Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Να ξεφύγουμε λίγο...


...Η αξιοθαύμαστη Ισπανική αρχιτεκτονική…

Για να ξεφύγουμε λίγο από την μίζερη, καταθλιπτική και στημένη Ελληνική και όχι μόνο οικονομική πραγματικότητα σας προτείνουμε μια επίσκεψη στην έκθεση «Μια πόλη που λέγεται Ισπανία», στο Άλσος Στρατού στο Γουδί, στην Εθνική Γλυπτοθήκη.
Μακέτες, σχέδια, βίντεο-προβολές, φωτογραφίες μας αποκαλύπτουν το «Αρχιτεκτονικό θαύμα της Ισπανίας». Ο καθηγητής Μανουέλ Μπλάνκο τη σχεδίασε έτσι ώστε οι επισκέπτες να ξεναγηθούν αρχιτεκτονικώς σε ολόκληρη την Ισπανία..
Μια καταπληκτική έκθεση από μια χώρα που αρχίζει ίσως, να μας κάνει παρέα σιγά-σιγά στην τιμωρία που μας επιβάλουν οι καλοί καπιτα-ληστές εγχώριοι και αλλοδαποί, «στην γωνία όρθιοι, στο ένα πόδι και ξεβράκωτοι….», αλλά χώρα όμως που παρά την Νότια θέση της, είναι δεκαετίες πιο μπροστά από εμάς.. Στην οργάνωση του αγροτικού τομέα, τουριστικού προϊόντος, μετα-Ολυμπιακών αγώνων εγκαταστάσεων κλπ.
Μέχρι 29 Αυγούστου θα είναι εκεί, μετά στη χώρα της..

Λουκάς Ψαράκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχει «τύχει» τελευταία να μιλήσω με δύο γυναίκες Αρχιτέκτονες, μια νέα σε ηλικία και μια ποιο έμπειρη και ώριμη.
Έχουν άμεση και έμμεση σχέση με το Ξυλόκαστρο, αλλά δεν εργάζονται εδώ. Δεν πλουτίζουν δηλ. από τις κάθε είδους κακογουστιές, παρανομίες, διαπλοκές που αναφύονται από το τσιμεντομένο χώμα της πόλης, αλλά και του δήμου γενικότερα [βλ. Τρίκαλα , Μελίσσι κλπ.]
Ειδικά αυτούς που σχετίζονται με την τοπική εξουσία…
Μου είπαν και ο δύο το ίδιο πράγμα.
Πως κατάντησαν έτσι το Ξυλόκαστρο;
Χωρίς πλατείες και παρκάκια ΜΕΣΑ στον ιστό της πόλης, με απίστευτη κακογουστιά από μεγαλο-κατασκευαστές, που το μόνο που τους ενδιέφερε και ενδιαφέρει είναι ο παράλογος και εξόφθαλμος πλουτισμός, δηλ η απληστία τους.
Ανέφεραν ότι το Ξυλοκ. ΕΙΧΕ, τα εχέγγυα ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς μίμηση και πόλος έλξης ποιοτικών επισκεπτών και όχι μόνο διαμερισματούχων και λεωφορείων…
Φθάνει να κυριαρχούσε η ΟΜΟΡΦΙΑ και οι επεμβάσεις να ήσαν
« οραματικές» προσεγμένες και εστιασμένες στο περιβάλλον στον πολιτισμό και την τοπική ιστορία.
ΠΧ. δεν έπρεπε κάπου στην πόλη να υπάρχουν σε κοινή θέα η ιστορία της και της Αρχαίας Πελλήνης, των Αριστοναυτών κλπ. κάτι, γλυπτό, χυτό κάτι τέλος πάντων
Αλλά δεν πρόκαμε….
Δημοτικές αρχές και τυφλές πλειοψηφίες την λεηλάτησαν και το ίδιο ευαγγελίζονται για το μέλλον…
Τα ονομάζουν τα χάλια μας, οι «ξένοι» που αγαπούν ποιο πολύ μάλλον, αυτήν την πόλη.
Λ.Ψ.