Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου...1

Επί της ουσίας τώρα και εν συντομία (όσο γίνεται).

Θέμα 1ο: Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Ζήρεια
- Δεκτές έγιναν από το Δήμο Ξυλοκάστρου οι κοινές προτάσεις που είχαμε κάνει με άλλους φορείς και πολίτες του δήμου
, σχετικά με την ΕΠΜ και συγκεκριμένα: η ένταξη της Λίμνης Δασίου και της περιοχής Κεφαλάρι στην Ζώνη Προστασίας της Φύσης, η απαγόρευση κατασκευής κατασκηνώσεων στη Ζώνη Διαχείρισης Φυσικού Τοπίου και η ένταξη των δασών στην ίδια ζώνη (θυμηθείτε εδώ http://armoniki.blogspot.com/2009/11/blog-post_29.html
Πολύ καλό αυτό, γιατί μεγαλώνουν οι περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση. Το μεγάλο + της μελέτης που είναι ο περιορισμός του τσιμέντου, ...μεγάλωσε ακόμα.
- Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις μας για αυστηρότερο περιορισμό των οχλουσών δραστηριοτήτων και για προσπάθεια ελέγχου της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Οι απαντήσεις των μελετητών στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας δεν ήσαν καθόλου μα καθόλου ικανοποιητικές και δυστυχώς η περιοχή αυτή, όπως και όλη η Ελλάδα, μένει εκτεθειμένη στην άναρχη και παράλογη χωροθέτηση ΑΠΕ, αλλά και σε ρυπογόνες και ασύμβατες με αυτήν δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα για τις οχλούσες δραστηριότητες η μελέτη απαγορεύει μόνο τις δραστηριότητες Α1 (υψηλής όχλησης) και έρχεται σε αντίθεση με το ΓΠΣ που κατατέθηκε προς έγκριση στην Περιφέρεια Ξυλοκάστρου. Στο ΓΠΣ μετά από 2 χρόνια προσπάθεια, ο δήμος άλλαξε άποψη και έβγαλε τις δραστηριότητες μέσης όχλησης από το χώρο που σχεδιάζει. Στην Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη και στην περιοχή Natura τις άφησε! "Αφού το λέει το ΓΠΣ" είπε ο μελετητής, μετά από πολλές πιέσεις. Το ΓΠΣ όμως λέει, ότι η ΕΠΜ μόνο αυστηρότερη μπορεί να είναι από αυτό! Ή αν δεν περάσει το ΓΠΣ; Είναι δυνατόν να προστατεύεις περιοχή και να αφήνεις τέτοια κενά; 250.000 ευρώ (!!!!) πληρώθηκε η ρημάδα η μέλέτη, να μην καλύπτει τα πάντα;
Σημ: Πλειοψηφία και μειοψηφία του ΔΣ μάλλον δεν κατάλαβαν το θέμα.

Όσο για τις ΑΠΕ επειδή το ζήτημα, εκτός από ιδιαίτερα σύνθετο, είναι και επίκαιρο, ενημερώσαμε το ΔΣ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει δημοσιευτεί για διαβούλευση (δείτε το εδώ http://www.opengov.gr/minenv). Το σχέδιο λέει καθαρά ότι οι ΑΠΕ μπορούν να μπαίνουν οπουδήποτε, εκτός από Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (εμείς δεν έχουμε τέτοιες), αν και εφ' όσον η ειδική περιβαλλοντική μελέτη έχει τεκμηριώσει ανά είδος και μέγεθος ΑΠΕ τις επιπτώσεις στην περιοχή. Λέει και κάτι για αρχαιολογικά και υδροβιότοπους, που μάλλον δεν μας αφορούν. Στην περίπτωσή μας, μπορούν να τις βάλουν παντού και κάποιοι περιορισμοί που μπαίνουν στη μελέτη, είναι σαν να μην υπάρχουν.

Έπρεπε το ΔΣ και οι συμπολίτες να ξέρουν ότι όλη η περιοχή της μελέτης είναι ανοικτή για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, κάτι που οι μελετητές δεν το έλεγαν και προσπαθούσαν να μας πουν ότι αφού το απαγορεύουμε σε κάποιες περιοχές καθαρίσαμε. Αφ' ενός όμως το επιτρέπουμε στη Ζώνη Οικοανάπτυξης που είναι και η μεγαλύτερη έκταση, αφ' ετέρου και στις άλλες ζώνες, που το απαγορεύουμε, η απαγόρευση δεν ισχύει. Η κ. Μπιρμπίλη λέει καθαρά ότι η δική της μελέτη θα υπερισχύει όλων.

Στη συνέχεια παρουσιάσαμε τις προτάσεις και την ανησυχία του δασολόγου κ. Παν. Καλλίρη για το θέμα της Ζήρειας και των ΑΠΕ.

Για τις ΑΠΕ λέει ο κ. Καλλίρης:

"Η εγκατάσταση μικρών ΑΠΕ στις ΠΠΕ και στις ΖΔΦΤ είναι αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση της λειτουργίας των παραπάνω εγκαταστάσεων όπου και όταν αυτές κρίνονται απαραίτητες και κοντά σε αυτές.

Διαφωνούμε κατακόρυφα με την ελεύθερη εγκατάσταση ΑΠΕ στην ζώνη (3) έστω και με τα κριτήρια της μελέτης γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει κατακερματισμός του ορεινού όγκου (δρόμοι και γραμμές μεταφοράς ρεύματος) με τραγικές συνέπειες. Πρέπει οπωσδήποτε η μελέτη να ορίσει σε συνεργασία με την ΡΑΕ δυο ή τρεις συγκεκριμένες θέσεις – περιοχές που θα ορισθούν ως Πάρκα ΑΠΕ τουλάχιστον για τα Αιολικά και τα μεγάλα Φωτοβολταικα. Βλέπε σχετικό άρθρο του γράφοντος στο www.forest.gr (ειδήσεις)."

Τέλος πάντων, επειδή το ζήτημα είναι μεγάλο και σε εξέλιξη θα έχουμε την ευκαιρία να το ξανακουβεντιάσουμε. Πάντως δεν προστατευτήκαμε από αυτό και όπως μας είπε ο κ. Καλλίρης, "το βουνό κινδυνεύει να γίνει Ρόμποκοπ" από τους πυλώνες!

Από το όλο θέμα της μελέτης, κρατάμε τα εξής:

1. Το θετικό. Πολίτες και φορείς έδρασαν και άλλαξαν προς το λιγότερο "αναπτυξιακό" τη μελέτη. Γιατί αν δεν ήσαν οι πολίτες και οι φορείς...

2. Το περίεργο. Η συμπεριφορά με τις ρυπογόνες δραστηριότητες. Περίεργα μας τα λέτε...

3. Το αρνητικό. Η μειοψηφία ήταν "απούσα" από τη συζήτηση. Για την πλειοψηφία δεν μιλάω, γιατί δεν ...μιλάει ποτέ.

4. Το αναμενόμενο. Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στη μελέτη από τη δημοτική αρχή ήταν οι αναμενόνενες για μας. Δεν περιμέναμε, όπως και έγινε, να μιλήσουν με όρους τοπίου, αισθητικής, αρχιτεκτονικής, αγροτικού χώρου, προϊόντων και λοιπά παράταιρα γι' αυτούς πράγματα.

5. Το μη αναμενόμενο. Το κόστος της μελέτης, λόγω της μεγάλης έκτασης που μελετά, ήταν 250.000 ευρώ, είπε ο δήμαρχος. Λάθος δουλειά κάνουμε αδέλφια!!!!

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

ΥΓ1: Κύριε μελετητά, εκτός από εμάς, στενοχώρησες και το δήμαρχό μας. Τι θες και λες ότι "ήταν υποχρεωτικό να γίνει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη σε κάθε Περιοχή Natura". Αλλιώς μας το παρουσιάζει αυτός, κύριε μελετητά μου, αλλιώς! Μην του το χαλάς κι έχουμε και εκλογές σε 11 τέρμινα, μην του το χαλάς... 250 χιλιάρικα παίρνετε, για προσέξτε λιγάκι!

ΥΓ2: Τελικά ο κ. Καλλίρης, εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος, μάλλον είναι και καλός "ενεργοπαραγωγός". Μόλις είπα το όνομά του, πετάχτηκαν διάφοροι από την καρέκλα τους, λες και τους χτύπησε ρεύμα...

Δεν τον ρωτήσατε όμως για τη Ζήρεια, κύριοι της συγκέντρωσης. Αυτοί της "αντισυγκέντρωσης" όμως και τότε τον ρώταγαν και τώρα τον ρώτησαν... Όσο και να φτιάχνετε Λαιστρυγόνας, η αλήθεια και η αγάπη για τον τόπο δεν λαιστρυγονιάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: