Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Η σιωπή των αμνών...

Τα όσα έγιναν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο Ξυλόκαστρο, εντός και εκτός αιθούσης, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει (και) στο δήμο μας. Έλλειμμα που το βιώνουν κυρίως, όλοι όσοι δεν συμπλέουν με τις επιλογές της δημοτικής αρχής.

Είναι γνωστό, ότι η δημοκρατικότητα κάθε άρχοντα, φαίνεται από τη συμπεριφορά του απέναντι στις μειοψηφίες και στους αντίθετους. Γι' αυτό, ας μην βιαστούν να παραθέσουν παραδείγματα δημοκρατικότητας της δημοτικής αρχής, όσοι δεν διαφωνούν μαζί τους. Να ρωτήσουν άλλους που διαφωνούν και το λένε, για να μάθουν πώς πραγματικά φέρονται οι άρχοντές μας.

Η εξουσία του δήμου μας, βρίσκεται στα χέρια 3-4 ανθρώπων. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο αυτό, μιας και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, διοικούνται από μικρές νομενκλατούρες. Στα λόγια και στα χαρτιά αυτό το "πράγμα" λέγεται Αυτοδιοίκηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι ολιγαρχία και μάλιστα χειρίστου είδους.

Η νομιμοποίηση αυτής της ολιγαρχίας και στα μέρη μας γίνεται ..."δημοκρατικά". Μια στρατιά δημοτικών συμβούλων έχουν αναλάβει τη μία πλευρά της νομιμοποίησης αυτής: Δίνουν την απαραίτητη πλειοψηφία που χρειάζεται, για να περνάνε οι αποφάσεις των ολίγων. Σιωπηλοί και πλήρως συντεταγμένοι στις επιταγές της εξουσίας, ψηφίζουν τα πάντα-όλοι. Επταετία συμπλήρωσε η δημοτική αρχή και ποτέ δεν είδαμε κάποιον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας να μιλά και να προτείνει κάτι διαφορετικό, να επιδιώκει τη σύνθεση, να ρίχνει κάποια άλλη ιδέα, να ψηφίζει λευκό... Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν μιλήσει ποτέ. Ποτέ! Μερικοί μόνο σύμβουλοι, έξω από το ΔΣ, εμφανίζονται κριτικοί απέναντι στις πρακτικές των αρχόντων. Μέσα όμως, σιωπή.

Μαζί με αρκετούς τοπικούς "παράγοντες" και αυλικούς της εξουσίας, έχουν αναλάβει και το ρόλο της προπαγάνδας. Συκοφαντούν και λοιδορούν κάθε αντιφρονούντα, ενώ παπαγαλίζουν τα σενάρια υπεράσπισης των αρχόντων, σε κάθε ατόπημά τους. Καταπίνοντας καμήλους αντιδημοκρατικότητας της δημοτικής αρχής, διυλίζουν κώνωπες και διαστρέφουν την πραγματικότητα, για να υπερασπιστούν την εξουσία και τις επιλογές της. Όλες τις επιλογές της, ανεξαιρέτως!

Η Αρμονική Ανάπτυξη, όπως είναι "φυσικό", έχει δεχθεί και δέχεται τόνους λάσπης από τους μηχανισμούς αυτούς. Από το Μάρτιο του 2003 και την άρνηση της δημοτικής αρχής να μας παραχωρήσει το θέατρο "Άγγελος Σικελιανός" για να φέρουμε μία θεατρική παράσταση, μέχρι το προχθεσινό ΔΣ και τις ύβρεις του δημάρχου προς τον Τάκη Παπανικολάου, έχουν γίνει πάρα πολλά. Βιβλία ολόκληρα θα μπορούσαμε να γράψουμε και για τους αρχόντους, αλλά και για τους κάθε λογής τσουτσέδες τους. Εθελοντές τυφλοί και κωφάλαλοι, που μετατρέπονται εύκολα σε λαλίστατα παπαγαλάκια, έχουν ασκήσει πάνω μας, ουκ ολίγες φορές, την "τέχνη" τους αυτή .

Σήμερα θα σας δώσω ένα νέο παράδειγμα διαστροφής (ασήμαντο για το αποτέλεσμα που έφερε, σημαντικό για να κατανοήσετε την κατάντια). Τον Ιούλιο του 2007, φτιάχτηκε η εθελοντική ομάδα πυροφύλαξης. Εννοείται, ότι μετείχαν άνθρωποι όλων των δημοτικών απόψεων και αποχρώσεων. Σε κάποια φάση, το 2008, είδαμε ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει σύλλογος, γιατί έτσι θα μπορούσαμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Κυλλήνιο Άδωνη. Μαζευτήκαμε όλοι και είπαμε να φτιαχτεί ένα καταστατικό και να κάνουμε εκλογές. Κάποιος/α φωστήρας των πιο πάνω μηχανισμών και στέλεχος της Κίνησης Πολιτών, που συμμετείχε στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή, πρότεινε και μπήκε στο καταστατικό ο παρακάτω περιορισμός (εικόνα 2), χωρίς να ενημερωθούν όσοι το προυπέγραψαν :

"Δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του ΔΣ, οι αιρετοί Α' και Β' βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρχηγοί συνδυασμών σε εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης για όσο χρόνο έχουν τις ιδιότητες αυτές".

Φοβήθηκαν μην τυχόν ήθελα να βάλω υποψηφιότητα για το ΔΣ του συλλόγου και φρόντισαν να με αποκλείσουν με το απίθανο "..αρχηγοί συνδυασμών..". Μαγάρισαν και το σύλλογο αυτό, που όλοι μας προσπαθούμε και ξενυχτάμε, χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο εκτός από το δάσος και τη σωτηρία του.
Εγώ, χωρίς να γνωρίζω τότε το άρθρο, δεν έβαλα υποψηφιότητα, μιας και δεν είχα καμία όρεξη για συμμετοχή στη διοίκηση ενός ακόμα συλλογικού οργάνου. Έβαλε όμως υποψηφιότητα ο αιρετός σύμβουλος της πλειοψηφίας και νυν αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου κ. Περικλής Μενούνος. Εκλέχτηκε και είναι ακόμα και σήμερα μέλος του ΔΣ του συλλόγου, γιατί αυτός δεν τους ενοχλούσε κι έτσι κανείς δεν επικαλέστηκε το άρθρο που είχαν πονηρά κατασκευάσει. Σήμερα, μετά από έναν και πλέον χρόνο από τις εκλογές, το άρθρο αυτό έρχεται στη δημοσιότητα και αποτελεί ένα μικρό δείγμα, ανούσιο ίσως, αλλά ενδεικτικό σκέψης, συμπεριφορών και πρακτικών.

Πώς να μην ξεφύγουν μετά οι άρχοντες και να μην προπηλακίζουν τους αντιφρονούντες, όταν συνηθίζουν να έχουν πιστούς υποτελείς; Πώς να μην αποφασίζουν μόνοι τους για όλα; Για τις Αποθήκες Φραντζή, για παράδειγμα! Πώς να μην χαρίζουν λεφτά σε μελετητές, αν ξέρουν ότι υπάρχει ένας αξιόμαχος μηχανισμός υποστήριξης, που θα τους προσφέρει νομιμοποίηση και άλλοθι, για κάθε τι που κάνουν; Μηχανισμός υποστήριξης, επανδρωμένος και με έναν ικανό αριθμό αριστερών παραγόντων του ΣΥΝ Ξυλοκάστρου, που δικαιολογούν όλες τις δεξιές επιλογές της δημοτικής αρχής και ας πηγαίνουν κόντρα στο κόμμα τους και τις αρχές του. Πώς;

Για πόσο ακόμα θα σιωπάτε; Πότε λήγει το συγχωροχάρτι που δώσατε σε αυτή τη δημοτική αρχή, επειδή κέρδισε τον συγκεντρωτικό Σκούρα; Πότε; Να ξέρετε, ειδικά οι προοδευτικοί, οι οικολόγοι, οι αριστεροί και οι προχωρημένοι που σιωπάτε ή περί άλλων τυρβάζετε, ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε πολλά στον τόπο αν γινόσασταν κριτικοί απέναντι στην εξουσία. Εσείς, που θα είστε με τη βούλα τους καλοπροαίρετοι, θα μπορούσατε να πετύχετε πολλά, αν ξυπνήσετε από τον εθελοντικό λήθαργο που έχετε ρίξει τον εαυτό σας και την αξιοπρέπειά σας, μαζί με ένα κομμάτι της κοινωνίας που σας εμπιστεύεται. Θα μπορούσατε, αν ακούγατε και αν μιλούσατε. Αν...

Ανδρέας Απ. Ζάρρος

http://www.youtube.com/watch?v=pNGx1fF794c

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε αγαθιάρη Αρμονιάρη, όλοι τους κάτι προσδοκούν και σιωπούν.
Κάτι περιμένουν από την εξουσία και τους εκμεταλλεύονται οι αρχόντοι!
Όλοι κάτι θα γλύφουν η θα περιμένουν αν γλύψουν.
Τι αριστερά και φούμαρα; Σε όποια τσέπη νάναι τα ρίχνουν.

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Κάθε μέρα και μια απογοήτευση... Φταίει ότι είμαστε αγαθιάρηδες (ξέρεις γιατί το λέω), όπως λέει ο προηγούμενος σχολιαστής; Δεν το πιστεύω. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πιο έξυπνοι. Απλά δεν σέβονται τίποτα και κανένα, ούτε καν τον εαυτό τους!

Λάμπης Φίλης είπε...

Kαι ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι... είναι καιρός πια να απογοητευθείτε! συνεχίστε, αρκεί να ξέρετε ότι το γονίδιο είναι δυνατό, πολύ δυνατό! Και όσοι δεν το έχουν, το "παραμονεύουν"!

Ανώνυμος είπε...

'Εχεις απόλυτο δίκιο Ανδρέα όσο αφορά την μεθόδευση απο μέρους της κυρίας ''ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ'' και ''ΠΑΛΙΟΧΑΡΑΚΤΗΡΑ'',αλλά μην μασάς γιατί σε αυτόν τον σύλλογο υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν και που δεν χωρούν σε κανενός την τσέπη...

Armonistas είπε...

@ Ανώνυμος
Η μεθόδευση δεν έγινε από την κυρία "ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ & ΠΑΛΙΟΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ". Αυτή το ανέχτηκε, δεν το μεθόδευσε...

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Κατά την άποψή μου, ένας σύλλογος δεν παίρνει άφεση αμαρτιών επειδή έχει κάποια έντιμα μέλη. Η αξιοπιστία του καθορίζεται από τις ενέργειές του. Στο σημείο αυτό κρίνεται και η εντιμότητα των μελών του.
Σε τελευταία ανάλυση κανένας σύλλογος δεν μπορεί να μοιράζει "συγχωροχάρτια" στα μέλη του, γιατί δεν ζούμε στον Μεσαίωνα και δεν πιστεύουμε στο "αλάθητο" του Πάπα.

Ανώνυμος είπε...

λεω μηπως ο ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ δεν θα επρεπε να ειναι μελος και στο συλλογο γονεων και κηδεμονων λεω μηπως?

Armonistas είπε...

@ Ανώνυμος
Σε όποιον σύλλογο θέλει να είναι μέλος. Άλλο είναι το θέμα και όχι ο Περικλής. Πώς θα μπορούσε άλλωστε...