Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ & ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ...


O κος Μιχαήλ Δεκλερής είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του επιμελητηρίου περιβάλλοντος.

Στην ημερίδα για την σωτηρία του Κορινθιακού κόλπου που διεξήχθη στην Λιβαδειά, αποσαφήνισε κάποιες έννοιες και εξέθεσε απόψεις που δεν αποτελούν απλά, βάσεις για προβληματισμό, ως αναφορά τις περιβαλλοντο-κτόνες πρακτικές που κατά σύστημα, ακολούθησαν οι δημοτικές αρχές ολόκληρης της παράλιας τουλάχιστον, Κορινθίας και του Ξυλοκάστρου βέβαια, αλλά θα έπρεπε να είναι το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ για όλους τους αυτό-διοικητικούς. Και βέβαια μετά από αυτήν την εισήγηση πάρα πολλοί από αυτούς για να μην πω όλοι, θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη, να αποσυρθούν και να κρυφτούν.

Τα αποτελέσματα βλέπεις των «άοκνων» προσπαθειών τους είναι απολύτως ορατά και η κατάντια της Κορινθίας περιβαλλοντικώς είναι γνωστή σε όλους. Σκουπίδια παντού, νέος αυτοκινητόδρομος και σιδηρόδρομος που προκαλούν απίστευτες καταστροφές σε μια ΣΤΕΝΗ λωρίδα εύφορης και πανέμορφης γης, ενώ ΥΠΗΡΧΑΝ εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, όπως ξεκάθαρα ανέφερε η κ. Κλουτσινιώτη, πολεοδόμος και Αρχιτέκτων στην ημερίδα για το ίδιο θέμα στο Αίγιο.

Μεγάλα προβλήματα με την επάρκεια σε νερό, τα οποία θα ενταθούν αφού έχουν επιλέξει σαν «αναπτυξιακή» θέση και πρακτική την αστικοποίηση του νομού και τις συνεχείς επεκτάσεις των πόλεων και βέβαια την πλήρη υποβάθμιση του τοπίου από τις τσιμεντοπρακτικές….. Και πολλά άλλα βέβαια με κύριο επίσης, την ουσιαστική ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ των αγροτών που παραμένουν πελαγωμένοι και απογοητευμένοι. Ευτυχώς εκεί στο Ζεμενό τουλάχιστον, κάτι κινείται με πρωτοβουλίες από τους ίδιους βέβαια. Αυτό φάνηκε στην ημερίδα για το νερό και τα μικρά φράγματα.

Διαβάστε λοιπόν μετά μεγίστης προσοχής την εισήγηση, προσέξτε τα τμήματα που αναφέρονται στις μαρίνες, στις επεμβάσεις στις ακτές, την έννοια «βιώσιμη ανάπτυξη», την έννοια «χωροταξία» και όλα τα υπόλοιπα.
Μετά προβληματισθείτε…..τουλάχιστον..

Λουκάς Ψαράκης
για την Αρμονική Από-ανάπτυξη.

Διαβάστε την εισήγηση του κ. Δεκλερή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: