Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

16η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ, ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ...

Είναι γνωστή πια, η σημασία που δίνουμε στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας του Ξυλοκάστρου, από την αρχή της δημιουργίας της Αρμονικής Ανάπτυξης. Έχουμε αναλύσει επανειλημμένα, τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για τον τόπο και επισημάναμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2006, την ένταξη της Τοπικής Ιστορίας, στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή με λίγα λόγια, μπορεί να ενταχθεί σαν μάθημα στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτό έχει γίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με πρωτοπόρο τη Θεσσαλία και το Πανεπιστήμιό της, που προώθησε την ιδέα και βρήκε συμμάχους την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο, με τη φράση "τοπική ιστορία" θα κατατοπίσει πλήρως τους ενδιαφερόμενους για το θέμα).
Η πρότασή μας είναι απλή. Ο δήμος Ξυλοκάστρου και το Πνευματικό του Κέντρο, πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να προωθήσει την ένταξη της Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία του. Θα μπορούσε να "συμπαρασύρει" ΤΕΔΚ, Νομαρχία Κορινθίας και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ώστε να γίνει αυτό σε όλο το νομό, που από ...Ιστορία, άλλο τίποτα! Πρέπει να σχηματιστεί μια επιτροπή που θα διερευνήσει τη βιβλιογραφία και... και... και... έγινε. Αφού το έχουν κάνει αλλού, γίνεται και εδώ.
Στο πέμπτο τεύχος του περιοδικού μας παρουσιάσαμε ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας, από την Παλαιολιθική μέχρι σήμερα. Υπάρχουν συμπολίτες εν ζωή, που γνωρίζουν πολλά, έχουν ερευνήσει το θέμα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ, αυτή την προσπάθεια Αρκεί να τους δοθεί "χώρος".
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτής της πρότασης είναι ...η υλοποίηση της 14ης πρότασης, που αφορούσε στην απεμπλοκή του Πνευματικού Κέντρου από τη δημοτική αρχή, κάτι που φαίνεται συνεχώς πόσο αναγκαίο είναι (βλ. Άλμπουμ).
Με την ιστορική καταγραφή που έκαναν στο άλμπουμ, έδειξαν για άλλη μια φορά, ότι δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι γι' αυτές τις δουλειές και μάλιστα, γίνονται επικίδυνοι αγνοώντας ιστορικά στοιχεία του τόπου και αναδεικνύοντας ανακρίβειες. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει αυτή η στρεβλή καταγραφή, ιστορικό στοιχείο του τόπου. Δεν θέλει και πολύ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H ιστορία σταμάτησε να γράφει ? Μετά από αρκετά χρόνια, τι θα γράφει η ιστορία για μας ? Τι μνήμες παράγουμε ? Κάνουμς πολιτική μόνο για να αναπαράγουμε τις παλιές μνήμες ?

Με απασχολεί καιρό τώρα ... και το ψάχνω.

Armonistas είπε...

Η ιστορία δεν σταματά να γράφει. Βέβαια, καταγράφει τα σημαντικά και τα τελευταία χρόνια μάλλον ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πρόβλημα με την "άνοδο της ασημαντότητας", που έλεγε ο Καστοριάδης.
Τα σημαντικά και τους σημαντικούς θα τα καταγράφει πάντα. Το θέμα είναι ότι λιγοστεύουν...

kartson είπε...

«Το μόνο καθήκον μας απέναντι στην ιστορία είναι να την ξαναγράψουμε»
Oscar Wilde
Το θέμα είναι, πόσο έτοιμοι είμαστε
να ξαναδιαβάσουμε την Ιστορία μας.