Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

11η 12η, 13η και 14η πρόταση. Λουλούδια, να ομορφύνουμε την ασχήμια μας, ασκήσεις δημοκρατίας και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ξυλοκάστρου.

Από τσιμέντο, δόξα τω Θεώ, πάμε καλά. Η παραγωγή αποδίδει και αρχίζει να γίνεται ευρύτερα γνωστό το προϊόν μας. Εμείς οι μάγκες στο Ξυλόκαστρο, κάναμε προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το τσιμέντο και όχι τη σουλτανίνα, τα μήλα, το λάδι…
Σήμερα θα δούμε μερικές από τις προτάσεις μας προς το δήμο Ξυλοκάστρου και το Πνευματικό του Κέντρο, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας μας. Θα ακολουθήσουν κι άλλες, λίαν συντόμως. Περί λουλουδιών ο λόγος και πώς θα τα βάλουμε περισσότερο στη ζωή μας. Σκοπός των παρακάτω προτάσεων είναι να αγαπήσουμε περισσότερο τα λουλούδια και να τα πολλαπλασιάσουμε. Με αφορμή αυτές, φύτρωσαν δίπλα τους και δύο παραφυάδες. Δύο παράπλευρες προτάσεις…

11η πρόταση: Ανθοκομική έκθεση.

Προτείνουμε να καθιερωθεί μια ανθοκομική έκθεση στην πόλη μας, με επαγγελματίες της περιοχής αλλά και ερασιτέχνες που θα μπορούσαν να εκθέσουν …το μεράκι και τις γνώσεις τους για τα λουλούδια.
Αν μάλιστα συνδυαστεί με εκδηλώσεις και δρώμενα στους γύρω δρόμους, θα μπορούσε να είναι ένα από τα 52 Σαββατοκύριακα, που το Ξυλόκαστρο θα έχει ζωή και ομορφιά. Αν το κάνεις στην πλατεία Αγίου Βλασίου π.χ., κλείνεις τους γύρω δρόμους για 2 μέρες και έχεις μπάντες να παίζουν, παιδιά να ζωγραφίζουν για την άνοιξη, μαθήματα κηπουρικής από «ειδικούς», διαγωνισμούς ερασιτεχνών κηπουρών και ότι άλλο αποφασιστεί.

Ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο του χρόνου, για την πόλη μας. Αν καταφέρουμε, με διάφορους τρόπους και δώσουμε ζωή σε όλα τα ΣΚ του χρόνου, θα έχουμε κάνει μεγάλο καλό στον τόπο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να συζητάμε και να βρούμε τρόπους για το πώς θα ζωντανέψουμε όλα τα ΣΚ. Πώς θα επιμηκύνουμε την περίοδο επισκεψιμότητας. Σίγουρα θα ακουστούν ωραίες ιδέες, αν αρχίσουμε να μιλάμε.

12η εμβόλιμη πρόταση: Ανοιχτές συζητήσεις σε όλο το δήμο (και στα χωριά), με θέμα: «Δράσεις για τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα του χρόνου, εκτός αιχμής». Εκεί φορείς, εκπαιδευτικοί, πολίτες θα συζητήσουν, θα προτείνουν, θα συνδυάσουν ιδέες. Κρίνουμε απαραίτητο να γίνουν τέτοιες συζητήσεις και με τους μαθητές της πόλης, με ευθύνη των καθηγητών τους, γιατί το μυαλό τους δεν έχει μολυνθεί ακόμα τόσο πολύ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουμε όλοι οι μεγάλοι. Σίγουρα θα ακούσουμε πολλά και ενδιαφέροντα.
Άσκηση δημοκρατίας λοιπόν, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους μας. Μετά, θα συζητήσουμε κι άλλα. Ίσως έτσι μάθουμε να συζητάμε και στο δημοτικό συμβούλιο. Θέμα εκπαίδευσης, δεν είναι όλα;

Επανερχόμαστε τώρα στα λουλούδια.
13η πρόταση: Λουλουδοφύτευση σε δημόσιους χώρους. Δημιουργία μικρών κήπων, παντού.

Βλέποντας το δέντρο μπροστά από το κατάστημα του κ. Μπούκλη, στην πλατεία Ξυλοκάστρου και τα λουλούδια που έχει βάλει ο καταστηματάρχης γύρω του, χαζεύουμε και μας αρέσει. Ελπίζουμε στην ανθοκομική έκθεση να βρεθεί κάποιος και να μάθει όλους τους καταστηματάρχες να το κάνουν. Κι εμάς μαζί…
Δείτε τις φωτογραφίες. Δείτε στον Πόρο τους σκουπιδοτενεκέδες. Στην Αυστρία τα μπαλκόνια. Στα Γιάννινα τις ζαρντινιέρες Ομορφαίνει ο τόπος.
Ας φυτέψουμε λοιπόν λουλούδια, όπου μπορούμε. Γύρω από τα δένδρα στα πεζοδρόμια, σε πλατείες, στα τσιμεντένια προαύλια των σχολείων, στα παρτέρια των δρόμων, στις εισόδους της πόλης, παντού.
Παλιά, όταν βλέπαμε τον κηπουρό στην πλατεία να περιποιείται θάμνους και λουλούδια, χαζεύαμε με τις ώρες. Ευχόμαστε να ξαναδούμε κηπουρούς του δήμου που θα σπείρουν λουλούδια και θα μπολιάσουν κι εμάς, να τα φροντίζουμε. Να αποκτήσουμε περιοχές ευθύνης. Να συμμετέχουμε όλοι.
Α, ρε και νάχαμε ένα Πνευματικό Κέντρο που θα πρότασσε τέτοια ζητήματα. Ένα Πνευματικό Κέντρο σχολείο. Και με αυτές τις σκέψεις προκύπτει φυσιολογικά, η επόμενη πρόταση.

14η πρόταση: Να αλλάξει το καταστατικό του Πνευματικού Κέντρου Ξυλοκάστρου, ώστε να μην είναι Πρόεδρος ο δήμαρχος και να ελευθερωθεί επιτέλους το ΔΣ του, από τη δημοτική αρχή.
Τι δουλειά έχει ο δήμαρχος (κι αυτός και ο προηγούμενος και ο επόμενος) με το Πνευματικό Κέντρο; Ελάχιστα Πνευματικά Κέντρα έχουν σαν Πρόεδρο το δήμαρχο της πόλης. Πρέπει να αναλάβουν άνθρωποι που έχουν σχέση με το αντικείμενο, έχουν μεράκι. Τι κακό είναι αυτό μ’ εμάς; Δεν βλέπουμε όλοι, ότι οι δήμαρχοι περί άλλων τυρβάζουν; Αυτό δεν αποδεικνύεται διαχρονικά και κατά συρροή; Τι περιμένουμε λοιπόν;
Είναι κάτι που το λένε για το δήμαρχο, ακόμα και οι δικοί του. Και γι’ αυτόν και για τον προηγούμενο. Ούτε χρειάζεται να απαρτίζουν το ΔΣ, επιτυχόντες και αποτυχόντες δημοτικοί σύμβουλοι. Τόσους καλλιτέχνες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, και ανθρώπους του πολιτισμού γενικότερα, βγάζει ο τόπος. Με το δήμαρχο και την κ. Καζάνη θα τη βγάλουμε εμείς; Νισάφι πια. Γκώσαμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: