Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΕΝΑ ΑΛΜΠΟΥΜ, ΟΙ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ" ΤΑΓΟΙ ΤΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ...


Όσοι δεν έχετε ενημερωθεί, σας πληροφορούμε ότι ο δήμος Ξυλοκάστρου εκτύπωσε ένα άλμπουμ για την προβολή του, στα πλαίσια του προγράμματος ΟΠΑΑΧ (Άξονας Προτεραιότητας 7, μέτρο 7.09 του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006»), με 70% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Πολύ καλή περίπτωση ακούγεται, αλλά δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ένα ελπιδοφόρο έργο τρακάρει πάνω στον τοίχο που έχουν χτίσει, ορισμένα ηγετικά στελέχη της δημοτικής αρχής Ξυλοκάστρου. Τοίχο φτιαγμένο, από τα κουβάρια που κουβαλάνε μέσα τους.

Να πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Και στην αρχή είναι, …τι άλλο; Μα φυσικά, η φωτογραφία και το μήνυμα του δημάρχου! Ένα, επιεικώς, ανόητο μήνυμα, που όμως δεν είναι το σοβαρότερο «αδίκημα» του άλμπουμ. «Πταίσμα» είναι, μπροστά στα ιστορικά «κακουργήματα» που διαπράττονται στη συνέχεια. Διασκεδαστικό πταίσμα κιόλας, μιας και τα καταπληκτικά «…εμείς σας περιμένουμε να το κάνετε. Ανακαλύψτε αυτό που θα καλύψει τις δικές σας επιθυμίες», «απολαύστε … το δυνατό ήλιο»,  «Ελπίζουμε να μείνετε ευχαριστημένοι από αυτά που σας προσφέρουμε, αλλά κυρίως από όλα εκείνα που θα ανακαλύψετε οι ίδιοι…» και γενικά το ύφος «ανοίξαμε και σας περιμένουμε και τα κάνουμε όλα» θα προκαλέσουν συνειρμούς και γέλια!!!

Τα διαστροφικά έρχονται στη συνέχεια και αφορούν στις ελλείψεις, στις στρεβλώσεις και στις ανακρίβειες των κειμένων, που είναι πολλές και σημαντικές.

Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι το άλμπουμ απευθύνεται σε επισκέπτες, μιας και ο δήμαρχος ξεκινά το μήνυμά του με το «Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας» και κλείνει με την ευχή «Καλή διαμονή». Στη συνέχεια επιχειρείται,  μια καταγραφή της ιστορίας  του Ξυλοκάστρου και των 25 χωριών του, ενώ υπάρχει εκτενής αναφορά στη Ζήρεια, τη χλωρίδα της και  το χιονοδρομικό Κέντρο. Όλα αυτά είναι πλαισιωμένα, με δεκάδες πολύ ωραίες φωτογραφίες (τι τα θέλανε τα κείμενα;).

Λοιπόν για να μην πολυλογούμε, θα αναφέρουμε τις δύο σοβαρότερες διαστροφές, γιατί αν κάνουμε λεπτομερή καταγραφή ελλείψεων, στρεβλώσεων και ανακριβειών, θα γράψουμε άλλο ένα βιβλίο.

Διαστροφή 1η: Το άλμπουμ, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία,  το έφτιαξαν κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του άλμπουμ «Ορεινή Κορινθία» της Ντέμης Καμαρινού. Έχουν μάλιστα χρησιμοποιήσει πολλά κείμενα και φωτογραφίες της. Γιατί αγνοούν όμως, τη δόξα που πηγάζει για τον τόπο μας, από τους Αριστοναύτες και την έρευνα της Ντέμης για τη ναυπηγική ιστορία του τόπου μας; Ένα έργο  που έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα και «ανάγκασε» την Ακαδημία Αθηνών να βραβεύσει μετά από 40 χρόνια αρχαιολογική έρευνα, δεν χώραγε πουθενά; Ο Σύλλογος Αναβίωσης της Ναυπηγικής Ιστορίας «Οι Αριστοναύται»,  δεν άξιζε ούτε μία απλή αναφορά; Ούτε μία λέξη; Άλλοι κατασκευάζουν ιστορία και εμείς τη θάβουμε,  αντί να την κάνουμε σήμα και σημαία μας;
Διαστροφή 2η: Το Ξυλόκαστρο και τα χωριά του είναι τόπος καταγωγής ή διαμονής πολλών και σπουδαίων ανθρώπων των γραμμάτων και ειδικά της ποίησης. Ο Κώστας Καρυωτάκης είχε πατέρα από τη Συκιά, που τη θεωρούσε και ο ίδιος, ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο Άγγελος Σικελιανός έζησε, έγραψε και συνέδεσε το όνομά του με τον Πευκιά και τον τόπο μας. Ο Τάκης Μιχόπουλος, ο ποιητής της Κορακοφωληάς, είναι γέννημα θρέμμα Ξυλοκαστρίτης και ζει εδώ. Ο Αργύρης Χιόνης, μένει και αυτός,  εδώ και πολλά χρόνια, στο Θροφαρί. Ο Ηλίας Κατσούλης, που έφυγε πρόσφατα, είναι από το Λουτρό. Αυτοί και πολλοί ακόμα, όπως σωστά μαντέψατε, πέρα από ορισμένα στοιχεία και μερικές ανακρίβειες για το Σικελιανό, δεν χώρεσαν στο συγκεκριμένο άλμπουμ. Άλλοι θα παρακάλαγαν να είχαν τέτοια συσσωρευμένη «τύχη» στον τόπο τους  κι εμείς την κρύβουμε!!!
«Ο τόπος των Αριστοναυτών».  «Ποιητικό το χωριό». Τα ωραία και τα μεγάλα του τόπου μας, που δυστυχώς, πνίγονται από μικρότητες …μικρών!
Μόνο και μόνο τα δύο παραπάνω θέματα αρκούν για να καταλάβετε το επίπεδο των αρχόντων μας. Αγνοούν εσκεμμένα,  σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, που θα προσέφεραν πολλά στον τόπο. Μισούν την αλήθεια και εγκληματούν κατά του δήμου και της ιστορίας του. Όπως σωστά επισημαίνει ο Τάκης Μιχόπουλος, δεν διαθέτουν ούτε γνώση, ούτε ικανότητα, ούτε αρετή για ένα τέτοιο έργο.

Λυπούμαστε πολύ για το Ξυλόκαστρο. Δεν του αξίζει τέτοια συμπεριφορά.

ΥΓ: Είναι πολλά ακόμη τα τρωτά σημεία του άλμπουμ και θα τα καταγράψουμε σε κάποιο άλλο κείμενό μας. Επειδή όμως, θεωρούμε πολύ σημαντικά τα δύο παραπάνω θέματα, θα σταματήσουμε εδώ. Άλλωστε οι τρεις προτάσεις που θα ακολουθήσουν έχουν άμεση σχέση με αυτά και δεν πρέπει να μπερδέψουμε τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: