Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

21η, 22η, 23η, ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΕΡΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ…

Συνεχίζουμε τις αντισαρακοστιανές προτάσεις μας και θα ασχοληθούμε σήμερα, με τα απορρίμματα, αξιοποιώντας τις σκέψεις μας αλλά και  τις προτάσεις πολιτών, κινήσεων και άλλων δήμων της χώρας.  

21η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η ατυχής επιστολή του δήμου Ξυλοκάστρου και οι ανοησίες που περιείχε, ανοίγει το ζήτημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών σχετικά με την ανακύκλωση.

Από την εμπειρία που έχουμε, ανακυκλώνοντας χαρτί και πλαστικό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου, βλέπουμε ότι πολύς κόσμος αγνοεί το πρόγραμμα και δε συμμετέχει. Έτσι κι αλλιώς όμως, τώρα που μπαίνουμε σε καινούριο πρόγραμμα όπου ανακυκλώνουμε και το γυαλί και το αλουμίνιο και το λευκοσίδηρο, η ενημέρωση είναι απαραίτητη και ξεκινάει από την αρχή.

Πέρα από την αποστολή του ενημερωτικού υλικού της ΕΕΑΑ, προτείνουμε να ξεκινήσει ο δήμος καμπάνια ενημέρωσης που να περιλαμβάνει:

- Την αποστολή σαφούς επιστολής ενημέρωσης σε όλα τα σπίτια, τα κύρια σημεία της οποίας πρέπει απαραίτητα να είναι και στην αλβανική και στη βουλγαρική γλώσσα.

- Ραδιοφωνικά σποτ τα οποία θα παίζουν σε όλα τα ραδιόφωνα του δήμου. Υπάρχουν και έτοιμα σποτ από την ΕΕΑΑ.

- Να τοποθετηθούν κάδοι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και ειδικά στα Τρίκαλα και την Καρυά, που η «παραγωγή» σκουπιδιών είναι πολύ μεγάλη.

- Σε συνεργασία με όλους τους Επαγγελματικούς Συλλόγους του δήμου να ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες ώστε να ανακυκλώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων που πουλάνε. Είναι πολλοί αυτοί που δεν συμμετέχουν, δυστυχώς! Εστιατόρια, καφέ, εμπορικά, κρεοπωλεία, μανάβικα, σούπερ μάρκετ παράγουν πολύ υλικό για ανακύκλωση και δεν πρέπει κανείς να τα πετά στους πράσινους κάδους.

- Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να γίνει παρουσίαση των νέων δεδομένων σε όλα τα σχολεία του δήμου. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη χρησιμότητα μπολιάσματος των μαθητών μας. Εννοείται…

- Στους μπλε κάδους, αλλά και στους πράσινους,  να γραφτεί στην ελληνική, στην αλβανική και στη βουλγαρική γλώσσα τι πρέπει να πετάμε, ή να μην πετάμε στον καθένα.

- Να καταγράφονται τα στατιστικά δεδομένα ανακύκλωσης (ποσότητες/περιοχή κ.α.) για μελλοντική αξιοποίησή τους.

- Να οργανωθούν εκδηλώσεις, ημερίδες και καλλιτεχνικά δρώμενα με θέμα την ανακύκλωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών.

 Να, να, να, να… Πολλά μπορούν να γίνουν αν ασχοληθούμε σοβαρά. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο θέμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και εν έτει  2009 προσπαθούμε να πειστούμε ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε. Τέλος πάντων. Άλματα πρέπει να κάνουμε και οι υπεύθυνοι του δήμου πρέπει να το καταλάβουν καλά. Οι παραπάνω προτάσεις πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα, γιατί ήδη έχουμε αργήσει…

  22η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ* 

Η πρότασή μας είναι η εξής: να συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης, υποστήριξης και αξιολόγησης της πορείας της ανακύκλωσης στο δήμο, η οποία θα θέσει στόχους σαν κι αυτούς που υλοποιεί ο δήμος Ελευσίνας για παράδειγμα (έχουμε ξαναμιλήσει για το Ελευσίνιο μυστήριο διαχείρισης απορριμμάτων. Ξαναθυμηθείτε το εδώ και μελαγχολήστε). Η επιτροπή αυτή, που μπορεί να αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους, εκπρόσωπους φορέων, συλλογικοτήτων, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες, θα δουλέψει για την επίτευξη αυτών των στόχων και παράλληλα θα προωθεί την καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, που αναφέραμε στην προηγούμενη πρόταση. 

* Η πρόταση αυτή έγινε και στο δήμο Κορινθίων από την Κίνηση Πολιτών δήμου Κορινθίων. Την κρίνουμε απαραίτητη και γι’ αυτό την υιοθετούμε. Έχουμε πει πολλές φορές ότι έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και ότι μας αρέσει το αξιοποιούμε. Θα το εμπεδώσετε αμέσως τώρα… 

23η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΛΕΙΣΤΗΣ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑΣ) ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

 

Αυτή την πρόταση την έκαναν οι Λάμπρος Κωστάρας και Λεωνίδας Φωτιάδης στο ΔΣ του δήμου Κορινθίων. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να την υλοποιήσουν όλοι οι δήμοι, γι’ αυτό και την αντιγράφουμε:

 

Δημιουργία αυτόνομης σύγχρονης μονάδας κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης για τα βιολογικά απόβλητα, δηλ. ενός σταθμού «πράσινης ενέργειας» που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και δίνει ουσιαστικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα.

Τα βιολογικά απόβλητα (απόβλητα από κήπους, κουζίνες και τρόφιμα) αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των αστικών αποβλήτων. Η διαχείρισή τους επομένως έχει τεράστια σημασία αφού, μαζί με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών κλπ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50-55% των αστικών αποβλήτων, συνιστούν μια ολοκληρωμένη διαχείριση που μπορεί να ξεπεράσει το 90% του συνόλου των στερεών αποβλήτων και να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της διάθεσής τους.

Η κλειστή (αναερόβια) λιπασματοποίηση δίνει παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας από το βιοαέριο.

Το βιοαέριο  μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειαςθερμότητας (μπορεί να ζεστάνει σχολεία, κολυμβητήρια, δημόσια κτίρια), αλλά και ως βιοκαύσιμο στις μεταφορές.

Η αναερόβια ζύμωση συνιστά την πλέον επωφελή τεχνική επεξεργασίας από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.

Πραγματοποιείται σε κλειστούς αντιδραστήρες και επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων και ως εκ τούτου συντείνει στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Μέσα στο 2009 ο δήμος Ελευσίνας, με την μέθοδο της κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης θα προχωρήσει στην παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας, λύνοντας έτσι μαζί με την εκτεταμένη ανακύκλωση που πραγματοποιεί οριστικά το πρόβλημα της διάθεσης των στερεών αποβλήτων.

Το 2007, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής βιοαερίου ως καύσιμου άνοιξε στη Λίλλη. Με βάση την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων κατόπιν χωριστής αποκομιδής, παράγει βιοαέριο το οποίο μετατρέπεται σε καύσιμο κίνησης με το οποίο τροφοδοτείται ο στόλος 150 λεωφορείων του δημοτικού συστήματος συγκοινωνιών ετησίως.

Εφόσον γίνει αποδεκτή η παραπάνω πρόταση, ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάθεση τεχνοοικονομικής μελέτης και να αποφασίσει τον χώρο που θα δημιουργηθεί η μονάδα κλειστής (αναερόβιας) λιπασματοποίησης.  Ο προσδιορισμός του χώρου προϋποθέτει προμελέτη που μπορεί να γίνει σε συνεργασία  με Πανεπιστημιακούς φορείς οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχες μελέτες στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μία δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με συμμετοχή των Πανεπιστημιακών φορέων, του Δήμου Ελευσίνας, του επιτρόπου κ. Δήμα και της Greenpeace.

Σημειώνεται ότι η προμελέτη θα προσδιορίσει τις απαιτήσεις του χώρου και θα αναδείξει όλα τα σχετικά χωροταξικά, πολεοδομικά και άλλα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το εγχείρημα.  Τονίζεται όμως ότι εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου είναι περιορισμένης έκτασης, δεν παράγουν οσμές και δεν επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο.

Τα έσοδα, από την παραγωγή (ανάκτηση) ενέργειας, θα δίνουν σημαντικό κέρδος για τον δήμο.

Το κόστος μελέτης και επένδυσης μπορεί ο δήμος να το διεκδικήσει κατά 50% από το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, μέσω της Περιφέρειας.

Ταυτόχρονα προτείνεται, να εφαρμόσει πιλοτικά ο Δήμος, μοιράζοντας δωρεάν 200 κάδους (το κόστος δεν είναι μεγάλο) πρόγραμμα οικιακής λιπασματοποίησης   που θεωρείται ως ο πλέον επωφελής για το περιβάλλον τρόπος διαχείρισης των οικιακών βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων. Η διανομή των κάδων προτείνεται να γίνει κυρίως στις γειτονιές εκτός κέντρου.

Η παραπάνω πρόταση, μαζί με την ανακύκλωση συνιστά ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων και κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και λογική, με την προωθούμενη προσωρινή λύση της δεματοποίησης και αποθήκευσης όλων των απορριμμάτων που εάν εφαρμοστεί, θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία και επιπλέον, μαθηματικά, οδηγεί στην καύση με συνέπειες που αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Greenpeace.

Μέχρι τότε θα έχει χαθεί η ευκαιρία να μετατρέψουμε 400-450 χιλ τόνους απορριμμάτων σε αξιοποιήσιμους πόρους και να δημιουργηθούν  εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: