Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Νο 10...

Μετά το πολιτισμικό σοκ που μας προκάλεσε το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου της 16/3/2009, συνδυασμένο με τις δηλώσεις του δημάρχου Ξυλοκάστρου στον PrismaVirus 938 την επομένη, συνεχίζουμε τις αντισαρακοστιανές προτάσεις μας.

10η πρόταση: Διαδικτυακή παρουσία του δήμου Ξυλοκάστρου και λοιπών συγγενών (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας κλπ).

Είναι ένα θέμα που το καυτηριάζουμε χρόνια τώρα. Ο δήμος Ξυλοκάστρου παραμένει μετεξεταστέος. Διατηρούσε μέχρι πρότινος, την ιστοσελίδα www.xylokastro.gr, μια σελίδα στατική που δεν ενημερωνόταν ποτέ πέρα από μερικά δελτία τύπου και τώρα, όπως σε όλους τους δήμους, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.xylokastro.gov.gr, στα πλαίσια των προγραμμάτων «Ψηφιακή Ελλάδα» ή «Ψηφιακή σύγκλιση», ή όπως τέλος πάντων τα λένε. Μια σελίδα καρμπόν για όλους τους δήμους, που σκοπό έχει, πέρα από την παρουσίαση του δήμου και την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δυστυχώς, και αυτή η σελίδα δεν λύνει τα προβλήματα που είχαμε. Λέγαμε παλιότερα και το επαναλαμβάνουμε ότι χρειαζόμαστε μια ιστοσελίδα δυναμική, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες (έχουμε αδελφοποιηθεί και με Γερμανούς που δεν μπορούν να διαβάσουν τίποτα για μας, την ιστορία και τα προϊόντα μας) και να προσφέρουμε δωρεάν παρουσία και υπηρεσίες σε όλα τα σχολεία, τους συλλόγους και τις εμπορικές επιχειρήσεις του δήμου. Οι ιστοσελίδες πια, δεν είναι μόνο χώροι παρουσίασης φωτογραφιών και στατικών κειμένων. Είναι ζωντανοί χώροι ενημέρωσης, διαφήμισης, εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων. Χρησιμοποιούνται από τα σχολεία, τους μαθητές και τους νέους για επικοινωνία, έρευνα, δημιουργία και ψυχαγωγία. Είναι χώροι που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ανανεώνονται καθημερινά. Χρησιμοποιούνται από τους δήμους για την ενημέρωση δημοτών και επισκεπτών, για την προβολή και διαφήμιση του τόπου, της ιστορίας και των προϊόντων του.

Εμείς, αντίθετα, δεν έχουμε βάλει καν στην ιστοσελίδα του δήμου ούτε την προσπάθεια του δήμου για ανακύκλωση, ούτε την εκστρατεία της ΔΕΥΑ για εξοικονόμηση νερού, ούτε και καμία άλλη προσπάθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού που συνήθως δεν μπαίνουν στην ιστοσελίδα και αν μπουν, μπαίνουν αργότερα!!! Την ίδια θλιβερή εικόνα παρουσιάζουν και τα δύο info-κιόσκια, στην κεντρική πλατεία και στη μαρίνα, που ποτέ δεν λειτουργούν. Πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουν όλοι, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Προτείνουμε λοιπόν, να μεταφραστεί κατ’ αρχήν η ιστοσελίδα μας, τουλάχιστον σε δύο γλώσσες (αγγλικά και γερμανικά). Να «ζωντανέψει», να δώσει χώρο και βήμα στα σχολεία και στους φορείς της πόλης και να προβάλλει έγκαιρα και καλαίσθητα κάθε δράση του δήμου.

Η ΔΕΥΑΞ να αποκτήσει διαδικτυακή παρουσία και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχονται τον 21ο αιώνα, για επικοινωνία και δημοσιοποίηση του έργου και των στόχων της. Υπάρχουν παραδείγματα πολλά.

Το ίδιο πρέπει να κάνει και το Αθλητικό Κέντρο της Ζήρειας, που και αυτό με τη σειρά του, απουσιάζει από το Διαδίκτυο και εύκολα και δωρεάν θα μπορούσε να αποκτήσει παρουσία (you know blogging?). Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε περισσότερο, πόσο θα ωφεληθούν οι δραστηριότητές του.

Όλα τα παραπάνω έχουν ασήμαντο έως μηδαμινό κόστος. Δεν μπορούν να επικαλεστούν πάλι την έλλειψη χρημάτων. Να καταλάβουν χρειάζεται. Να καταλάβουν την αλφαβήτα του 2009. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών μας, να μη χρησιμοποιούν υπολογιστή, αλλά σίγουρα κάτι θα έχουν ακούσει.

Τέλος, σε προηγούμενη συζήτηση με τη δημοτική αρχή τους είχαμε επισημάνει ότι πρέπει ο δήμος, ως σύγχρονη εταιρεία, να έχει εξειδικευμένο προσωπικό στην πληροφορική. Έναν υπεύθυνο μηχανογράφησης, ας πούμε. Τόσα νέα παιδιά τζιμάνια, με δέκα τίτλους το καθένα, ψάχνουν για δουλειά. Ας πάρουν έναν. Αν είχαν προκηρύξει θέση τότε, θα είχε έρθει τώρα. Ή έστω, σαν ειδικό συνεργάτη. Θα γλιτώσει πολλά χρήματα ο δήμος, αν έχει έναν άνθρωπο που ξέρει (βλ. Ευρωστίνη). Και θα πήγαινε μπροστά. Αμήν.

2 σχόλια:

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Υπάρχουν κι άλλα απίστευτα. Ο Έφορος Αρχαιοτήτων θεωρούσε ικανοποιητική δικαιολογία(;) το ότι το κομπιούτερ του "δεν βγάζει e-mail" (sic). Κι αυτό γινόταν επί τρεις μήνες.

Armonistas είπε...

Πολύ καλό!!! Τι έβγαζε; Μούσμουλα;