις και που θα αποφασίσει ποιες δραστηριότητες θα φιλοξενηθούν στο χώρο υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων, που ετοιμάζουμε στο Ξυλόκαστρο. Πρωτοφανές στα χρονικά της δημοτικής αρχής και μακάρι να είναι η αρχή μιας γενικότερης αλλαγής στάσης τους.
Το δεύτερο σημείο είναι μια άλλη πρόταση που κάναμε. Ήρθε πολλές φορές η κουβέντα, στο συντελεστή δόμησης του Κεντρικού Ξυλοκάστρου και το μεγάλο πρόβλημα της πόλης, με τις πολυόροφες πολυκατοικίες. Προτείναμε λοιπόν, να καταγραφεί στο ΓΠΣ η επιθυμία του συμβουλίου, για μείωση του συντελεστή δόμησης και αναθεώρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Μια αναφορά που στο ΓΠΣ, έχει περισσότερο χαρακτήρα ευχής παρά δέσμευσης, αλλά έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί η επιθυμία μας και να ξεκινήσουμε κάποτε το "Γολγοθά" των διαδικασιών για αλλαγή του υπάρχοντος και απαράδεκτου για την πόλη, καθεστώτος. Την πρότασή μας, στήριξε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Περικλής Μενούνος και στο τέλος τη δέχτηκε και ο δήμαρχος και ο αρχηγός της μειοψηφίας κ. Αλογογιάννης. Άλλο πρωτοφανές γεγονός στα χρονικά. Διπλό το "χτύπημα", με την καλή έννοια!
Όπως καταλαβαίνετε, μόνο και μόνο από τα δύο αυτά σημεία, χθες διαδραματίστηκαν γεγονότα που δεν είχαμε ξαναζήσει στο συμβούλιό μας. Βέβαια, οι περισσότερες από τις προτάσεις μας δεν έγιναν δεκτές, αλλά για πρώτη φορά ήμασταν μάρτυρες μιας σύνθεσης προτάσεων και μιας "ανθρώπινης" συζήτησης. Έτσι έπρεπε να συζητιούνται όλα τα σοβαρά θέματα του δήμου και με τέτοιους κανόνες και ανοχές από τον Πρόεδρο του ΔΣ. Ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλα θέματα που δεν το προβλέπει ο "Κανονισμός".
Όσο για την παρέμβαση της Αρμονικής Ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι ήταν καταλυτική και χρειάζεται ειδική μνεία στη δουλειά που έκανε ο Γιάννης Μπούρμπουλας, υπεύθυνος της ομάδας Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Εδώ και ένα χρόνο οι έρευνες του και η μελέτη τού θέματος, μάς έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε προτάσεις τεκμηριωμένες, συγκεκριμένες και συγκροτημένες. Κάποιες έγιναν δεκτές, κάποιες όχι.
Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθουμε σύντομα για το θέμα...

4 σχόλια:

ξυλινος είπε...

Καλός ο Μπουρμπουτσελιάν,καλη και η διαδικασία, αλλά οι επόμενοι ας ετοιμάζονται για δύο Ξυλόκαστρα και εργοστάσιο αφαλάτωσης στο παλιό γήπεδο.....
η νέα πόλη μπορεί να είναι κούκλα και η παλιά όπως την καταντήσανε, θα είναι μια πανούκλα....

ξυλινος είπε...

Εύφλεκτο υπόστρωμα
Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ Τις προάλλες, στη Σουηδία με την άριστη οργάνωση, σήκωσαν ψηλά τα χέρια μπροστά στις λυσσασμένες πυρκαγιές που κατέτρωγαν τα πυκνά δάση.
Και παρακαλούσαν να βρέξει για να σταματήσει το κακό... Και στην Καλιφόρνια, που δοκιμάζεται επί χρόνια, ούτε και φέτος μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τον εφιάλτη της φωτιάς... Αυτό σημαίνει ότι η πυρκαγιά είναι «άτιμο πράμα», που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα όταν «τα στοιχεία της φύσης» αυθαιρετούν... Ομως εδώ, στη χώρα της αφρένειας, της λογόρροιας και της αβελτερίας, υπάρχει πάντα ένα εύφλεκτο υπόστρωμα, που διευκολύνει την καταστροφή: Κράτος φτωχό και ανίκανο. Δήμαρχοι άσχετοι ή ολίγιστοι. Κοινωνία αδιάφορη -με εξαίρεση κάποιες ομάδες συγκινητικών εθελοντών- και μορφώματα που επιδιώκουν παντί τρόπω να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα (π.χ. ομάδες «δικαιούχων», οικοδομικοί συνεταιρισμοί κ.ά.), αδιαφορώντας για τα σπλάχνα του μέλλοντος, το περιβάλλον, και τον αργό θάνατο που επιφέρει η ζωώδης ιδιοτέλεια ****
Tα γράφει όλα το άρθρο.
Ισως περιγράφει και το μέλλον εδώ...
Τα πάντα δίνονται για κτίσιμο με άλλοθι τον Πευκιά, την Ζήρεια, τον Κορινθιακό.
Αν "λείψουν" απο την ανθρώπινη απληστία-παράνοια- βλακεία αυτά;
Μένει η ΠΟΛΗ, το οικόπεδο του γιαννοπουλου.......και των κολαούζων του..Αντίο..

Armonistas είπε...

Ρε ποιες πολυκατοικίες! Έρχονται βιομηχανίες που αν τις αφήσουμε θα μας κάνουν νοικοκυραίους. Βέβαια τα διαμερίσματα θα μένουν απούλητα, αλλά μέχρι τότε κάτι άλλο θα σκεφτούν να πουλήσουν και να καταστρέψουν. Μπορεί το Ξανθοχώρι π.χ.

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Είσαστε πολύ περίεργοι τύποι... Υποψιάζομαι ότι δεν σας αρέσουν οι επενδυτές... Τσ... Τσ... Τσ...
Δείτε τι ωραία που τα έκαναν τα Τρίκαλα...