Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ...

Σε παλιότερη ανάρτησή μας είχαμε αναφέρει τη διπλή πρόταση που έκαναν οι Λάμπρος Κωστάρας και Λεωνίδας Φωτιάδης στο δήμο Κορινθίων (θυμηθείτε εδώ). Με αφορμή την ανακοίνωση των τεσσάρων φορέων για ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ  ο Λεωνίδας Φωτιάδης επισημαίνει:

ΠΟΛΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Λ. ΦΩΤΙΑΔΗ ΚΑΙ Λ. ΚΩΣΤΑΡΑ

Για την μονάδα κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης

Όταν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις του κύρους της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, της Greenpeace, της WWF και του Δικτύου Μεσόγειος SOS καταθέτουν στις 23/4/2009 κοινή ολοκληρωμένη πρόταση Στρατηγικού μοντέλου Διαχείρισης των απορριμμάτων και προτείνουν μεταξύ των 10 ιεραρχημένων επιλογών την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση για τα οικιακά οργανικά όπου προτείνεται ως μέθοδος, ως τεχνολογία η κλειστή αναερόβια λιπασματοποίηση που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή και θερμότητα αντιλαμβάνεστε ότι δικαιώνεται απόλυτα η πρόταση που κατατέθηκε από τους Λ. Φωτιάδη και Λ. Κωστάρα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων καθώς και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 10-4-2009 να προχωρήσει ο Δήμος σ’ αυτό το στρατηγικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, συγκροτώντας και μια επιτροπή που θα μελετήσει και θα προωθήσει εισηγητικά τα βήματα υλοποίησης της κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης εκτός του Πεδίου Βολής, αφού στο Πεδίο Βολής αποφασίστηκε η ανάπλαση της χωματερής και η δημιουργία ενός Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου με διεκδίκηση/ παραχώρηση του χώρου από το Υπουργείο Άμυνας.

Οι παραπάνω περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν επιπλέον αυτό που περιλαμβάνονταν και στην δική μας πρόταση «όσοι ΟΤΑ στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει έστω και εν μέρει το παραπάνω μοντέλο όπως πχ ο Δήμος Ελευσίνας, ήδη βλέπουν σημαντική μείωση των απορριμμάτων τους και του κόστους διαχείρισης τους ανά τόνο».

Θεωρώ ότι, όλοι μας καθημερινά θα κρινόμαστε για την πολιτική βούληση να προχωρήσει και να υλοποιηθεί αυτό το μοντέλο διαχείρισης από τον Δήμο Κορινθίων με προφανή περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη.

Λεωνίδας Φωτιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: