Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΝΑΙ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΟΧΙ...

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη με τη δημοσιοποίηση του χωροταξικού, επιβεβαιώνει αυτά που λέγαμε από τότε που μπήκε στο τραπέζι ο Καποδίστριας ΙΙ.

Το βασικό επιχείρημα που λέει μεγάλος δήμος ίσον ισχυρός δήμος*, δεν διακρίνουμε πού και πώς εξασφαλίζεται, ενώ τα μεγάλα λόγια περί βαθέματος της δημοκρατίας και της συμμετοχής του πολίτη**, όποιος τα πίστεψε ...ας τα ξεχάσει!

Συγκέντρωση εξουσιών και ελέγχου βλέπουμε. Τους δήμους ως μηχανισμούς  του συστήματος εξουσίας διακρίνουμε. Και να μην το διαβάζαμε, μόνο και μόνο ότι είναι κομμάτι του "προγράμματος" ..."σταθερότητας", μας φτάνει για να καταλάβουμε.

Τα ανέκδοτα περί διαφάνειας είναι πολύ καλά, με κορυφαίο το "Οι πολεοδομίες στους δήμους" (ε, ρε γλέντια!) και το ότι "η Εκτελεστική Επιτροπή (αποτελείται από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους) εξασφαλίζει τη διαφάνεια...".

Οι σάλτσες δημοκρατίας με συμβούλια διαβούλευσης που συνεδριάζουν 3-4 φορές το χρόνο και τους διορισμένους "Συμπαραστάτες" του δημότη, δεν πείθουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη γεύση.

Όλα μαύρα λοιπόν; Αμ, τι περιμένατε; Άσπρα; Το σύστημα δουλεύει. Στην αλυσίδα αγορά-κράτος-κοινωνία θέλει τον τρίτο κρίκο απόντα, το δεύτερο υπηρέτη του πρώτου και τον πρώτο ανεξέλεγκτο, όπως εύστοχα έγραψε ο Κορίνθιος δημοσιογράφος, Γιώργος Σταματόπουλος . Οι νόμοι τους, ποιους θα υπηρετούν; Εμάς; Δύσκολο!

Ο τρόπος αντιμετώπισης παραμένει ο ίδιος. Τα λέμε συχνά, μην επεκταθούμε πάλι. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα. Αν περιμένουμε από πάνω να φτιάξουν, προκόψαμε! Όλα δείχνουν καθαρά τι πρέπει να κάνουμε. Αν αντιδράσουμε και στα φάρμακα που μας ποτίζουν και μας κρατάνε ημι-ζωντανούς, έχουμε ελπίδα. Αν αφήσουμε τη δουλειά σε αυτούς, από την ελπίδα μας, θα μείνει το ...πήδα μας, που φώναζαν τα πλήθη στον Τσαμαντά***. Το κακό, προς το παρόν, είναι ότι δείχνουμε να μας αρέσει κιόλας...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

* Μεγάλος δήμος ίσον ισχυρός δήμος. Δηλαδή το Ξυλόκαστρο θα γίνει σίγουρα ισχυρότερο, αν ενωθεί με Ευρωστίνη ή και Φενεό; Πώς;
Οι Ευρωστίνιοι που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία ή ΔΕΥΑ λένε ότι θα έχουν όφελος. Φτάνει η δύναμη των υπηρεσιών μας και για τους άλλους; Χλωμό! Θα πάρουν κι άλλους; Κι αν πάρουν, γιατί δεν τους πάνε εκεί; Το μέγεθος, ποιο ρόλο ισχυροποίησης θα παίξει; Γιατί δεν ισχυροποιούν τους ήδη υπάρχοντες δήμους, αφού μπορούν να ισχυροποιήσουν τον ΕΝΑΝ, που θα τους περιλαμβάνει όλους; Οι οικονομίες κλίμακας που ψελλίζουν κάποιοι, σε ποιους τομείς θα εφαρμοστούν και γιατί δεν μπορεί να γίνει αν είναι ξεχωριστοί δήμοι; Ερωτήματα που σε λίγα χρόνια θα ξέρουμε όλοι την απάντηση. Αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι, μπορεί σε άλλα πράγματα το μέγεθος να μετράει, αλλά εδώ δεν πιστεύουμε ότι είναι θέμα μεγέθους. Αλλού πονάμε...

** Δημοκρατία και Καλλικράτης. Ας υποθέσουμε ότι ενωνόμαστε με Ευρωστίνη ή και Φενεό. Το ΔΣ θα έχει 25 μέλη. Αν ίσχυε η απλή αναλογική, το εκλογικό μέτρο θα ήταν 4%. Ο Καλλικράτης, στην περίπτωση που δεν βγει κάποιος με την πρώτη (που είναι το πιο πιθανό) εκτοξεύει το μέτρο στο 7,7%! Καλό; Αν βγει κάποιος την πρώτη Κυριακή με 50% +1, πέφτει στο 5%.
Και για να κλείσω με κάτι εύθυμο: Περιμένουμε την αντίδραση του ΔΣ Ξυλοκάστρου, που με ομόφωνο ψήφισμά του ζήτησε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

*** Κορίνθιος πολιτευτής, που μέχρι πριν 3 δεκαετίες γυρνούσε τα χωριά με κουστωδία και υποσχόταν αποξήρανση του Κορινθιακού για να φυτέψουμε πατάτες και ξήλωμα των Γερανείων γιατί μας κρύβουν την ανατολή. Υγιέστερη κατάσταση από πολλούς και πολλές εκπροσώπους του σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: