Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΖΕΜΕΝΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΕΛΓΑ

Ζεμενό Κορινθίας, ένα ορεινό, όμορφο και φιλόξενο χωριό στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Ένα χωριό με πολύ μεγάλο, ένδοξο παρελθόν, αλλά σίγουρα και μέλλον.

Ζεμενό, ένα θρησκευτικά ιστορικό χωριό, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψούσης ομώνυμης επισκοπής, μιας εκ των δέκα, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο τον 10ο αιώνα με ότι ιστορικά και αρχαιολογικά αυτό συνεπάγεται, που αφορά αυτόν εδώ τον τόπο και μένει αιώνες τώρα αναξιοποίητο.

Ζεμενό, ένα φιλόξενο χωριό που με περισσή επιδεξιότητα, ζήλο και επιμονή φωτογράφισε και έκανε γνωστό στα πέρατα της οικουμένης, ο Ελβετός περιηγητής και φωτογράφος Fred Boissonnas όταν το επισκέφθηκε, το 1903. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα στο βιβλίο του «Le toyrisme en Grece, Geneva 1930» που αφορά τους προπάππους μας: «Αυτός ο λαός προσφέρει τη φιλοξενία με την απλότητα των ηρώων της Οδύσσειας. Ο Μέντωρ και ο Τηλέμαχος δεν έγιναν πιο θερμά δεκτοί στην Πύλο απ’ ότι εμείς στο Ζεμενό».

Ζεμενό, ένα παραγωγικό χωριό, φημισμένο χάρη στην ονομαστής ποιότητας ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ του, που με κόπο, μόχθο, ιδρώτα, μεράκι και τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες και σε συνδυασμό με το ιδανικό μικροκλίμα εκμεταλλευόμενοι οι πατεράδες μας από τη δεκαετία του ’50, εδραίωσαν το προϊόν στην εγχώρια αγορά, το ανέβασαν στο υψηλότερο σκαλί της προτίμησης του καταναλωτή, αποσπώντας βραβείο στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ζεμενό, το χωριό που το 1960-61 η εταιρεία Αφοί Τυπάλδου το έκανε γνωστό σε όλη την Ευρώπη με την καθιέρωση της γιορτής Σταφυλιού, προκαλώντας εκατοντάδες ντόπιους αλλά και ξένους τουρίστες από το Ξυλόκαστρο να το επισκέπτονται και να δοκιμάζουν θαυμάζοντας τη Σουλτανίνα του.

Ζεμενό, το χωριό που έχει προβληθεί μέσα από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ όσο κανένα άλλο στην Κορινθία: Αγροτικοί διάλογοι της Λίλας Κουρκουλάκου, Γεώ της Ελευθεροτυπίας, Μένουμε Ελλάδα, MEGA (Λιάνα Κανέλλη), Έθνος, Ελευθεροτυπία, Δορυφορική ΝΕΤ, Περί Γης ο Λόγος ΕΤ3 κ.α.

Μερικά μόνο από τα στοιχεία που εμάς σήμερα μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι και να καμαρώνουμε που είμαστε ΖΕΜΕΝΙΤΕΣ, με τέτοιους προγόνους.

 Ζεμενό, το χωριό που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί (όχι άδικα) στο μάτι του (δημοσιογραφικού και όχι μόνο) κυκλώνα. Γνωστά τα πρωτοσέλιδα τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας που με περισσή ευκολία επιχειρεί να κάνει παραλληλισμό ΖΕΜΕΝΟ – ΖΩΝΙΑΝΑ (…Οι Ζεμενίτες έγιναν βιομήχανοι γης. Τύφλα νάχουν τα Ζωνιανά), ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ – ΧΑΣΙΣ ( ΖΕΜΕΝΟ Μία…σουλτανίνα που λες…τύφλα νάχει το χασίς…!) «ΑΡΕΤΗ» - ΑΡΠΑΧΤΗ (Χαιρετίσματα στην… «ΑΡΕΤΗ», αν και «ΑΡΠΑΧΤΗ» θάταν πιο εύστοχο), με αποτέλεσμα πολλοί συγχωριανοί να αισθανόμαστε άσχημα και να μην ξέρουμε αν θα πρέπει να ντρεπόμαστε που γεννηθήκαμε, ζούμε και μεγαλώνουμε σ’ αυτό το χωριό, που είμαστε Ζεμενίτες!!!

ΟΧΙ κύριοι, δεν ντρεπόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν κρυβόμαστε που ζούμε, καλλιεργούμε και παράγουμε τη ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ μας, που κατοικούμε σ’ αυτό το χωριό, σ’ αυτό τον τόπο με το ένδοξο, ηθικό και ιστορικό παρελθόν χάρη στους αγώνες και τις θυσίες των πατεράδων και παππούδων μας.

ΟΧΙ κύριοι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιχειρείται η ισοπέδωση των πάντων.

ΟΧΙ κύριοι, δεν μπορεί και δεν πρέπει μία μικρή ομάδα «συγχωριανών μας» που μετρούνται στα δάχτυλα της μιας παλάμης να αμαυρώνουν, την υπόληψή μας, την αξιοπρέπειά μας, τον καλώς εννοούμενο εγωισμό μας, το είναι μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την τιμή μας, την έξωθεν καλή μαρτυρία μας, τους αγώνες μας, τα πιστεύω μας, τους προγόνους μας, το προϊόν μας, το ίδιο το ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.

ΟΧΙ κύριοι, δεν θα επιτρέψουμε  μεμονωμένες και ακραίες ενέργειες και συμπεριφορές «τοπικών παραγόντων» να περάσουν απαρατήρητες, να μείνουν στο απυρόβλητο, να μην γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή για τα παιδιά μας, να ταλανίζουν την περηφάνια μας να καταρρακώνουν την τοπική μας κοινωνία.

Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε την ψυχική δύναμη και το απαιτούμενο σθένος και θάρρος να προσφέρουμε στην κατεύθυνση, ώστε να αποκαλυφθεί το ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ με τις αποζημιώσεις που καρπώθηκαν «οι επιτήδειοι» στο ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ από τον ΕΛΓΑ.

 Ζεμενό 21 Μαρτίου 2009 

Γιώργος Γκίνης

Παραγωγός Σουλτανίνας 

Μέλος Αρμονικής Ανάπτυξης Ξυλοκάστρου 

3 σχόλια:

Armonistas είπε...

Όταν ξεκινήσαμε την Αρμονική Ανάπτυξη, επιδιώξαμε την πολιτική παρέμβαση στα τοπικά δρώμενα, βλέποντας τα πράγματα με διαφορετική οπτική, από αυτή που επικρατούσε μέχρι τότε.
Επικεντρωθήκαμε στην ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης του τόπου στα τοπικά προϊόντα, στην τοπική ιστορία, στις κοινοτιστικές αξίες, στο σχέδιο και στους ανοιχτούς ορίζοντες.
Μία από τις αξίες που προτάσσουμε είναι η αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια που πληγώθηκε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια από διάφορα γεγονότα στο Ξυλόκαστρο. Τοκογλυφία στην Εθνική Τράπεζα με τη μισή "καλή κοινωνία" του Ξυλοκάστρου να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα, αγροτοσυνεταιριστικές λοβιτούρες που ταλανίζουν τον αγροτικό χώρο, τώρα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και πολλά ακόμα μικρότερα που βλέπουμε μπροστά μας και τα προσπερνάμε.
Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία ότι πρότυπα δεν πρέπει να είναι οι "κονομημένοι" (παντί τρόπω και μέσω) και οι δήθεν, αλλά αυτοί που
προτάσσουν άλλες αξίες και ιδανικά. Το χρήμα είναι το κατακάθι των αξιών και δυστυχώς εμάς, μας κυβερνάνε δούλοι του.
Η προσπάθεια αυτή της Αρμονικής Ανάπτυξης, πληγώθηκε βαριά από το ξεπούλημα του Γρηγόρη, του πρεσβευτή, μέχρι εκείνη τη στιγμή, μια άλλης ηθικής στην πολιτική σκηνή του Ξυλοκάστρου. Το μεγάλο πλήγμα της αποχώρησής του και της προσχώρησης στο συνδυασμό του δημάρχου, που όλοι εμείς θυμόμαστε τι έλεγε για την ηθική τους και την πολιτική τους, δεν ήταν αριθμητικό. Άλλωστε δεν πήρε ούτε έναν μαζί του. Το μεγάλο πλήγμα ήταν ότι ο κόσμος που προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε από τους δήθεν και να του κεντρίσουμε σημεία που έχουν υπνωτιστεί, με μεγάλη ευκολία είπε: "Όλοι ίδιοι είναι. Όλοι κοιτάνε την κονόμα και τη βόλεψή τους!" και έστρεψε πάλι το κεφάλι του από την άλλη.
Τα δυόμιση χρόνια που πέρασαν από τότε, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, γιατί μπορεί να πληγωθήκαμε αλλά δεν γονατίσαμε καθόλου. Ούτε τότε, που το μαχαίρι ήταν ακόμα στην πλάτη μας.
Σε αυτή την προσπάθειά μας, η απογοήτευση είναι ένα συναίσθημα που το συναντάμε πολύ συχνά. Όμως, βλέποντας τέτοια παραδείγματα όπως αυτό των Ζεμενιτών που θέλουν να προτάξουν άλλες αξίες και άλλα πρότυπα και με αυτά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, παίρνουμε δύναμη και ενέργεια.
Μπορεί να είναι πολύς ο κατήφορος ακόμη, μπορεί όμως και να πλησιάζουμε στον πάτο. Πάντως όσο τα πρότυπα της κοινωνίας και οι άρχοντες είναι βουτηγμένοι στον πάτο του καζανιού, εμείς θα αγωνιζόμαστε να ρίξουμε τις μάσκες τους και να φανεί η λάσπη.
Ζεμενίτες, ευχαριστούμε για τη δύναμη που μας δίνετε για να συνεχίσουμε. Τη χρειαζόμαστε.

ginisg είπε...

Δυστυχώς Ανδρέα, υπάρχει πραγματικά, πραγματική τρομοκρατία. Όχι αυτή του ΕΛΑ, της ΣΕΧΤΑ, του Επαναστατικού Αγώνα, γκαζάκια, βιτρίνες κλπ, κλπ που βιώνουν οι πολίτες του κράτους των Αθηνών.
Υπάρχει Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ της επαρχίας, του Ζεμενού. Οι προύχοντες, οι προεστοί, οι κοτζαμπάσηδες, τα κάθε είδους, ύφους, κουλτούρας (;), νοοτροπίας, φιλοσοφίας πολύχρωμα ΛΑΜΟΓΙΑ του κερατά αλωνίζουν τον τόπο, τον χρόνο, τον χώρο, τον απλό πολίτη, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανασφάλεια, φόβος, ανησυχία, αμηχανία και άλλα παρόμοια συναισθήματα.
Μια σπίθα λείπει να ανάψει το φυτίλι στο φιλότιμο και την περηφάνια του εδώ και χρόνια αδικημένου, καταπιεσμένου, συμβιβασμένου πατριώτη για να επακολουθήσει η ΤΡΟΜΕΡΗ έκρηξη που θα σκορπίσει, θα τινάξει, θα κατατροπώσει την ΑΔΙΚΙΑ (στο πότισμα, στον τρύγο, στην τιμή, στην επιδότηση, την αποζημίωση κ.α.), και αυτούς που επί σειρά ετών έχουν οδηγήσει σ’ αυτήν την κατάσταση.
Εκεί έγκειται η όλη προσπάθειά μας. Να αποτελέσουμε την σπίθα που θα ανάψει το φυτίλι…

ξυλινος είπε...

Προσέξτε, το φυτίλι να είναι λίγο μακρύ για να φτάσει και στην πόλη, γιατί εδώ να δείτε τι υπάρχει για κάψιμο – ανατίναξη…….εδώ να δείτε…..