Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η απένταξη της επέκτασης του βιολογικού, ο Κορινθιακός και ο ΣΠΟΑΚ...


Διαβάζοντας την παρακάτω απόφαση για την απένταξη του έργου ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ, βλέπουμε άλλες δύο περιπτώσεις που αφορούν στον Κορινθιακό κόλπο.

Δείτε εδώ
http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/Β4Μ10-02Ζ

Άλλα δύο έργα, στο δήμο Δελφών, που θα γιάτρευαν πληγές της θάλασσάς μας, δεν θα γίνουν. Τα λύματα θα συνεχίσουν να καταλήγουν στη "μικρή Μεσόγειο" και ...έχει ο Θεός.

Στο τελευταίο ΔΣ "συζητήσαμε" αυτό το θέμα περισσότερο από 4 ώρες. Εκεί μίλησα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα έπρεπε να παίζει ο σύνδεσμος των δήμων του Κορινθιακού ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού "Αρίων")  στα θέματα αυτά. Για το πόσο πιο δυνατή θα γινόταν η διεκδίκηση, αν ο σύνδεσμος αποφάσιζε να ενεργοποιηθεί πραγματικά και να αφήσει πίσω το διακοσμητικό του ρόλο. Πρότεινα να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του συνδέσμου, συμφώνησε και η μείζονα μειοψηφία, αλλά το αίτημα δεν έφτασε στην ψηφοφορία (;!;!). Να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να διεκδικήσουν μαζικά και δυναμικά τα αυτονόητα. Αυτό δεν αφορά μόνο τα θέματα του Κορινθιακού, βέβαια. Για όλα έτσι έπρεπε να λειτουργούν οι δήμοι, αλλά ας επικεντρωθούμε τώρα σε αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σε καμία υπόληψη το σύνδεσμο και τον τρόπο που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια. Συνεδριάσεις και αιτήματα για το θεαθήναι και ουσία μηδέν. Αποκορύφωμα η πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε, με χορηγούς και καλεσμένους τους "βιαστές" βιομηχάνους του Κορινθιακού. 

Όμως αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα μου πείτε: πώς θα αλλάξει με τη φιλοσοφία που έχει η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών και τη δεδομένη αδράνεια που επιδεικνύουν όλα αυτά τα χρόνια; Και θα σας απαντήσω: αλλάζοντας δημοτικές αρχές, δηλαδή αλλάζοντας εμείς οι ίδιοι. Δηλαδή δουλειά. Δηλαδή συμμετοχή...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης


ΥΓ: Πρότεινα να έχουμε έτοιμη για "πάσα χρήση" και τη μελέτη δημιουργίας τοπικού βιολογικού στην Ευρωστίνη, αλλά δεν το πήραν στα σοβαρά. Μεγάλη ιστορία, που θα την πούμε άλλη φορά. Προς το παρόν θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το μεγάλο έργο, που θα ταξιδεύει τα λύματα 25 χιλιόμετρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: