Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

8η αντισαρακοστιανή πρόταση: Πλατεία στην οδό Αριστοναυτών… 9η: Βόλτα με ελικόπτερο…

Ένα μείζον πρόβλημα του Ξυλοκάστρου (και όχι μόνο), είναι το τσιμέντο και οι πολυκατοικίες. Πριν δεκαετίες αρχίσαμε να υψώνουμε τείχη στην παραλία μας και συνεχίζουμε ακάθεκτοι να τσιμεντοποιούμε τα πάντα. Γνωστό θέμα, δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περισσότερο.
Μια γειτονιά του Ξυλοκάστρου που δέχτηκε και δέχεται μεγάλη οικιστική πίεση είναι η περιοχή της Αριστοναυτών. Δυτικά από τη μαρίνα, οι πολυκατοικίες προσφέρουν …σκιά στους λουόμενους τα καλοκαίρια και σε πολλά σημεία ενώνονται, κλείνοντας κάθε διέξοδο προς τη θάλασσα. Αν ποτέ μας επιτεθούν οι Βοιωτοί, θα τα βρουν σκούρα. Το οχυρό της Αριστοναυτών δεν πρόκειται να πέσει!!!

Στο σχέδιο πόλης προβλέπεται μία πλατεία στο μέσο περίπου της οδού Αριστοναυτών.
Είναι ο χώρος που συνορεύει ανατολικά με ιδιοκτησία Αναστασόπουλου, δυτικά με ιδιοκτησία Καρούνη, νότια με ιδιοκτησία Παναγιώταρου και βόρεια με τον Κορινθιακό. Ένας από τους λίγους εναπομείναντες, ελεύθερους χώρους στην περιοχή.
Προτείνουμε λοιπόν, ο δήμος να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία, ώστε ο χώρος αυτός να γίνει μια ωραία πλατεία, ένα πάρκο, που τόσο χρειάζεται η γειτονιά. Είναι επιθυμία της πλειοψηφίας των περίοικων και με δεδομένη την επίθεση των κατασκευαστών στην περιοχή, είναι από τις λίγες οάσεις που θα μείνουν στην «έρημο» του τσιμέντου που φτιάχνουμε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν και προβλέπουν ότι αυτός ο χώρος θα αποχαρακτηριστεί και θα χτιστεί άλλο ένα μεγαθήριο. Τα όρνια γυρίζουν από πάνω του. Καλούμε λοιπόν, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να δράσουν τώρα, να προστατεύσουν, να αξιοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τους δημόσιους χώρους.
Όλοι θυμόμαστε ότι αυτή η δημοτική αρχή, ήρθε στην τοπική εξουσία πριν έξι και κάτι χρόνια, κατηγορώντας τους προηγούμενους για τσιμεντοποίηση του Ξυλοκάστρου. Το είχε κάνει σημαία του αγώνα της, για την «απελευθέρωση», ή την «άλωση» αν προτιμάτε, του δήμου. Όλο αυτό το διάστημα όμως, δυστυχώς για τον τόπο, δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την «ερημοποίηση», που επιφέρει το τσιμέντο. Τίποτα απολύτως. Όλα συνεχίζονται κανονικά. Ούτε στο ΓΠΣ που εκπονείται αυτό τον καιρό, είδαμε καμιά προσπάθεια. Ίσα ίσα. Κανένα κίνητρο για να κρατήσουμε λίγο χρώμα στο κέντρο ή σε κάποιες γειτονιές, κανένα σχέδιο για τους δημόσιους χώρους. Η έννοια «δημόσιος χώρος» απουσιάζει και από το λεξιλόγιό τους. Ούτε καν στα λόγια, που είναι εύκολοι, δεν την εντάσσουν, πόσο μάλλον στα έργα τους! Είναι καιρός όμως, να ξεκινήσουν…


9η αντισαρακοστιανή πρόταση: Η ένατη πρόταση μας, μπορεί να σας φανεί χιουμοριστική, αλλά δεν είναι καθόλου αστεία. Αντιθέτως, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι η πιο σημαντική.
Προτείνουμε στους άρχοντες να νοικιάσουν ένα ελικόπτερο για να δουν το δήμο από ψηλά, να δουν την πόλη από ψηλά. Να δουν από ψηλά …τα χάλια μας. Να δουν από ψηλά τις ομορφιές που έχουν μείνει. Να δουν το ύψος των κτηρίων, να δουν και του Πευκιά. Να δουν το χώμα που λιγοστεύει. Να προσπαθήσουν να ελευθερώσουν το μυαλό τους και να φανταστούν πώς αυτή η πόλη δεν θα υποβαθμιστεί κι άλλο αισθητικά, περιβαλλοντικά, ποιοτικά και να βρουν τρόπους αναβάθμισής της. Να σχεδιάσουν το μέλλον της. Να βρουν ελεύθερους χώρους, να βρουν διεξόδους προς τη θάλασσα. Να οραματιστούν…
Για να είναι χρήσιμη αυτή η πρόταση όμως, θα έπρεπε να είχαμε και άρχοντες που θα είχαν κάποιες ανησυχίες γι’ αυτά τα ζητήματα και δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, δεν έχουμε. Περί άλλων τυρβάζουν. Πρέπει οι πολίτες να αφυπνιστούν και να τους αναγκάσουν να ασχοληθούν με αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Δεν πάει άλλο η κατάντια μας. Ας σώσουμε, ότι σώζεται τουλάχιστον.
ΥΓ1: Το ελικόπτερο πάντως, έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί. Ή για το σχεδιασμό, ή για απόδραση. Γιατί όλο και κάποιοι από τους Ξυλοκαστρίτες θα θέλουν να αποδράσουν από τη «φυλακή» που φτιάξαμε!!!
ΥΓ2: Η καταπληκτική αφίσα είναι από τα παιδιά της Ποδηλατάδας και σχεδιάστηκε για την προπαγάνδιση του ποδηλάτου, στο δήμο Κορυδαλλού. Δείτε κι άλλες καταπληκτικές ιδέες του Στέφανου εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΑΦΕΤΕ:
"Καλούμε λοιπόν, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να δράσουν τώρα, να προστατεύσουν, να αξιοποιήσουν και να πολλαπλασιάσουν τους δημόσιους χώρους."
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ. ΕΔΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΥΕΛΠΙΣΤΗΤΕ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ.
ΕΙΔΙΚΑ ΑΜΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, ΘΑ ΒΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ!!! ΧΑ! ΧΑ! ΧΑ!
ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ...

Armonistas είπε...

Είναι περίεργη η "πολιτική" τους για τους δημόσιους χώρους, όντως. Αλλά όχι κορόιδα εμείς που προτείνουμε το αυτονόητο και το λογικό. Άλλα είναι τα κορόιδα και αν θες κουβέντα για το θέμα, αποκαλύψου επωνύμως και τα λέμε...